Ευχαριστίες

Η Δήμαρχος σχολίασε:

“Μια εξαιρετική εκστρατεία διαφώτισης στο Βερολίνο έφτασε στο τέλος της. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη, όπως και ο Δημ. Σύμβουλός μου, κ. Νικόλας Μπάκας, από τις επαφές μας με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, χάρη στη μεγαλοθυμία και την
προθυμία για στήριξη και βοήθειά μας από τον εξαίρετο Πρέσβη μας στο Βερολίνο, κ. Αντρέα Χατζηχρυσάνθου. Οφείλω να ομολογήσω ότι χωρίς να τον γνωρίζω τού έστειλα επιστολή από τις αρχές του χρόνου, και του ζητούσα να μας βοηθήσει. Μου απάντησε αμέσως θετικά και έτσι άρχισε η προετοιμασία της διαφωτιστικής εκστρατείας και της αντικατοχικής μας εκδήλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα στο Βερολίνο.
Σε άψογη συνεργασία πρώτα με την εκπληκτική Πολιτιστική Λειτουργό της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο, κ. Γιώργα Σολομώντος, ετοιμάσαμε την αντικατοχική μας εκδήλωση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Παναγιώτη Ματλή.
Στη συνέχεια, άρχισε η αγαστή συνεργασία με την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας μας, κ. Ελένη Απέητου και την κ. Μυρτώ Παστελλά, κόρη του αείμνηστου λαμπρού φιλολόγου και ποιητή, για την προετοιμασία των επαφών μας με το Υπ. Εξωτερικών, την Ομοσπονδιακή Βουλή και την Καγκελλαρία.
Με την άφιξή μας στο Βερολίνο, την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, μάς δέχτηκε στο γραφείο του στην Πρεσβεία μας ο Πρέσβης μας, με ευγένεια και εγκαρδιότητα. Αφού συζητήσαμε από κοινού τα θέματα που θα αναπτύσσαμε στις συναντήσεις μας, με το αυτοκίνητο της Πρεσβείας μάς πήρε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με αξιωματούχο του Υπουργείου, τον Δρα Hardy Boeckle, Επικεφαλής τμήματος διμερών σχέσεων Γερμανίας με χώρες της Νοτίου Ευρώπης.
Την επομένη το πρωί, την Τετάρτη, πάλι με το αυτοκίνητο του Πρέσβη μας, πήγαμε μαζί με την Πρόξενο, την κ. Μαριάννα Χαραλάμπους, στην Ομοσπονδιακή Βουλή, όπου συναντήσαμε δύο βουλευτές, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γερμανίας- Κύπρου, κ. Andrej Hunko, και τον κ. Johannes Schraps, όπου ξανά τους αναπτύξαμε τις απόψεις μας για τα Ανθρώπινά μας δικαιώματα που καταπατούνται, το θέμα των Αγνοουμένων μας και το θέμα της καταστροφής και σύλησης της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιλήσαμε ακόμη για την εισβολή και την προσφυγιά, τονίσαμε ότι ο Πρόεδρός μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για λύση, αλλά η Τουρκία ναρκοθετεί όλες τις προσπάθειές μας, και ότι εμείς επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή στη γη μας.
Λόγω του ότι ήμασταν επίσημοι προσκεκλημένοι της Ομοσπονδιακής Βουλής, μας έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον Θόλο και να απολαύσουμε την πανοραμική θέα του Βερολίνου, που σε άλλα ταξίδια μας ήταν δύσκολο να περιμένουμε στις ουρές.
Το μεσημέρι, ο κ. Πρέσβης μάς παρέθεσε γεύμα σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο, το Gendarmerie, στην παρουσία του αρμόδιου για την Κύπρο λειτουργού στη Γερμανική Καγκελλαρία, κ. Jacob Schrot. Εκτός από τα πολιτικά θέματα, ενημερώσαμε τον κ. Schrot και για τα 80χρονα του Δήμου μας, τον πρώτο Δήμαρχο, Χρήστο Μιχαλόπουλο, αλλά και για την προσφορά του Δήμου μας, με αναφορά στην Πρώτη Συνεργατική Τράπεζα που ιδρύθηκε στο Λευκόνοικο, με βάση το γερμανικό σύστημα Raiffeisen.
Την Πέμπτη το πρωινό επισκεφθήκαμε το Μουσείο Newes, στο νησί των Μουσείων, όπου θαυμάσαμε τις Κυπριακές Αρχαιότητες, σε ειδική αίθουσα του Μουσείου. Νιώσαμε μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση, όταν ανακαλύψαμε και ένα κεραμικό με συλλαβική γραφή του 5ου με 3ον αιώνα π.Χ., από το Λευκόνοικο.
Το βράδυ στις 7 μ.μ. είχαμε την προβολή του ντοκιμαντέρ μας “ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν”, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην παρουσία του Πρέσβη μας, της Επιτετραμμένης, της Προξένου μας, του Προξένου της Ελλάδας, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Εμμανουήλ, ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μελών της Πρεσβείας, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, του Προέδρου των Θρακών, όπως και πολλών φίλων από την Κύπρο και την Ελλάδα. Το καλλιτεχνικό μέρος ανέλαβαν δύο νεαροί συμπατριώτες μας, οι κ. Στέλιος Χατζηκτωρής, τενόρος, και ο κ. Δημήτρης Πολυβίου, κιθάρα. Συγκίνησαν ιδιαιτέρως τα τραγούδια: Ανεράδα, σε στίχους Βασίλη Μιχαηλίδη και Το γιασεμίν.
Μετά το πέρας της πολύ συγκινησιακά φορτισμένης ατμόσφαιρας, με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, του Πρέσβη και της Δημάρχου, αλλά και με την προβολή του ντοκιμαντέρ και των τραγουδιών, ακολούθησε δεξίωση με παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά που μεταφέραμε σπό την Κύπρο, και τα απόλαυσαν οι φίλοι και οι φίλες που μάς τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωσή μας. Ο κ. Πρέσβης πρόσφερε τα ποτά για τη δεξίωση.
Δεν βρίσκω λόγια για να ευχαριστήσω όλους τους καλούς φίλους και φίλες που μάς βοήθησαν σε αυτή τη διαφωτιστική εκστρατεία μας. Η Παναγιά να τους ευλογεί”.

“Με την όμορφη παρέα μας στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της αντικατοχικής-διαφωτιστικής μας εκστρατείας. Από αριστερά, ο εξαίρετος Πρέσβης μας στο Βερολίνο, κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, η Επιτετραμμένη, κ. Ελένη Απέητου, η Πρόξενος, κ. Μαριάννα Χαραλάμπους, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκονοίκου, κ. Νικόλας Μπάκας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες για την προσφορά τους στον Δήμο Λευκονοίκου”


  • Κοινοποιήστε: