Φωτογραφίες

Τη φωτογραφία που δημοσιεύω σήμερα, μου την έστειλε ο καλός μας φίλος, κ. Δάνος Σουκιούρογλου, από την Αυστραλία, γιος του Μικρασιάτη εμπόρου Παύλου Σουκιούρογλου και της Λευκονοικιάτισσας δασκάλας Λούλας Χαραλάμπους, κόρης του δασκάλου του Μάρκου, ενός εκ των ιδρυτών της πρώτης Συνεργατικής Τράπεζας στο νησί μας. Ο κ. Δάνος έζησε στο Λευκόνοικο μέχρι το 1948 και μετά η οικογένεια μετακόμισε στη Λευκωσία για να συνεχίσουν τις εμπορικές δραστηριότητές τους.

Ευχαριστώ τον ξάδελφό μου, Μιχαλάκη Τακούσιη, ο οποίος μου έστειλε και τα επί μέρους κομμάτια της φωτογραφίας, για να είναι πιο ευδιάκριτα τα πρόσωπα.

Είναι φωτογραφία της πρώτης και δευτέρας τάξης του έτους 1945-’46.

Αριστερά είναι ο δάσκαλος ο Σάντης και στη μέση το καλοντυμένο αγοράκι είναι ο Δάνος, από το όνομα του παππού του, του μεγάλου Μικρασιάτη εμπόρου, Ιορδάνη Σουκιούρογλου. Ο τάφος του μαζί με την προτομή του, φιλοτεχνημένη από έναν ελλαδίτη γλύπτη, είναι στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, μόλις μπούμε στην είσοδο, στα αριστερά.

Παρακαλούνται όποιοι/-ες καταλάβουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να τους/τις σημειώσουν. Θα τους είμαι ευγνώμων.
Με τη βοήθεια του κ. Μιχαλάκη Τακούσιη σας γράφω ονόματα:

Από αριστερά είναι ο δάσκαλος ο Μιχάλης Σάντης. Πάνω στα αριστερά, στην πρώτη σειρά, ο Σολής Παπασολομώντος, αδελφός της κ. Μυρούλας Χέπη, της αγαπημένης μας δασκάλας, και του ήρωά μας, Γεώργιου Παπασολομώντος,του Κόκου, όπως ήταν γνωστός. Δίπλα του ο μ. Πέτρος Κακουλλής τον οποίο σκότωσαν οι Τούρκοι το 1996. Μετά στα δεξιά ο ψηλός είναι ο Παναγιώτης Χοίρας του Σύμιλλου, ο γνωστός μας Κκελλές.

Κάτω από τον Κκελλέ, ο Γιώρκος ο Πέκκος, γιος του Τζιαλλή του μανάβη. Κάτω από τον Τζιαλλή, η μ. Νίτσα Χριστοφή-Πασχαλίδου, η καλή μας φιλόλογος, η καλοντυμένη και γλυκιά. Αριστερά της, η Χριστίνα του Λόκκουμου, αδελφή της μ. Ελένης, που βρίσκεται στην Αγγλία. Κάτω στα αριστερά, μπροστά από τον δάσκαλο Σάντη, είναι η Μυρούλα Ευθυμίου,του Ττιμή. Δίπλα της στα αριστερά της, η Χαριτίνη Αντωνίου, δηλ. η Ριτού του Σοιρουθκιού, γυναίκα του Γιωρκή του Χατζηγιώρκη. Δίπλα της η

Ήβη, η κόρη του φαρμακοποιού του Λευτέρη.

Το παιδάκι το καλοντυμένο στη μέση με το γιακαδάκι είναι ο Δάνος Σουκιούρογλου. Στα αριστερά του είναι ο Λεωνίδας του Κυριάκου και της Μαρίας, ο Λεώνας που είναι στην Αγγλία. Πίσω από τον Λεωνίδα είναι ο Τάκης του Κκαντή, κουνιάδος του μ. του Γιώρκου του Χοίρα του ράφτη. Πάνω από τον Τάκη………………Δίπλα του είναι ο Κυριάκος Προκοπίου, σύζυγος της Ρίτας Ριρή. Μπροστά του Κυριάκου και πάνω από τον Δάνο είναι ο Αντρέας Μιχαηλίδης. Δίπλα από τον Δάνο είναι ο Παναγιώτης Χοίρας, το Τσαμπρακούιν, αδελφός του μ. του Παράσκου. Πάνω από τον Χοίρα είναι ο Νίκος του Παττίχα και πίσω του ίσωςο Λοΐζος Αθανασίου. Διπλα από τον Παττίχα είναι ο Μιχαλάκης ο Τακούσιης, πάνω από τον Μιχαλάκη ο Στασής ο Καζαμίας (Λονδίνο). Κάτω από τον Μιχαλάκη είναι ο Πάνος Σπανός.Δίπλα από τον Μιχαλάκη Τακούσιη είναι ο Αλέξανδρος Παπανικολάου. Πάνω από τον Αλέξανδρο το ψηλό παιδί είναι ο Τάκης Χοίρας. Κάτω από τον Πάνο Σπανό, το κοριτσάκι με το φόρεμα με τα τετραγωνάκια, είναι η Στυλιανη Ταύρου, η νηπιαγωγός μας η κ. Στελλα. Δεξιά του Αλέξανδρου είναι ο ψηλός είναι ο Δημητράκης Χατζησωτηρίου, ο Τάκης του Κωστέα. Πίσω από τον Τάκη είναι Κυριάκος Πορτού, ο γιος του Αντωνή του Σιολού, ενώ κάτω από τον Τάκη είναι η Νίτσα Τακούσιη, κόρη του Αντωνή Τακούσιη. Δίπλα από τον Τάκη στα αριστερά, είναι ο Αντρέας Καμιντζή, αδελφός της καθηγήτριας της Πόπης, ενώ πάνω από τον Αντρίκκο είναι ο Χρίστος Κυπριανού της Φωτεινής, ο πατέρας του π. Πανάρετου, τρίτος από αριστερά. Δίπλα από τον Αντρέα Καμιντζή είναι ο Νόνης του Ππίριλλου. Κάτω το κορίτσι με τα διπλωμένα χέρια είναι η κόρη του Κάλλου. Δίπλα από τον Νόνη είναι ο Πέπος, ο Παναγιώτης Κυριάκου, αδελφος της Στασούλας Γυψιώτη.

Πάνω από τον Πέπο είναι ο γιος του δασκάλου Δημητράκη, που έμενε δίπλα από του Πήλικου. Δίπλα του, στην άκρη, με τα μεγάλα αυτιά είναι ο Πέπης του Μελισσή (Αγγλία). Κάτω από τον Πέπη είναι ο μ. ο Σταυρής Ιατρού, ο Παπασταυρής. Δεξιά ένας δάσκαλος Ακαθιώτης.

Τα υπόλοιπα, παρακαλώ όσους ξέρουν να τα γράψουν.


  • Κοινοποιήστε: