Ψηφιακό Αρχονταρίκι

 

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΩΚΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΑΙΝΟΥ

Γιορτάζουμε κι εμείς με τον Δήμο Αθηαίνου τον Άγιο Φωκά μας!

Καλώ όσους και όσες θέλουν να έρθουν στην Αθηαίνου γύρω στις 5:30 μ.μ. για να υποδεχτούμε τα λείψανα του Αγίου Φωκά.

Η Αθηαίνου έχει την εκκλησία της στο κέντρο της κωμόπολης.

Σε μας, το ξωκκλήσι του Αγίου Φωκά μας ήταν κοντά στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, στα βόρεια της κωμόπολής μας, σε ένα ειδυλλιακό και πρόσχαρο περιβάλλον ανάμεσα σε περιβόλια με χρυσομηλιές και καϊσιές, με αχλαδιές και ροδακινιές, με ελιές και αμυγδαλιές. Εκεί, την παραμονή της γιορτής, έμπαιναν τα οφτά στους φούρνους και μετά τον εσπερινό στηνόταν γλέντι…
Για μας δε, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Λευκονοίκου, ήταν και ο τόπος των περιπάτων μας. Τόπος αγαπημένος! Τόπος ψυχικής ευφορίας!

Η Αθηένου τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Φωκά

Ο Δήμος Αθηένου ανακοινώνει τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν, τιμώντας τη μνήμη του Πολιούχου Αγίου της Αθηένου, Αγίου Φωκά, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 5:30 μ.μ. θα γίνει υποδοχή στην πλατεία της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Ιερών Λειψάνων των Αγίων, Ιερομάρτυρος Φωκά του Θαυματουργού και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Τα Ιερά Λείψανα θα μεταφέρει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιος και θα υποδεχθούν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. κ. Βαρνάβας, μαζί με το Ιερατείο, τις Αρχές και τον λαό του δήμου. Μετά από σύντομη δέηση τα Ιερά Λείψανα θα μεταφερθούν εν πομπή στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά, με τη συνοδεία τιμητικού αποσπάσματος από Εφέδρους Καταδρομείς, Προσκόπους και τη Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Ομίλου «Ομόνοια» Αραδίππου.

Στις 6.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, συγχοροστατούντων του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιου και του Πανιερώτατου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. κ. Βαρνάβα.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Φωκά, στις 6:30 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. κ. Βαρνάβα.
Στις 6:00 μ.μ. θα γίνει Μεθέορτος Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός. Στις 7:00 μ.μ. θα ακολουθήσει περιφορά της εικόνας και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φωκά και Γεωργίου, με τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αποσπάσματος από Εφέδρους Καταδρομείς και Προσκόπους σε δρόμους του Δήμου. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς θα παιανίζει η Φιλαρμονική της Αστυνομίας. Του Εσπερινού και της Περιφοράς θα προΐσταται ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. κ. Νικόλαος, πλαισιωμένος από το Ιερατείο της πόλης.

Στις 8:15 μ.μ. θα γίνει παράκληση και θα ψαλούν Εγκώμια του Αγίου Φωκά.
Κατά το διήμερο οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν αθηενίτικη κουζίνα στις ταβέρνες και στα οικήματα των σωματείων κατά μήκος της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και αλλού, να ψωνίσουν από τους πλανόδιους πωλητές και να χαρούν το επιτυχημένο πανηγύρι με τις οικογένειές τους.
Ο Δήμος Αθηένου, νιώθοντας τη χαρά των Αθηενιτών για την άφιξη των Ιερών Λειψάνων του Πολιούχου Αγίου της Αθηένου και του Αγίου Γεωργίου, που γίνεται κατορθωτή μετά από ενέργειες του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιου, καλεί τους πιστούς σε όλη την Κύπρο να παραστούν στις εκδηλώσεις και να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιο του Δήμου.


  • Κοινοποιήστε: