Τεθνεώτες-Επικήδειοι

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
14 Φεβρουαρίου 2021
Κηδεύσαμε σήμερα στο Λιοπέτρι την Αθανασία(Σούλα) Χοίρα, 73 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, από το Λευκόνοικο. Η Σούλα πήγε να συναντήσει τα άλλα τρία αδέλφια της, τη Σταυρού, τον Τάκη και τον Βάσο, όπως και τους γονείς και τους παππούδες της. Πιστεύω ότι η Σούλα θα κερδίσει μια θέση στον παράδεισο, λόγω της ζωής της και της προσφοράς της. Μια ζωή θυσία για τους γύρω της. Μεγάλωσε το πρώτο παιδί του συζύγου της και το αγαπούσε πιο πολύ και από τα παιδιά της κοιλιάς της.
Καταρχάς, ήταν μία γυναίκα μεσαρίτισσα, καλοδούλα, εργατική, προκομμένη, νοικοκυρά, με ανοικτή καρδιά, όπως ανοικτό ήταν και το σπίτι της. Θυμάμαι, όταν πήγαμε να την επισκεφθούμε μαζί με γειτόνισσες και συγγένισσές της, την αβραμιαία φιλοξενία της. Θυμάμαι ότι ήθελε να μας φιλέψει τα πάντα που είχε στην αυλή της. Δούλευε ακατάπαυστα σε όλη τη ζωή της.
Επιπλέον, η Σούλα ήταν μία γυναίκα καλοσυνάτη, σεμνή, ένας πράος άνθρωπος, με σπάνιο ήθος και αρχοντιά ψυχής. Μεταλαμπάδευσε στα παιδιά της αρχές και αξίες που έφερε μαζί της, προίκα ακατάλυτη, από την κωμόπολή μας.
Πήγαμε με θλίψη στην εκκλησία, γιατί άλλη μια συνδημότισσά μας φεύγει μακριά από τη γενέθλια γη μας! Χωρίς να βιώσει το νόστιμον ήμαρ! Την επιστροφή στη γη των πατέρων μας! Αυτός είναι ο στόχος μας! Γυρεύουμε να πάμε στα σπίτια μας, στη γειτονιά μας, στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας. Στα σχολεία μας! Στη γη που μας άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί μας!
Κατευόδωσα τη Σούλα και της ευχήθηκα καλό παράδεισο εκ μέρους όλης της κωμόπολής μας, όλων των συνδημοτών και συνδημοτισσών μας, όπως κάθε φορά που αποχαιρετούμε έναν δικό μας άνθρωπο.
Αιωνία η μνήμη της! Ας είναι ελαφρύ το χώμα της φιλόξενης κοινότητας του Λιοπετρίου που θα τη σκεπάσει!

  • Κοινοποιήστε: