Ιστορία, Νέα

Chris Anastasiou
8 Μαρτίου 2021
Ό πιο αγαπητός γιατρός τού Βαρωσιού μας.
Ό γιατρός πού βοηθούσε όλο τον κόσμο…
Μνήμη Κώστα Χατζηκακού του Ανάργυρου γιατρού-Ορθοπεδικού.
Ήταν ο πρώτος πτυχιούχος Ορθοπεδικός που άνοιξε το 1961 ιατρείο στην Αμμόχωστο. Έξω από την Κλινική του στην οδό Ιπποκράτους, κοντά στη λεωφόρο Κέννεντυ, πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Κύπρου ερχόταν με λεωφορεία και με το ταξί «Καρυδάς», για να τους εξετάσει ο Χατζηκακού, σχεδόν όλους δωρεάν.Τόσος πολύς ήταν ο κόσμος που το ιατρείο του αποτελούσε «μαγνήτη» για τους μικροπωλητές. Έξω γινόταν ένα είδος εμποροπανήγυρις. Λέγεται ότι ο γιατρός εξέταζε μέχρι και 200 ασθενείς τη μέρα.
Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των Τ/κ συμπολιτών του. Όταν έγινε η εκκένωση του Βαρωσιού, σε κάποιο μπλόκο τον συνέλαβαν Τούρκοι στρατιώτες με πρόθεση να τον σκοτώνουν. Γλύτωσε από τη σθεναρή αντίδραση Τ/κ που εμπόδισαν την εκτέλεσή του.
Κατά την τουρκική εισβολή, μαζί με άλλους Αμμοχωστιανούς γιατρούς εντάχθηκε σε ιατρικές μονάδες και υπηρέτησε σε προκεχωρημένες στρατιωτικές θέσεις καθώς και στο πρόχειρο νοσοκομείο που στεγάστηκε στο ξενοδοχείο «Μάρκος» στην Αμμόχωστο και αργότερα σε ιατρείο-αντίσκηνο στον καταυλισμό της Ορμήδειας.
Εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Λάρνακα. Η κλινική του βρισκόταν στην οδό Βασιλέως Ευαγόρου, κοντά στην πλατεία Παλλάς. Οι ασθενείς συνέχισαν να κατακλύζουν τη νέα του κλινική χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή από τους πρόσφυγες συμπολίτες και συνεπαρχιώτες του και όχι μόνο.
Εξελέγη 2 φορές βουλευτής Αμμοχώστου, το 1970 και το 1981 εξασφαλίζοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από όλους τους υποψηφίους.
Πέθανε στις 11 Ιουλίου του 1982 από καρδιακή προσβολή την ώρα που εξέταζε ασθενή. Ήταν μόλις 58 χρονών.
Ο Κώστας Χατζηκακού θα παραμείνει αιώνια στη μνήμη των ανθρώπων για την ανιδιοτέλειά του προς τους πάσχοντες και αναξιοπαθούντες.
Από το βιβλίο του Λάκη Κ. Αναστασιάδη, Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 (Φωτογραφία: Αρχείο οικ. Κ. Χατζηκακού).

  • Κοινοποιήστε: