Ιστορία, Νέα, Φωτογραφίες

George Pericles Athanasiades
15 Απριλίου 2021
ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ -ΤΡΙΚΩΜΟ
Το Λευκόνοικο ήταν το Κεφαλοχώρι της Μεσαορίας. Ο πληθυσμός του αν και παλιότερα ήταν μεγαλύτερος απο αυτό του Τρικώμου, δέχθηκε σημαντική μείωση, λόγω αστυφιλίας έτσι που το 1973, ο πληθυσμός του ήταν 2,176 κάτοικοι σε σύγκριση με 2,325 του Τρικώμου.
Από τα παλιά χρόνια, φαίνεται να επικρατούσε μια ευγενική άμιλλα ανάμεσα στους κατοίκους των δύο χωριών. Ο πρώτος δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης στο Τρίκωμο ήρθε απο το Λευκόνοικο. Ο ΑΛΕΧΞΑΝΤΡΟΣ ΛΟΥΚΑ, απόφοιτος Σχολαρχείου από το Λευκόνοικο, υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Τρίκωμο στην περίοδο 1883-1889. Παρέμεινε στο Τρίκωμο και πέθανε εκεί στα τέλη του 1920.
Μετα την ιδρυση της Ανωτέρας Αγγλικής Σχολής στο Τρίκωμο το 1935, οι Λευκονοικιάτες άρχισαν εντατικές προσπάθειες για ίδρυση παρόμοιας σχολής στο Λευκόνοικο. Τελικά έπεισαν τον Αντρέα Ι ΛοιζΪδη από τον Καραβά, που υπηρετούσε ως καθηγητής στη Σχολή Τρικώμου, να δεχθει την πρόταση τους και το 1938 ίδρυσε το Εμπορικόν Κολλέγιον Λευκονοίκου. Μερικοί Λευκοινιάτες, φοιτούσαν ήδη στην Αγγλική Σχολή Τρικώμου πριν απο την ίδρυση του Κολλεγίου.
Αρκετοί οι γάμοι ανάμεσα σε κατοίκους Λευκονοίκου και Τρικώμου.
Πρώτος τέτοιος γάμος ίσως αυτός του ΛΟΙΖΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, γνωστού ως Κουλέρμου με την ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΝΤΖΟΥΛΗ, τη γνωστη Ζαμπάρα. Πατέρας του Λοϊζου ήταν ο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΟΙΖΟΥ (1823-1889) και αυτός γιος του Παπαλοίζου Λοιζίδη, απο το Λευκόνοικο. Ο Παπαλουκάς, εγκαταστάθηκε στο Τρίκωμο αμέσως μετά τη χειροτονία του ως ιερέας και νυμφεύθηκε τη Μαρικκού από το Κανναβιού η οποία έτυχε να εργάζεται στο θέρος του Τρικώμου. Ο Λοιζος και η Αλισαβού, ειναι οι γονεις του γνωστού ιεροψάλτου της Παναγίας Λουκά Λοιζου,
Ακολούθησε ο γάμος του ΝΙΚΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΤΣΙΚΚΗ, από το Λευκόνοικο με την ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΤΑΖΟΥ (εγγονή του Μάρκου Καφιέρο).
Στις αρχές του 1900 ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΗΛΙΚΟΣ, από το Λευκόνοικο νυμφεύθηκε την ΕΛΕΓΚΟΥ ΤΣΙΝΙΚΟΛΑ, η οποία μετοίκησε στο Λευκόνοικο και ήταν γνωστή ως Πηλικού. Εγγονός της ο αείμνηστος Μιχάλης Γ Πήλικος (1957-2020), ο οποίος διέτελεσε και Δήμαρος Λευκονοίκου . Και αυτού η σύζυγος η Δρα Χαρίκλεια είναι εγγονή της Κακουλλούς Λοϊζίδη αδελφής του Στράππου.
Την ίδια περίπου εποχή φτάνει στο Τρίκωμο και ο ΠΑΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΣ από το Λευκόνοικο και νυμφεύεται την ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ (αδελφή της Βρικούς του Στυλλάκκου και της Μαριαννούς Χαμπή Παπαγιάννη). Παιδί τους η ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΝΑΒΑ (σύζυγος του Άρτεμου και μητέρα του Κοινοτάρχη μας Ιάκωβου Χατζηβαρνάβα). Ο Παύλος είχε δική του άμαξα γι αυτό και ήταν γνωστός ως Αμαξάς. Αργότερα δούλευε σαν αυτοκινητοδηγός του Κώστα Κωνσταντινίδη. Συνήψε και δεύτερο γάμο με την Τρικωμίτισσα ΚΥΠΡΙΑΝΗ ΦΩΤΗ ΓΙΩΡΚΟΥΔΙΟΥ, γνωστη ως Τζιυπρού του Φώτη και αδελφη του Χατζηαντρόνικου. Από τον δεύτερο του γάμο απέκτησε τη Λούλλα του Χαλάκη, τη Νίτσα Τακη-Προδρομή, τον Ιακωβο και τον Λάμπρο,
Ο ΝΕΟΚΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΧΕΠΗΣ γνωστός ζαχαροπλάστης νυμφεύθηκε την ΑΝΝΑ ΠΑΥΛΙΔΗ, αδελφη τιυ Χατζηστυλλή γύρω στα 1906.
Από το Λευκόνοικο και ο γνωστός ΛΟΙΖΗΣ ΚΚΟΖΑΡΗΣ ο μαχαλλεπάρης με το εντυπωσιακό μουστάκι του . Σύζυγος του η ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΥΛΗ ΤΤΟΥΛΟΥ.
Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΙΑΚΩΒΟΥ(1901-1939), γνωστη ως Καρυδκιά απο το Λευκόνοικο παντρεύεται τον ΧΡΗΣΤΟ ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΩΡΓΑΚΗ το 1926. Πιαδια τους ο Τονής (Δήμαρχος) και ο Γιάκουμος.’
Η ΦΟΙΒΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΤΣΙΚΚΗ, παντρεύτηκε τον ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΙΑΠΠΟΥΝ , η ΦΩΤΕΙΝΗ τον ΚΥΠΡΗ ΚΙΜΩΝΑ και η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΠΙΣΤΟΛΑ τον αδελφό του ΑΝΤΡΕΑ ΚΙΜΩΝΑ
Στην Αγγλία η ΜΑΡΟΥΛΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ, απο το Λευκόνοικο παντρεύεται τον ΠΡΟΔΡΟΜΗ ΑΥΞΕΝΤΗ ΤΣΙΡΚΟΥ και η ΛΟΥΛΛΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΕΡΕΖΟΥ τον ΔΗΜΟ Σ. ΤΑΚΗ. Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ την ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑ Σ ΤΑΚΗ, ενώ στην Αμερική η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ παντρεύεται τον ΜΙΧΑΛΗ/ΜΑΡΚΟ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΖΑΝΑ και η ΜΑΡΟΥΛΛΑ ΠΑΠΑΛΕΟΝΤΙΟΥ τον ΑΔΑΜΟ ΖΑΧΑΡΟΥ.
Από τους νεότερους σημειώνω τον ΣΑΒΒΑ ΖΑΝΟ με την ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΣΙΑ, τον ΑΛΕΞΑΝΤΡΟ ΛΑΜΠΡΙΔΗ με την ΟΛΓΑ Θ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, τον ΑΝΤΡΕΑ ΚΟΥΤΕΝΤΗ με την ΑΓΛΑΙΑ Α ΔΙΑΚΟΥ, τη ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ με τον ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΧΡΥΣΑΝΤΡΕΑ, τη ΚΙΚΑ με τον ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ και την ΠΟΠΗ και ΣΥΜΕΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΗΡΑ που παντρευτηκαν τα δυο αδέλφια, ΑΝΤΡΕΑ και ΤΑΣΟΥΛΛΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Πασιαούτα.
Ένας πλήρης κατάλογος που μπόρεσα να συμπληρώσω αναρτάται πιο κάτω μαζί με φωτογραφίες (όσες έχω στα αρχεία μου).
Και πάλι παρακαλώ, διορθώστε, συμπληρώστε και στείλτε φωτογραφίες.
1. ΜΑΡΟΥΛΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ (Προδρομής Αυξέντη Τσίρκου)
2. ΣΑΒΒΑΣ ΖΑΝΟΣ (Μαριάννα Λευτέρη Κάτσια)
3. ΛΟΙΖΟΣ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ (Αλισαβού Αντζουλή)
4. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΗΛΙΚΟΣ (Ελεγκού Τσινικόλα)
5. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΙΑΚΩΒΟΥ (Χρήστος Α, Γιωργάκης)
6. ΦΟΙΒΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΤΣΙΚΚΗ (Μιχάλης Γιάννου Γιαππουνά)
7. ΠΑΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΣ (Τζυπρού Φώτη)
8. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΜΑΡΗ (Αντρεούλλα Π. Καραντώνη)
9. ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ (Ολγα Θ. Κωνσταντινίδη)
10. ΛΟΙΖΗΣ ΚΚΟΙΖΑΡΗΣ (Κυριακού Παυλή Ττούλου)
11. ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΙΑΜΑΡΗ ( Φωτού Βαρνάβα)
12. ΛΟΥΛΛΑ ΠΕΤΡΟΥ ΤΕΡΕΖΟΥ ( Δήμος Σ. Τάκη)
13. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ( Παντελίτσα Σ Τάκη)
14. ΜΑΡΟΥΛΛΑ ΠΑΠΑΛΕΟΝΤΙΟΥ (Αδαμος Ζάχαρου)
15. ΦΩΤΕΙΝΗ ……………………… (Κυπρής Κίμωνα)
16. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΠΙΣΤΟΛΑ (Αντρέας Κίμωνα)
17. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ (Μιχάλης.Μάρκος Ξενοφώντος Ζανά)
18. ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ (Ουρανία Βασίλη Κυτάζου)
19. ΠΟΠΗ ……………………. (Αντρέας Ιωαννου Πασιαούτα)
20. ΣΥΜΕΩΝ Κ. ΧΗΡΑ (Τασούλλα Ιωαννου Πασιαούτα)
21. ΑΝΤΩΝΗΣ. ΦΥΡΙΛΛΑΣ (Μαρία Αντώνη Φελλά)
22. ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΑΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΑΝΟΥ Μιχαλάκης Π Πασχαλίδης)
23. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ( Πρόδρομος Χρυσάντρεα)
24. ΝΕΟΚΛΗΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΧΕΠΗΣ (Αννα Π Παυλίδη Παρπέρη)
25. ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΟΥΤΕΝΤΗΣ ( Αγλαία Α. Διάκου)
36. ΑΝΤΡΕΑΣ ΣΙΑΜΑΡΗΣ. (Φωτού Βαρνάβα)
27. ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΕΔΙΟΣ. (Σπυρούλλα Σ Τάκη)

Marianna Soteri Pantelitsa Fotiou Thekla Zanou Elisavet Hamatsou Loukas Pouyiouros Margarita Georgaki Marangou, Margarita Hadjihambi, Philip Creates, Nikolas Pavlides, Christos Pavlidis Georgios Pavlidis, Fotis Tsinikolas, Φώτης Γεωργίου Λαδοπούλη, Iacovos Chailis, Phil Lambrinos, Maria Lambrinos, George Ierodiaconou, Stavros Ierodiaconou, Sophia Lambridou, Alexandros Lambrides, ολγα Λαμπριδου, George Michaelides, Andreas Paschalides, Maria Paschalides, Makis Chrysandreas, Aglaia Koutentis, Yangos Charalambous, Andrew Kyriacou, Myrofora Loizou, Antonis Askanis, Helen Stavrinides, Elli Diakou, ελενιτσα καλοψιδιωτη, Χρυσταλα Καλοψιδιωτη,Dinos Gregoriou Μιχαλακης Λοιζιδης Andreas Kaouris, Eli Katz, Iacovos Hadjivarnavas, Sotos Kontopyrghos, Tasoulla Vronti Vasou

Serafim Diakou

  • Κοινοποιήστε: