Ήρωες, Ιστορία

Ως μια από τις κορυφαίες σελίδες των μαθητικών αγώνων του τόπου μας καταγράφεται «Η μάχη του Λανιτείου», στις 14 Δεκεμβρίου 1955, αναφέρει σε μήνυμα του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, με αφορμή τη σημερινή επέτειο εξέγερσης των μαθητών κατά των Άγγλων.

Η ημέρα αυτή, σημειώνει ο κ.Νικολαϊδης, θεωρείται ως μια σημαντική ημέρα στην ιστορία της πόλης, καθώς και της Κύπρου ευρύτερα, καθώς οι μαθητές και μαθήτριες του Λανιτείου Γυμνασίου, αλλά και της τότε Εμπορικής Ακαδημίας, έδειξαν την αντίθεσή τους στα παράλογα και σκληρά μέτρα που έπαιρναν οι Άγγλοι εκείνη την εποχή.

«Με τη συμμετοχή τους μέσα από μια ειρηνική, αρχικά, εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία κατέληξε σε αιματηρή, εξαιτίας της αυθαιρεσίας και της βιαιότητας των κομάντος που πήραν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών, έδειξαν ότι η μαθητιώσα νεολαία μπαίνει μπροστά στους διάφορους αγώνες», προσθέτει.

Μετά τη «Μάχη του Λανιτείου», υπενθυμίζει, οι Βρετανοί έκλεισαν το σχολείο, το διέγραψαν από τα μητρώα των σχολείων, το μετέτρεψαν σε στρατόπεδο και οι τελειόφοιτοι μαθητές αναγκάστηκαν να πάρουν το απολυτήριό τους από το Αθηναϊδειο. Οι μαθητές, προσθέτει, συνέχισαν ανά πεντάδες τα μαθήματά τους στα σπίτια των καθηγητών τους, έτσι ώστε να μη χάσουν τη σχολική χρονιά, μια περίοδος που θύμιζε το «κρυφό σχολειό».

Ο Δήμαρχος Λεμεσού σημειώνει ότι τα γεγονότα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, με ειδική ερευνητική εργασία η οποία παρουσιάστηκε και σε ειδική εκδήλωση στο Λανίτειο Γυμνάσιο, το 2016.

Σημειώνει ακόμη, ότι το γλυπτό για τη «μαθητιώσα νεολαία της Κύπρου», του γλύπτη Θεόδουλου Θεοδούλου που τοποθετήθηκε μπροστά από το Λανίτειο Γυμνάσιο, επί της λεωφόρου Μακαρίου Γ’, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τους συνεχείς αγώνες των νέων για ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης και της «Μάχης του Λανιτείου».

Ο Δήμος Λεμεσού τιμά με ευγνωμοσύνη την σημερινή επέτειο και κυρίως όλα εκείνα τα παιδιά του 1955 που έλαβαν με θάρρος και με πείσμα μέρος σ’ εκείνη την επική «Μάχη του Λανιτείου», στις 14 Δεκεμβρίου του 1955, καταλήγει στην ανακοίνωση του ο Νίκος Νικολαΐδης.

 


  • Κοινοποιήστε: