Νέα

Χάρηκα πάρα πολύ που ο πρώην Υπουργός του μ. Αρχ.Μακαρίου και συνεργάτης του μ. Τάσου Παπαδόπουλου, κ. Μάρκος Σπανός, εκ Λευκονοίκου, μάς τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου μου, παρά την ηλικία του. Έχουμε αναπτύξει μια όμορφη σχέση με τον ίδιο και την ερίτιμη σύζυγό του, κ. Έφη, κόρη δικηγόρου, η οποία, όπως μου είπε, ερχόταν συχνά στο Λευκόνοικο, μαζί με τη μητέρα της, πέρα από τα Σαββατοκυρίακα, και τις καθημερινές, γιατί έβρισκε κοπέλες καλλιεργημένες. Της άρεσε να κάνει παρέα με τις συγγένισσες του συζύγου της, τις κόρες του γιατρού Ατρείδη. τις μ. Κυβέλη και Νίνα, οι οποίες σπούδασαν και στην Αθήνα αρχές της δεκαετίας του 1920 μαζί με τη Ναταλία Χαραλάμπους.

Ο κ. Σπανός είναι πολύ περήφανος για το Λευκόνοικό μας και τον κόσμο του, όπως τον έζησε, την εποχή της ακμής της κωμόπολής μας. Μαζί του μεταφέρομαι σε εκείνες τις εποχές, όταν ήταν μουχτάρης ο αδελφός του παππού του, ο δυναμικός Χαμπής Σπανός, ο οποίος μήνυσε στον άγγλο διοικητή της Αμμοχώστου να έρθει εκείνος στο γραφείο του να τον δει, και αρνήθηκε να πάει στον Αστυνομικό Σταθμό για να τον συναντήσει, όπως του παράγγειλε ο διοικητής.

Επίσης, ο κ. Σπανός θυμάται τους γεωργούς που ξυπνούσαν από τα άγρια χαράματα για να πάνε με τις καρέττες τους στα χωράφια έξω από την κωμόπολή μας.
Θυμάται τη μητέρα του που έκανε γιαούρτι και κασκαβάλλι εξαιρετικό, αλλά δυστυχώς κανένας δεν κράτησε τη συνταγή της.

Θυμάται την Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου στην οποία φοίτησε, τον μ. Φώτο Φωτιάδη που ήταν καθηγητής και είχε φέρει και τη μητέρα και τα αδέλφια του μαζί του.

Εν κατακλείδι, με έκανε πολύ περήφανη με την παρουσία του στο Δημαρχείο μας. Για μένα ήταν πολύ τιμητικό!


  • Κοινοποιήστε: