Ανακοινώσεις, Γλώσσα-Ποίηση-Λογοτεχνία

Απόψε 12 Ιουνίου 2023, στο Σπίτι της Κύπρου, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;”του συγγραφέαΔρ. Κυριάκου Ιωάννουκαι των εκδόσεωνΗλία Επιφανίου.

Το βιβλίο χαιρέτησαν οι:

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη
Δήμαρχος Λευκονοίκου ,
Φιλόλογος

 

Κωνσταντίνος Γ. Κασίνης
Ομότιμος Καθηγητής
Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Δρ. Μανώλης Στεργιούλης
τ.Σχολικός Σύμβουλος

Ηλίας Επιφανίου
Εκδότης του βιβλίου

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Θεοδόσης Πυλαρινός
Καθηγητής Νοελληνικής
Φιλολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου

Δρ. Γιώργος Γεωργίου
Γλωσσολόγος

Δρ. Αγάθη Γεωργιάδου
Συγγραφέας ,
Κριτικός λογοτεχνίας

Σύντομη παρέμβαση από τον :

Ανδρέας Χατζηθωμάς
Φιλόλογος,
Εκδότης περιοδικού
Διόραμα

 

Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου, είχαμε την αντιφώνηση και τις ευχαριστίες του συγγραφέα
Δρ. Κυριάκου Ιωάννου.

 

Το καλωσόρισμα εκ μέρους του Σπιτιού της Κύπρου, είχε η Λειτουργός Μαρία Ραγιά ,ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Άντρη Χρυσάνθου.

Στην παρουσίαση του βιβλίου , παρευρέθη και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Δρ. Κυριάκος Κενεβέζος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην Κυπριακή ενδοχώρα, εδώ και δεκαετίες, παρατηρείται μια συνεχής αλληλεπίδραση που στρέφεται γύρω από δύο πόλους:
τον πόλο της νεότερης Κυπριακής λογοτεχνίας και τον πόλο της ευρύτερης Νεοελληνικής.

Ωστόσο, οι δύο αυτοί πόλοι δεν συνιστούν αιτία διαχωρισμού και αντιπαράθεσης· αντίθετα, δημιουργούν μια μητρική, ενδεχομένως και αδερφική, σχέση μέσα στην οποία ένα βαθύρριζο πλατάνι και ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως, κλαδιά του συνυπάρχουν, συμβιώνουν, συναναπτύσσονται και συνεξελίσσονται.

Στο παρόν βιβλίο συμπεριλαμβάνονται φιλολογικές μελέτες, οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταδεικνύουν την αμοιβαία διείσδυση των γόνιμων εκείνων στοιχείων που φέρνουν εγγύτερα τον Κυπριακό με τον Μητροπολιτικό Ελληνισμό.

Με άλλα λόγια, οι μελέτες αυτές, αρθρωμένες σε τέσσερις ευδιάκριτες θεματικές ενότητες, παρουσιάζουν έναν ενδιαφέροντα διπολικό άξονα, στον οποίο σμιλεύονται οι πολυποίκιλες σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή ενδοχώρα και τη λογοτεχνία του κέντρου.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα

Ο Κυριάκος Ιωάννου έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (πτυχίο και μεταπτυχιακό), ενώ, από το 2017, είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει συγγράψει ή/και επιμεληθεί διάφορα βιβλία, οι θεματικοί άξονες των οποίων περιστρέφονται, κυρίως, γύρω από την Κυπριακή λογοτεχνία, ενώ συναφούς θεματολογίας κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, σε σύμμεικτους τόμους, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και διάφορα (Κυπριακά, Ελλαδικά και διεθνή) περιοδικά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Μέσα από αρχειακές έρευνες, αναδιφήσεις χειρογράφων και αποδελτιώσεις δυσεύρετων Κυπριακών εφημερίδων έχει προσθέσει στο σύνολο της εργογραφίας του Βασίλη Μιχαηλίδη περισσότερα από 25 «νέα»/άγνωστα ποιήματα.

Από το 2018 είναι υπεύθυνος έκδοσης του φιλολογικού και λογοτεχνικού περιοδικού Κυπριακή Εστία.

Έχει συγγράψει/επιμεληθεί δεκατέσσερα βιβλία, ενώ περισσότερες από ογδόντα επιστημονικές εργασίες
του σε σύμμεικτους τόμους.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 , ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Λευκονοίκου για την επιστημονική συμβολή του στην ανάδειξη του ποιητικού έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Κάτω από τα ονόματα των χαιρετισμών , των ομιλητών και του συγγραφέα, θα βρείτε τον σύνδεσμο (Link), όπου μπορείτε να δείτε τις βιντεοσκοπήσεις μου.

Χρήστος Προδρόμου
τ.Πρόεδρος Κυπρίων
Προσφύγων Ελλάδας


  • Κοινοποιήστε: