Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

Απέδωσε καρπούς η αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Κυθρέας, Πέτρο Καρεκλά, να εκφράζει σε δηλώσεις του στην την έντονη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Μας δόθηκε η ευκαιρία να τονίσουμε, με τον πιο έντονο τρόπο το πρόβλημα της Κύπρου, τις συνεχιζόμενες παρενέργειες της εισβολής και της κατοχής από την Τουρκία και να ζητούμε να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για λήψη μέτρων και στην περίπτωση της Κύπρου, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να λυθεί το πρόβλημα μας στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών κεκτημένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρεκλάς.

Χαρακτήρισε την επίσκεψη και τις συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων στην Αθήνα πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές, αφού δόθηκε το μήνυμα ότι η Κύπρος υποφέρει εδώ και 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, σε μια χρονική συγκυρία πολύ σημαντική με «φόντο» τον πόλεμο και τα όσα συμβαίνουν επί του εδάφους της Ουκρανίας.

«Δεν μας παίρνει άλλο ο χρόνος να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση διότι φεύγουν οι παλιές γενιές… τα ζούμε εμείς καθημερινά ως οι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι και κοντά στους πρόσφυγες, ως εκπρόσωποι των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων και προσπαθήσαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να θέσουν όσο πιο έντονα γίνεται στα διεθνή βήματα το πρόβλημα της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Καρεκλάς.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κατάλληλη γιατί υπάρχει στον ορίζοντα το σοβαρό θέμα της Ουκρανίας, για το οποίο η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις και λαμβάνοντας μέτρα έναντι της Ρωσίας μέσα σε 48 ώρες.

«Μέτρα και κυρώσεις που δεν έλαβαν εδώ και 48 χρόνια για το πρόβλημα της Κύπρου», πρόσθεσε σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε η αντιπροσωπεία στην Αθήνα, η Επιτροπή παρέδωσε και πολιτική τοποθέτηση στους αξιωματούχους που συνάντησε, η οποία δίνει και το πνεύμα της όλης αποστολής.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε και τονίστηκε από πλευράς Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι εξίσου σημαντικό με αυτό της Ουκρανίας και πως ναι μεν η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ έλαβε μέτρα και συντάσσεται στο πλευρό της χώρας, με κυρώσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν εις βάρος της οικονομίας της κάθε χώρας, αλλά την ίδια ώρα επιβάλλεται να υπάρξει ίδια μεταχείριση και για το Κυπριακό.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις επαφές, αφού τις επόμενες ημέρες αντιλήφθηκα και αλλαγή στον τόνο των δηλώσεων διάφορων αξιωματούχων της Ελληνικής Κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Καρεκλάς γεγονός το οποίο απέδωσε εν μέρει και στις επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, απαρτίζετο από τον Πρόεδρό της , Δήμαρχο Κυθρέας Δρα Πέτρο Καρεκλά, τον Αντιπρόεδρο Δήμαρχο Μόρφου, κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, τη Δήμαρχο Ακανθούς, κα Ελένη Χατζημιχαήλ, τον Δήμαρχο Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα, τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, τον Δήμαρχο Λύσης, κ. Αντρέα Καουρή και την Αντιδήμαρχο Κερύνειας, κα Μαρία Κουρούγιαννη.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Προέδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. Κατά τις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επέδωσε Υπόμνημα με ανάλογη πολιτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και διαφωτιστικό υλικό για την κατεχόμενη γη μας και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το πολιτικό μας πρόβλημα και τις αρνητικές παρενέργειές του, ιδιαίτερα για τον προσφυγικό κόσμο. Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας.

Στόχος της Αποστολής στην Αθήνα ήταν όπως λέχθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής, να μεταφερθεί προς την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον αδελφό ελληνικό λαό, το αίτημα του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου για εντατικοποίηση της προσπάθειας σε κάθε διεθνές βήμα, ώστε ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου το οποίο έχει παραβιάσει η Τουρκία κατάφωρα το 1974 και εξακολουθεί να το πράττει συστηματικά έκτοτε, με παράνομες ενέργειες σε ξηρά και θάλασσα. Ιδιαίτερα τώρα, με τη συγκυρία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την συντονισμένη και έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ο προσφυγικός κόσμος της Κύπρου συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα του, ώστε να μην ξεχαστεί η αδικία που επιτελείται εδώ και δεκαετίες σε βάρος της Κύπρου και να υπάρξει σύντομα δικαίωση.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της τόσο προς τους Ελλαδίτες Αξιωματούχους για τις πολύ παραγωγικές και ειλικρινείς συζητήσεις που έγιναν, όσον και προς την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία αλλά και την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα για τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της αποστολής.

Η Πολιτική τοποθέτηση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για το εθνικό θέμα της Κύπρου:

ypomn-ena
ypomn-dio

Δείτε φωτογραφίες από τις επαφές της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στην Αθήνα:
10

8 9 image image image image image image image
  • Κοινοποιήστε: