Ανακοινώσεις

Η γηραιότερη Κύπρια, η υπεραιωνόβια Μηλιά Παίδιου από το Λευκόνοικο απεβίωσε στην προσφυγιά με πιστοποιημένη ηλικία 111 ετών. Γεννήθηκε το 1912 στο Λευκόνοικο και έφυγε πλήρης ημερών. Ευτύχησε να αποκτήσει 4 παιδιά, 11 εγγόνια, 16 δισέγγονα και ένα τρισέγγονο. Η κηδεία της θα τελεστεί σήμερα 17:00 από τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στην Επισκοπή Λεμεσού.

Στον ιστότοπο Gerontology Wiki υπάρχει αφιέρωμα στην Μηλιά Παίδου στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι είναι μια Κύπρια υπεραιωνόβια που είναι σήμερα ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στην Κύπρο. Είναι επίσης το γηραιότερο γνωστό πρόσωπο από την Κύπρο.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Μηλιά Παίδιου γεννήθηκε στο Λευκόνοικο της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας (σημερινή Κύπρος) στις 31 Οκτωβρίου 1912. Βοήθησε στην Κυπριακή Επανάσταση (1955–1959), καθώς ο γιος της Σάββας Παιδίος συμμετείχε ενεργά και έφερνε στρατιωτικό εξοπλισμό στο σπίτι τους που η Μηλιά ανέλαβε να κρύψει. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Μηλιά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λευκόνοικο και να προσφυγοποιηθεί μαζί με την οικογένειά της.

Στον ίδιο ιστότοπο διαβάζουμε ακόμα για την Μηλιά Παίδιου: Από τον Νοέμβριο του 2018, έχει τέσσερα παιδιά, 10 εγγόνια και 12 δισέγγονα. Ο μικρότερος γιος της Λάκης ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχεται κάθε χρόνο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της.

Στις 24 Μαρτίου 2021, ξεπέρασε την ηλικία της Ελένης Τανούση, και έγινε το γηραιότερο γνωστό πρόσωπο από την Κύπρο. Στις 26 Απριλίου 2021, ξεπέρασε την ηλικία του Michael Klanga , και έγινε το γηραιότερο γνωστό πρόσωπο που γεννήθηκε ποτέ στην Κύπρο.

100 ΧΡΟΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΗΛΙΑ

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δήμος Λευκονοίκου την τίμησε με το έμβλημα του Δήμου με τον Εθνικό Ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη και έγραψε τις ευχές της σε κάρτα. Της προσφέρθηκε επίσης τιμητική πλακέτα.

Τον Οκτώβριο του 2022 γιόρτασε τα 110α γενέθλιά της και έγινε η πρώτη (γνωστή) υπεραιωνόβιος από την Κύπρο.

Η Παιδιού ζούσε με τον γιο της Σάββα στην Επισκοπή.

110 ΧΡΟΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΗΛΙΑ

 

110 ΧΡΟΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΗΛΙΑ

Όταν γιόρτασε τα 110 της γενέθλια

Τον Σεπτέμβριο η Μηλιά Παίδου θα γιόρταζε τα 111 της χρόνια. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2022 γιόρτασε τα 110 της χρόνια (ένα μήνα πριν την κανονική της ημερομηνία) και η φωτογραφία της να σβήνει τα κεριά της τούρτας με τον αριθμό 110 κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Δήμαρχο του κατεχόμενου Λευκόνοικου Ζήνα Λυσσάνδρου Παναγίδη.

100 ΧΡΟΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΗΛΙΑ

Όπως έγραψε τότε η Δήμαρχος:

«Η γιαγιά Μηλιά Παίδιου από το Λευκόνοικο, 110 ετών, πρέπει να είναι η γηραιότερη γυναίκα στην Κύπρο. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1912! Απέκτησε τέσσερις γιους. Στην προσφυγιά ζει στην Επισκοπή δίπλα στον γιο της Σάββα και τη νύφη της Άννα. Οι άλλοι τρεις γιοι της μετανάστευσαν στην Αγγλία.
Αυτή την εποχή, λόγω γάμου μιας εγγονής της, βρίσκονται και άλλα δύο παιδιά της στην Κύπρο, κι έτσι γιόρτασαν τα γενέθλιά της ένα μήνα πριν.
Να είσαι καλά, γιαγιά Μηλιακκού, και να ζήσεις κι άλλα χρόνια για να σε χαίρονται οι δικοί σου αλλά κι εμείς».

Επιθυμία της να επιστρέψει στο Λευκόνοικο

Η ίδια η Μηλιά Παίδου δήλωσε τότε στο ΣΙΓΜΑ ότι έζησε και εύκολες και δύσκολες στιγμές στη ζωή της και ότι δεν ξέχασε πότε την προσφορά της στον απελευθερωτικό αγώνα 55 -59, όπου φύλαγε και μετέφερε οπλισμό και πυρομαχικά του γιου της που συμμετείχε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όσο για το τι επιθυμεί στα 110 της χρόνια είχε πει: «Να επιστρέψουμε και να πεθάνουμε στο Λευκόνοικο  Ευχή μας, του χρόνου τα 111 κεράκια να τα σβήσει στη πλατεία του χωριού της κάτω από την Κυπριακή και Ελληνική σημαία», είχε δηλώσει ο γιος της.

Η γιαγιά Μηλιά δυστυχώς πέθανε και θα ταφεί στην προσφυγιά, όπως τόσες άλλες χιλιάδες κύπριοι πρόσφυγες. 

Παράκληση της οικογένειας είναι όπως αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για την Ανέγερση του Ναού του Καλού Ποιμένος Χριστού Επισκοπής.

Πηγή: ant1live.com


  • Κοινοποιήστε: