Ανακοινώσεις, Νέα

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΟΔΟΜΙΑΣ
ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, μέσω των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης, πληροφορηθήκαμε την επαναβεβήλωση του ιστορικού ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Ο ναός, τρίκλιτη βασιλική του 12ου αί. με μεταγενέστερες προσθήκες του 15ου και 19ου αί., διατηρεί τμήματα τοιχογραφιών του 12ου, 16ου και 19ου αί.,. Συντηρήθηκε από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικών με χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεσολάβηση του UNDP/PFF. Τα έργα αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2017. Το κατοχικό καθεστώς, παρά τα επίμονα αιτήματα για τέλεση θείας λειτουργίας στον ναό, μόνο μία φορά έδωσε άδεια για λειτουργία.
Την επαναβεβήλωση του ναού οργάνωσαν από κοινού το «Δημαρχείο» Λευκονοίκου, το EVKAF και η οργάνωση EVKAF Goodness Volunteers, στήνοντας παζαράκι εντός και εκτός του ναού. Δυστυχώς, του σημερινού φαινομένου επαναβεβήλωσης χριστιανικού μνημείου μετά τη συντήρησή του, προηγήθηκε ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Οδηγήτριας (Bedestan) εντός της κατεχόμενης Λευκωσίας. Το κατοχικό καθεστώς τον μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο το 2009.
Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει οικονομικά το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικών, με στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Η ενέργεια της επαναβεβήλωσης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ δυστυχώς δυναμιτίζει το όλο σκεπτικό και πλήττει καίρια την προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Αποτελεί, επίσης, κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας των ελληνοκυπρίων.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επανεξετάσουν τάχιστα τους όρους εντολής της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικών και καθορίσουν πρόνοιες για σεβασμό της χρήσης των μνημείων μόνο για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Κάθε άλλη χρήση συνιστά βεβήλωση και είναι αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία των νόμιμων ιδιοκτητών τους.
Συνοδική Επιτροπή Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου


  • Κοινοποιήστε: