Συγχαρητήρια της Δημάρχου Λευκονοίκου

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
25 Σεπτεμβρίου 2021
Μεγάλη χαρά και περηφάνεια για το Λευκόνοικο. Ένας νεαρός επιστήμονας που βγήκε πρώτος στις εξετάσεις για Λειτουργούς Περιβάλλοντος, κατετάγη και πρώτος στην προφορική συνέντευξη στην ΕΔΥ. Πρώτα συγχαίρω την ΕΔΥ, τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου και τα μέλη, για την αδέκαστη κρίση τους και την επιβράβευση των αρίστων μας.
Ο άριστος των αρίστων που συγχαίρουμε ο οποίος κατάγεται από την κωμόπολή μας είναι ο Παναγιώτης Χαραλάμπους του Αναστασίου, άριστος απόφοιτος της Βιολογίας του ΕΚΠΑ(Παν. Αθηνών) με μεταπτυχιακό στην Ολλανδία, όπου και πάλι αρίστευσε.
Για μένα όπως και για πολλούς από το Λευκόνοικο το όνομα του άξιου και χαρισματικού νεαρού επιστήμονα, θυμίζει τον ευπατρίδη και χουβαρντά παππού του, τον Παναγιώτη του Στασή του Πάμιατζιη. Ο μ. Παναγιώτης με σπουδές στη Βυρητό, ήταν ο πρώτος που έφερε τη δεκαετία του “40 την πρώτη κούρσα στο Λευκόνοικο, και από τις πρώτες στο νησί μας. Κεφάτος, ευφυής, δημοκρατικός, λεβεντάνθρωπος, αξιαγάπητος, γλυκύτατος άνθρωπος που συμμετείχε στα κοινά, ο Παναγιώτης ως πλούσιος βοηθούσε και συντηρούσε πολλούς φίλους του. Ήταν ο Μαικήνας της εποχής του. Μαζί με την αδελφή του Ναταλία η οποία σπούδασε στην Αθήνα σε σχολή για κόρες καλών οικογενειών, φιλοξενούσαν αμέτρητους φίλους και φίλες από τη Λευκωσία και άλλες πόλεις οι οποίοι μιλούσαν με θαυμασμό για τα τραπέζια της Ναταλίας.
Το 1955 ο Παναγιώτης έκτισε το υπέροχο εξοχικό κέντρο ” Πανόραμα” στο οποίο η Ναταλία ετοίμαζε για τους θαμώνες του εξαίρετους μεζέδες και γλυκά μοναδικά, όπως σιαρλότες και μπακλαβάδες κ.ά.
Δίπλα από το κέντρο στο οποίο γίνονταν κα διαγωνισμοί ευρωπαϊκών χορών, έκτισε και το καλοκαιρινό σινεμά στο οποίο θυμόμαστε τόσες ελληνικές ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις από το Θέατρο Γέλιου με τον μ. Παντελίδη και άλλους ηθοποιούς, όπως την κ. Όλγα Ποταμίτου η οποία το θυμάται με πολλή αγάπη.
Ο Παναγιώτης και η Ναταλία έφυγαν. Η περιουσία έμεινε στο Λευκόνοικο. Στο αρχοντικό τους έμειναν οι πολυέλαιοι, τα ασημικά, οι πορσελάνες, τα περσικά χαλιά, οι αρχαίοι αμφορείς, οι αμέτρητες προίκες της ‘” τζυράς” .
Ο Παναγιώτης έφυγε νωρίς. Τα τρία παιδιά του που λάτρευε, έμειναν με την άξια και εργατική μητέρα τους Μυρούλα και με τη θεία τους Ναταλία, η οποία με την αγάπη και τον δυναμισμό της προσπαθούσε να αναπληρώσει την απώλεια του πατέρα τους.
Φεύγοντας από το Λευκόνοικο, η Ναταλία, νομίζοντας,
όπως όλοι μας, ότι θα πάμε στο περιβόλι τους στη Μηλιά για να προστατευθούμε από τους βομβαρδισμούς και θα γυρίσουμε αργά το απόγευμα, έθαψε το χρηματοκιβώτιό τους με τις χρυσές λίρες στον κήπο τους.
Όταν αργά το απόγευμα, μας είπαν να φύγουμε, γιατί έρχονται οι Τούρκοι, τα τρία παιδιά με τη θεία Ναταλία μετέφερε η μητέρα τους Μυρούλα στην Ξυλοτύμπου, όπου έζησαν σε ένα δωμάτιο, σε ένα ατέλειωτο σπίτι χωρίς παράθυρα. Τα τρία παιδιά, ο Στασής, ο Χριστάκης και η Αννίτα, μεγάλωσαν στην προσφυγιά στον συνοικισμό της Ανθούπολης , έχοντας για κάποια χρόνια μαζί τους τη θεία Ναταλία να τα φροντίζει στο σπίτι, αφού η μητέρα τους έπρεπε να βγει στη βιοπάλη για να τα ζήσει. Η Ναταλία ήταν βράχος. Τα αγαπούσε πιότερο και από δικά της. Υπήρχε και η δεσποσύνη Λένια , η ξαδέλφη της, η καθηγήτρια των Αγγλικών μας, η οποία νοιαζόταν για τα παιδιά. Μόλις έφυγαν κσι οι δύο τους, έμεινε μόνη της η Μυρούλα η εργατική και προκομμένη, να εργάζεται νυχθημερόν για να μην τους λείψει τίποτα.
Ο Στασής πέρασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μαθηματικό Τμήμα, αλλά προτίμησε να εργοδοτηθεί στην Τράπεζα Κύπρου, γιατί η μητέρα του δεν θα μπορούσε τις εποχές εκείνες να τον σπουδάσει.
Ο Στασής παντρεύτηκε την καλή του τη Μύρω από την Άσσια κσι απέκτησαν ένα αγόρι πιυ πήρε το όνομα του λεβέντη παππού του. Από μικρός ο Παναγιώτης ξεχώριζε για την προσωπικότητα και τα ταλέντα του.
Σήμερα ανταμείφθηκαν οι κόποι του για τα αριστεία στη ζωή του.
Ως φίλοι πατρικοί με τον Στασή, αφού ο μ. ο Παναγιώτης ήταν φίλος του δικού μου πατέρα, κι εμείς με τον αδελφό μου είχαμε βιώσει την αγάπη του, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια για την επιτυχία του νεαρού Παναγιώτη Χαραλάμπους, ο οποίος τιμά την οικογένειά του.
Συγχαρητήρια, Παναγιώτη μου, καλή καρριέρα. Ο παππούς σου ο Παναγιώτης θα είναι πολύ περήφανος για σένα και θα σε φυλάει από εκεί ψηλά!
Είμαι σίγουρη ότι θα διαγράψεις μια εκπληκτική πιρεία στη ζωή σου, γιατί είσαι ξεχωριστός!
Η Παναγιά να σε σκέπει και να σε χαριτώνει!

  • Κοινοποιήστε: