Εκδηλώσεις, Νέα

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Έφεδροι, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, ολοκληρώνοντας σήμερα τη θητεία μου ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, απέρχομαι στον ιδιωτικό βίο μετά από σαράντα τέσσερα χρόνια υπηρεσίας.

Πρώτιστο καθήκον μου να υποκλιθώ με ευλάβεια και συγκίνηση στην Κυπριακή, Ελληνική, και στις Πολεμικές μας Σημαίες και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους νεκρούς, των ανά τους αιώνες, αγώνων του Έθνους και σε όσους αποχωρισθήκαμε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε ειρηνική περίοδο.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού είχα πλήρη επίγνωση της υψίστης τιμής και του χρέους μου έναντι του Κυπριακού λαού, του οποίου αποτελώντας πιστός εργάτης και αντιλαμβανόμενος πλήρως το βάρος της ευθύνης, έπραξα Ο,ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΟ για να ανταποκριθώ πλήρως στην αποστολή μου.

Σήμερα, τρεισήμισι χρόνια μετά, με διακατέχει βαθύτατη συγκίνηση που αποχωρίζομαι όλους εσάς, που με περιβάλατε με αγάπη και εμπιστοσύνη και υπήρξατε φιλότιμοι και πολύτιμοι συνεργάτες μου.

Είμαι υπερήφανος, γιατί μαζί υλοποιήσαμε το κοινό μας Όραμα με ένα ευρύ φάσμα δράσεων και, προσαρμοζόμενοι στις εξελίξεις, επιτύχαμε τη διακριτή βελτίωση όλων των συστατικών μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, μεταφέροντας ένα ηχηρό μήνυμα σε εχθρούς και φίλους. Μαζί αναδείξαμε το ρόλο της Εθνικής Φρουράς ως πυλώνα Εθνικής Ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας την ΑΠΟΤΡΟΠΗ, που αποτελεί την κύρια μας αποστολή στην ειρήνη και πιστεύοντας στη ΝΙΚΗ, αν αυτή αποτύχει!

Υποκλίνομαι,

– στον Εθνοφρουρό που ευρίσκεται, εκεί μπροστά, στα Φυλάκια της πρώτης γραμμής, που πεισμώνει καθώς βλέπει ακόμα σκλαβωμένο τον Πενταδάκτυλο και στο προσωπικό των ετοιμοτήτων μας, που δίνουν σιγουριά σε όλους εμάς να συνεχίζουμε το έργο μας.

Υποκλίνομαι,

– Στους εφέδρους και εθνοφύλακες που με το υψηλότατο ποσοστό παρουσίασης, συμβάλλουν στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Μονάδων και στη θωράκιση της γραμμής αντιπαράταξης, μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου.

Υποκλίνομαι,

– Σε όλους εσάς, που υπερβάλλατε εαυτόν και αντισταθήκατε στον καταναλωτισμό και την ευζωία που μας περιβάλλει και μένοντας πιστοί στον όρκο σας, συμβάλλατε στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος και της αξιοπιστίας της Εθνικής Φρουράς, κερδίζοντας την εκτίμηση και εμπιστοσύνη φίλων και εταίρων με τους οποίους συνεργασθήκατε.

Ευχαριστώ

– όλους όσους πράξατε ό,τι σας όριζε η συνείδησή σας.

Πριν από 44 χρόνια, ανέβηκα τα σκαλοπάτια της Παλαιάς Σχολής Ευελπίδων μαζί με 12 Έλληνες Κύπριους συμμαθητές. Μαζί τους γνώρισα Ήρωες Ελλήνων που δεν μου έμαθαν στο σχολείο, μαζί τους ονειρεύτηκα ελεύθερη την Κερύνεια, τη Μόρφου, τα Βαρώσια. Σήμερα, στο Στρατόπεδο του πυροβολητή Αντιστράτηγου Καλμπουρτζη, που το έφερε η μοίρα να ολοκληρώσω, εδώ στη δεύτερη μου Πατρίδα, αυτή την πορεία, αναλογίζομαι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε τους αγνοούμενους μας και να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

Σήμερα εδώ, υποκλίνομαι στους νέους αξιωματικούς, που μόλις μου παρέδωσαν τον έμβλημα της Αρχηγίας μου και στους νέους Υπαξιωματικούς γιατί αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον.

Γυναίκες και Άνδρες της Εθνικής Φρουράς,

Ο Κυπριακός λαός μας εμπιστεύθηκε τη ασφάλειά του. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Οι απειλές πρέπει να ενδυναμώνουν την αίσθηση της ευθύνης και να ενισχύουν την αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση τους.

Σας προτρέπω,

– να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, αυταπάρνηση, πίστη και διάθεση, παραμένοντας προσηλωμένοι στα καθήκοντα σας, έχοντας εμπιστοσύνη στην Ηγεσία σας, διατηρώντας το μαχητικό σας φρόνημα, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να εκπληρώσετε το καθήκον σας, όχι γενικά, όταν και όποτε χρειαστεί, αλλά ΤΩΡΑ.

– να αναδείξετε το Όραμα σας, να έχετε πίστη στις δυνάμεις σας, να είστε υπερήφανοι για ότι έχετε πετύχει, και να θέτετε συνεχώς υψηλούς στόχους.

– να αισθανθείτε υποχρεωμένοι και υπερήφανοι για την τιμή που σας κάνει η Πατρίδα να σας εμπιστεύεται.

– να στηρίξετε το νέο σας Αρχηγό, ώστε η Εθνική Φρουρά να παραμείνει ισχυρή δύναμη, ικανή να επιτύχει στην ειρήνη και να Νικήσει στον πόλεμο.

Ολοκληρώνοντας σήμερα μία πορεία σαράντα τεσσάρων ετών, χρωστώ στην Πατρίδα και στο Έθνος ό,τι είμαι και ό,τι έγινα, που με τίμησαν απλόχερα και μου ανταπέδωσαν πολλαπλάσια από ότι εγώ προσέφερα.

Την 21 Δεκ 1979 έδωσα τον Ιερό Όρκο ως νεαρός τότε Εύελπις. Αυτός ο Εύελπις, ο στρατιώτης, βρίσκεται απέναντι σας σήμερα. Αυτός ο Όρκος αποτελεί τον αόρατο δεσμό μεταξύ μας, ανεξαρτήτου βαθμού και θέσεως, αλλά και το δικό μας με τους αθάνατους νεκρούς μας.

Η πορεία του στρατιώτη είναι δύσκολη και απαιτητική, αλλά συνάμα, και τιμημένη. Πρέπει να εμμένει σε αξίες και αρχές, τις οποίες μας μεταλαμπάδευσαν οι παλαιότεροι και μας τις δίδαξε, η εμπειρία. Αποτελούν θεμέλια της ύπαρξης και του χαρακτήρα μας. Οι αρχές της τιμής, του θάρρους, του επαγγελματισμού, της υγιούς φιλοδοξίας και της αφοσίωσης, πρέπει να σας καθοδηγούν να λαμβάνετε αποφάσεις πέρα από το προσωπικό συμφέρον. Ο επαγγελματισμός θεμελιώνεται με τη συνεχή προσπάθεια, το ζήλο, την αυτοβελτίωση και τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση. Ο στρατιώτης ποτέ δεν παύει να είναι στρατιώτης.

Κλείνοντας το κύκλο μου ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ζώντας μικρές και μεγάλες στιγμές, αποκτώντας εμπειρίες, ευχαριστώ το Θεό που μου χάρισε δύναμη, γνώση και προστασία να πορευτώ στο μεγάλο αυτό ταξίδι.

Ευχαριστώ στο πρόσωπο σας κύριε Υπουργέ, την Κυπριακή Δημοκρατία για την εμπιστοσύνη που μου επέδειξε ως Αρχηγό, τους προκατόχους σας και το Υπουργικό Συμβούλιο για τη αγαστή συνεργασία, και επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω την αναγκαιότητα, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης, να ενισχυθεί περαιτέρω το πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς.

Ευχαριστώ τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Κύπρου για το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Εθνική Φρουρά, καθώς και για την έμπρακτη πνευματική και υλική υποστήριξη που μας παρείχε.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους προκατόχους μου, τους διατελέσαντες Υπαρχηγούς μου, το προσωπικό του Επιτελείου, όλους τους κατά καιρούς Διοικητές των Σχηματισμών, Συγκροτημάτων, Διοικήσεων και Μονάδων, όλους τους υφισταμένους μου, ανεξαρτήτως βαθμού, για το έργο που επιτελέσαμε.

Ευχαριστώ την Κυπριακή κοινωνία, στις πόλεις και τα χωριά, από τον Πύργο μέχρι τα κοκκινοχώρια, που με αποδέχθηκαν και με φιλοξένησαν πεντέμιση και πλέον από τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής μου.

Τέλος, ευχαριστώ την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου Δώρα και τις δύο μου κόρες Στέλλα και Μαρία, για την αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη με την οποία με περιέβαλαν, επιτρέποντας μου να αφοσιωθώ απερίσπαστα στην αποστολή μου.

Εύχομαι, στον καθ’ όλα άξιο, πρωτοετή μου Αντιστράτηγο Γιώργο Τσιτσικώστα, θερμά συγχαρητήρια, υγεία, Θεία Τύχη και καλή δύναμη στο απαιτητικό του έργο, για το καλό της Εθνικής Φρουράς και της Κύπρου μας.

Με τις σκέψεις αυτές, βαθύτατα συγκινημένος και ιδιαίτερα υπερήφανος που υπηρέτησα το Έθνος, έχοντας ως οδηγό τη ρήση,

«Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γης, αν δε σωθεί εγώ θα φταίω»,

Υπερήφανος για όλους εσάς και τους προκατόχους σας, για το έργο που επιτελείται, δηλώνοντας ότι, θα μείνω πάντα στρατιώτης και ευχόμενος ο Θεός να χαρίσει σε σας και τις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και δύναμη,

σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Zήτω το Ελληνικόν Έθνος

Zήτω η Κυπριακή Δημοκρατία

Ζήτω η Εθνική Φρουρά

Ανιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης

Αρχηγός

πηγή: SIGMALIVE


  • Κοινοποιήστε: