Λάζαρος Α. Μαύρος
ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ, το 1992, όταν μνημονεύαμε από την πρωινή εκπομή μας στο Ράδιο Πρώτο τα 70χρονα της Μικρασιατικής μας Καταστροφής του 1922, είχαμε ανακηρύξει ως τον ΕΘΝΙΚΟ ΘΡΗΝΟ μας το άξιο της δημοφιλίας του, σπουδαίο τραγούδι των Σταύρου Ξαρχάκου και Νίκου Γκάτσου «Μάνα μου Ελλάς», με τη λυγμική φωνή του Νίκου Δημητράτου, από την κινηματογραφική ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη 1983.
– Κατ’ ανάστροφη αντιστοιχία, ο Εθνικός μας Θρήνος για το 1922, με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ μας, των Διονυσίου Σολωμού και Νικόλαου Μάντζαρου, ο οποίος στεφάνωσε επάξια την Επανάσταση μας του 1821 για όλους τους επόμενους ελληνικούς αιώνες.
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ των 30 χρόνων, από τα 70χρονα του 1992 ως τα 100χρονα του 2022, έχουν εκδοθεί και έχουν επανεκδοθεί παλαιότερων εκδόσεων, ένα πλήθος άξια διαρκούς μελέτης βιβλία που αναφέρονται, αφορούν, συνδέονται, εξιχνιάζουν, τεκμηριώνουν, ανατέμνουν και αναλύουν, τα γεγονότα, τα αίτια και αιτιατά, τους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, τις διαστάσεις, τις επιπτώσεις και τις συνέπειες του μεγαλύτερου ολέθρου που υπέστη ο σύγχρονος Ελληνισμός το 1922, όταν, με φρικιαστικό τρόπο, απώλεσε τον ένα από τους δύο πνεύμονες της πανάρχαιας ύπαρξης του, τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
ΣΗΜΕΡΑ φρονούμε ότι αξίζει να γράψουμε και δημοσίως για ένα σπουδαίου περιεχομένου βιβλίο που εκδόθηκε για τα 100χρονα της Μικρασιατικής μας Καταστροφής, το οποίο συνέγραψαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, αμφότεροι γεννηθέντες το 1966, Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
– Το βιβλίο, από τις εκδόσεις Πατάκη, φέρει τον τίτλο:
«ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ», 255 σελίδων.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ, με νηφάλια τεκμηριωμένη επιστημονική εντιμότητα, δίδει ευθαρσείς, σύντομες και εύληπτες απαντήσεις σε πενήντα – από τα πιο κρίσιμα και σκληρά ίσως – ερωτήματα που αφορούν τη Μικρασιατική Καταστροφή μας.
– Με όρους πολιτικής εκείνης της εποχής, με όρους των τότε διεθνών σχέσεων, με όρους διαμόρφωσης και αναδιάταξης συσχετισμών στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος, με όρους εσωτερικού εθνικού διχασμού, με όρους και παραμέτρους στρατηγικής και πολιτικού ρεαλισμού που θυμίζουν θουκυδίδεια προπαίδεια.
ΠΟΛΛΟΙ άλλοι από τους σύγχρονούς μας μελετητές εκείνου του προ αιώνος ελληνικού μας ολέθρου, θα ευχόντουσαν να είχαν γράψει παρόμοιο, άκρως κατατοπιστικό, ευσύνοπτο βιβλίο. Απόσταγμα ενδελεχούς μελέτης πληθώρας ογκωδέστατης βιβλιογραφίας.
– Σε αναμέτρηση, δικαίωση ή και κατάρριψη, πλήθους επιχειρημάτων της επί 100 χρόνων συντηρούμενης εισέτι φυσιολογικής αντιπαράθεσης απόψεων για τον μέγιστο μικρασιατικό όλεθρο του Ελληνισμού.
– Με ακονισμένα επιστημονικά κριτήρια. Τα οποία διακονούν ευσυνείδητα το προεξάρχον καθήκον της Ιστορίας: Να διδάσκει από τα παθήματα του παρελθόντος τα αναγκαία μαθήματα, με στόχο και σκοπό την αποφυγή επανάληψης των πρώτων, στο παρόν και το μέλλον.
ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ μας, αυτές οι αναφορές για τα 100χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, Καταστροφή η οποία παρήχθη ως απότοκο που επακολούθησε χρονικά αλλά και εδαφικά, ως διακυβευόμενη διαμόρφωση των τότε διεθνών σχέσεων και συνθηκών, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1914-1918, να συμπίπτουν τώρα με τον αρξάμενο και συνεχιζόμενο από την ρωσική εισβολή της 24.2.2022 στην Ουκρανία πόλεμο. Ο οποίος φέρει ισχυρά γνωρίσματα – δυστυχώς – ενός προακρούσματος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
ΣΥΝΕΠΩΣ, κατά τούτον τον λόγο, το βιβλίο των Συρίγου και Χατζηβασιλείου, είναι φρονούμε και επειγόντως χρησιμότατο. Όχι απλώς και μόνο για το βιβλιόφιλο αναγνωστικό κοινό αλλά προπάντων για όσους εκλελεγμένους από τον λαό τυγχάνει το 2022 να αποφασίζουν την πολιτική του Ελληνισμού και στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Η πλειονότητα των οποίων, δυστυχώς, δεν διαβάζει και δεν μελετά…
ΚΑΙ ΜΟΝΗ η αναφορά των 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ή έστω και κάποιων από αυτά, στα οποία καταγράφει τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ το βιβλίο των Συρίγου και Χατζηβασιλείου, δύναται να δείξει τη σπουδαιότητα της προσπάθειας στην οποία φρόντισαν να αποκριθούν χωρίς μισόλογα και «ναι μεν αλλά» οι δύο συγγραφείς:
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ενδεικτικά και μόνο του συνόλου, δικής μας επιλογής, κάποια από τα ερωτήματα στα οποία απάντησε το βιβλίο:
– ΓΙΑΤΙ έκρινε η ελληνική ηγεσία απαραίτητη τη διεκδίκηση της Ιωνίας;
– Ποιά ήταν η διαφωνία Βενιζέλου – Κωνσταντίνου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο;
– Ποιά ήταν η στάση της αντιβενιζελικής παρατάξεως έναντι της διεκδικήσεως της Μικράς Ασίας;
– Γιατί ηττήθηκε ο Βενιζέλος στις εκλογές του 1920;
– Ποιές ήταν οι συνέπειες των εκλογών του 1920 στο διεθνές επίπεδο;
– Βοήθησαν τον Κεμάλ οι Γάλλοι;
– Βοήθησαν τον Κεμάλ οι Ιταλοί;
– Βοήθησαν τον Κεμάλ οι Σοβιετικοί;
– Ποιά ήταν η στάση της Βρετανίας έναντι της μικρασιατικής εκστρατείας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920;
– Πόσο επηρέασε ο Εθνικός Διχασμός την τελική κατάληξη του πολέμου το 1922;
– Ποιές ήταν οι απόψεις του Μεταξά για τη μικρασιατική εκστρατεία;
– Γιατί κατέρρευσε τόσο γρήγορα το ελληνικό μέτωπο τον Αύγουστο του 1922;
– Ποιά στάση κράτησε το ΚΚΕ στη μικρασιατική εκστρατεία;
– Έγινε γενοκτονία ή εθνοκάθαρση εις βάρος μουσουλμανικού άμαχου πληθυσμού από τον ελληνικό στρατό κατά τη μικρασιατική εκστρατεία;
– Ποιός έκαψε τη Σμύρνη και γιατί;
– Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η μοιραία συνέπεια ενός πολέμου ή γενοκτονία;
– Ήταν πράγματι ένοχοι εσχάτης προδοσίας αυτοί που καταδικάστηκαν κι εκτελέστηκαν στη Δίκη των Έξ;
– Τι σήμαινε για την Ελλάδα η Μικρασιατική Καταστροφή; Τι άλλαξε στους στόχους της ελληνικής πολιτικής η Μικρασιατική καταστροφή;
ΚΑΛΟ διάβασμα και συγκριτική μελέτη ευχόμαστε σε όσες και όσους ενδιαφερθούν να ενδιατρίψουν στο βιβλίο.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ιδιαίτερα να το μελετήσουν με προσοχή οι αποφασίζοντες στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ο Συρίγος, άλλωστε, ανήκει στους εν Αθήναις κυβερνώντες, υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Λάζ. Α. Μαύρος
Μεγάλο Σάββατο
Πηγή: infognomonpolitics.gr