Ιστορία

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα ύστερα από επτά αιώνες σκλαβιάς. Ωστόσο, οι εορταστικές εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν για την Κυριακή 13 Μαρτίου λόγω της Καθαράς Δευτέρας σήμέρα.

Τα Δωδεκάνησα ήταν η τελευταία περιοχή που ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό ύστερα από αγώνες και θυσίες. Σε μήνυμα του για τη σημερινή επέτειο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην πατρίδα Ελλάδα. Το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε με την επιστροφή των Δωδεκανήσων σε αυτήν, ψήλωσε με την επέκταση της μέχρι το Καστελλόριζο και την Στρογγύλη. Η επιστροφή στην πατρίδα μετά από επτά αιώνες σκλαβιάς, χωρίς να χαθεί η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, δείχνει το φρόνημα, την εσωτερική δύναμη ενός λαού σφυρηλατημένου από κύματα.

Αυτή την εσωτερική δύναμη, που επιστρατεύουμε κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις για να τις κοιτάμε κατάματα και να μην λυγίζουμε. Οι αγώνες των προγόνων μας είναι παρακαταθήκη και δείκτης πορείας. Σήμερα, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, στέλνουμε από τα νησιά μας το δικό τους μήνυμα. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ανάκαμψης, της θωράκισης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, της ελευθερίας”.

“Ένα εθνικό όραμα έγινε πραγματικότητα”

Μήνυμα για την επέτειο Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ανάρτησή του στο twitter.

«Με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό, στις 7 Μαρτίου του 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε» αναφέρει. «Ένα εθνικό όραμα έγινε πραγματικότητα, ένας εθνικός πόθος εκπληρώθηκε. Εκεί που για χιλιάδες χρόνια χτυπούσε η καρδιά του ελληνισμού, κυμάτιζε πλέον η ελληνική σημαία. Χρόνια πολλά!»

 

7 Μαρτίου 1948

Ο βασιλιάς των Ελλήνων Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού, φτάνουν στη Ρόδο συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, υπουργούς, στρατιωτικούς και άλλους επισήμους. Επικεφαλής της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής, οι πρωτεργάτες του δωδεκανησιακού αγώνα, ο ιατρός από την Κάλυμνο Σκεύος Ζερβός και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μιχαήλ Βολονάκης από τη Σύμη.

Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο υπουργός Εσωτερικών Πέτρος Μαυρομιχάλης διαβάζει από τον εξώστη του διοικητηρίου το βασιλικό διάταγμα:

«Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα

Παύλος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων

Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:

Άρθρον 1ον: Αι νήσοι της Δωδεκανήσου, Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το ελληνικόν κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947.

Ο παρών νόμος, ψηφισθείς υπό της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής και παρ’ ημών σήμερα κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του κράτους.

Εν Αθήναις τη 3η Ιανουαρίου 1948

Παύλος Α΄».

Η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα έχει και τυπικά πλέον τελεσθεί.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr

  • Κοινοποιήστε: