Newsletters

Ενημερωτικό Δελτίο

Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019

30 Δεκεμβρίου 2018, 4-5 Ιανουαρίου 2019

Στις 30 Δεκεμβρίου 2018, 4 Ιανουαρίου 2019 και 5 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν οι παιδικές Χριστουγεννιάτικες Γιορτές στη Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα, αντιστοίχως, που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο». Τα παιδιά διασκέδασαν με ταχυδακτυλουργό και πήραν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, ενώ ακολούθησε και η κοπή της Βασιλόπιτας.

14 Ιανουαρίου

Στις 14 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε αγιασμός και κοπή της Βασιλόπιτας της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων στα Γραφεία της Ένωσης Δήμων στη Λευκωσία, στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, τα μέλη της Επιτροπής και το προσωπικό της ‘Ενωσης Δήμων.

23 Ιανουαρίου

Στις 23 Ιανουαρίου 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου παρευρέθηκε στο απογευματινό τσάι των Μικρασιατών Κύπρου, στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία.

26 – 27 Ιανουαρίου & 2 – 3 Φεβρουαρίου

Τα Επαρχιακά Συμβούλια Λευκωσίας και Λεμεσού του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» πραγματοποίησαν σε ξενοδοχείο της Πάφου τη διήμερή τους εκδρομή, στις 26- 27 Ιανουαρίου 2019 και 2- 3 Φεβρουαρίου 2019, αντιστοίχως. Όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν ένα ευχάριστο Σαββατοκυρίακο μαζί με συγγενείς και φίλους.

31 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου

Στις 31 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου του 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, παρευρέθηκε στο Διεθνές συνέδριο με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Επίσκεψις. Ο ποιητής των ευρέων ελληνικών οριζόντων» στην αίθουσα «Διαλεκτική» στην Αγλαντζιά.

07 Φεβρουαρίου

Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την παράσταση διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ορατόριο για την Παναγία του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους, σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου, με περισσότερους από 250 συντελεστές επί σκηνής. Το τρίπτυχο εικόνας, μουσικής και θεατρικών δρώμενων καθήλωσε τον κόσμο που για 2 ολόκληρες ώρες ζούσε με ένταση την κάθε στιγμή.

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου παρευρέθηκε σε αυτή την καθηλωτική εκδήλωση που μάγεψε πλήθος κόσμου. Η ίδια, άκρως ενθουσιασμένη και συγκινημένη, τόνισε:
“Μάς θύμισε Παναγίες της Κατεχόμενης Κύπρου και τις 7 Θεομητορικές Εικόνες της Μονής Βατοπαιδίου. Ακόμη, ο Γιώργος Θεοφάνους μάς θύμισε οικεία κακά: προσφυγιά του 1922, του 1974 και προσφυγιά του σήμερα. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές”.

10 Φεβρουαρίου

Στις 10 Φεβρουαρίου 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου συμμετείχε στην εκδήλωση One Billion Rising Revolution, η οποία ήταν κατά της βίας των γυναικών, των παιδιών, των ανδρών και ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Η εκδήλωση- εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Φανερωμένης, υπό την Αιγίδα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.

25 Φεβρουαρίου

“Σήμερα μαζί με τον σκηνοθέτη μας, κ. Μιχάλη Γεωργιάδη, και τον συνεργάτη από το Μουσείο Λαικής Τέχνης, κ. Γεώργιο Σάλλο, επισκεφθήκαμε το σπίτι των αγαπημένων μου, κ.Μάρως Σπανού Τριανταφύλλου και κ. Φίλιου Τριανταφύλλου, και καταγράψαμε τα όμορφα κειμήλια που έχουν διασώσει από το Λευκόνοικό μας. Μαζί μας και η εξαίρετη αδελφή της, κ. Γούλα Σπανού Καραμπάτση”.

27 Φεβρουαρίου

Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2019, το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», επαρχίας Λευκωσίας, πραγματοποίησε στο Δημαρχείο του Λευκονοίκου Διάλεξη για τον Διαβήτη με θέμα «Πρόληψη, Επιπλοκές και Αντιμετώπισή τους».

28 Φεβρουαρίου

Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2019, με την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης, η Δήμαρχος Λευκονοίκου προσκάλεσε στο Δημαρχείο του Λευκονοίκου εκπαιδευτικούς για πρωινό καφέ και τους ετοίμασε μεσαρίτικες γεύσεις.

03 Μαρτίου

Στιγμιότυπα από την όμορφη εκδήλωση χαράς σήμερα, 3 Μαρτίου 2019, στην Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση του Δήμου Αγλαντζιάς.

06 Μαρτίου

Στις 6 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των γυναικών Λευκονοίκου στη Λεμεσό για τη Μέρα της Γυναίκας. Καλεσμένοι και οι εκλεκτοί μας φίλοι, κ. Άθως και κ. Στάλω Τυλληρή και οι κ.κ.Τάκης Χοίρας και Μιχάλης Τακούσιης.
Την Ημέρα της Γυναίκας στη Λεμεσό, συνεχίστηκε η καταγραφή των κειμηλίων του Λευκονοίκου.
Ο σκηνοθέτης μας, κ. Μιχάλης Γεωργιάδης, καταγράφει τα κεντήματα και τα υφαντά του Λευκονοίκου. Κειμήλια και θησαυροί ανυπολόγιστοι.

07 Μαρτίου

Σήμερα,  7 Μαρτίου 2019, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, προσκάλεσε σε πρόγευμα τις γυναίκες με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.
Στις 7 Μαρτίου 2019, οι γυναίκες του Λευκονοίκου στη Λάρνακα, πραγματοποίησαν τον απογευματινό τους καφέ.

08 Μαρτίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 8 Μαρτίου 2019, Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη. Η Δήμαρχος Λευκονοίκου, μετά από τιμητική πρόσκληση, παρευρέθηκε στην εκδήλωση αυτή και ανέφερε:
“Ημέρα της Γυναίκας σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο γνώρισα την κ. Σπέχαρ, την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο».
Μήνυμα Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, προς τις γυναίκες του Λευκονοίκου, για την Ημέρα της Γυναίκας.
“Την αγάπη μου και την ευγνωμοσύνη μου στέλνω σε όλες γενικά τις γυναίκες του Λευκονοίκου, παλαιότερες και νεότερες, άξιες και χρυσοχέρες, που με το ήθος και την αρχοντιά τους, τη νοικοκυροσύνη και το μεγαλείο της ψυχής τους, με κάνουν πολύ περήφανη. Χρόνια πολλά σε όλες!
Μακαρίζω και όσες έφυγαν και μάς άφησαν μεγάλο πολιτισμό και ιερές παρακαταθήκες. Αιωνία η μνήμη τους”.Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη

10 Μαρτίου

Στις 10 Μαρτίου 2019, την Κυριακή της Τυρινής, το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», Λάρνακας- Αμμοχώστου, γιόρτασε τις Σήκωσες σε μια κεφάτη και γιορτινή ατμόσφαιρα, όπου όλοι οι φίλοι και συγγενείς πέρασαν ένα πολύ ευχάριστο βράδυ, με φαγητό, χορό και τραγούδι. Όπως κάθε χρόνο, την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά του Χορευτικού Συγκροτήματος «Λευκόνοικο», με χοροδιδάσκαλο τον κ. Λούκα Πάρπα.

15 Μαρτίου

Την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019, ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο “Το Λευκόνοικο” διοργάνωσαν εκδήλωση- διάλεξη με θέμα: “Ιστορικά Στοιχεία για το Λευκόνοικο και τη γύρω περιοχή κατά τη Λατινοκρατία”, στο Οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στη Λευκωσία. Κύρια ομιλήτρια η ιστορικός και ερευνήτρια Δρ Νάσα Παταπίου.

23 Μαρτίου

Εδέσματα της Κύπρου με γαλακτοκομικά προϊόντα – Εγγραφή στον εθνικό κατάλογο της UNESCO
“Χθες κάναμε στην Αθηαίνου, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τσιππόπιτα, πουρέκκια της σάτζιης με κόλιαντρο και διπλοπουρέκκια της αναρής μαζί με τις αγαπημένες μου φίλες, κ.κ. Ρίτα Ριρή Προκοπίου, Βασούλα Χρυσοστόμου και Μαργαρίτα Γεωργιάδου.Ευχαριστώ την κ. Χρυσταλλένη Λαζάρου, την ψυχή του Μουσείου Τροφίμων, για την αγάπη της, όπως και την κ. Γεωργία από την Αθηαίνου για τη φιλοξενία και την τσίπα που μας προμήθευσε. Ευχαριστώ ακόμη, τη μαθήτριά μου, κ.Νίκη Σκίτσα και τον κ. Ευάγγελο Κεπόλα για όλη τη βοήθειά τους”.

17 Απριλίου

Στις 17 Απριλίου 2019, ο Δήμος Λευκονοίκου πραγματοποίησε εκδήλωση στο Δημαρχείο, για να παρουσιάσει το Λεύκωμα με τίτλο “Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2017-2018”. Το Λεύκωμα αυτό φτιάχτηκε με πολύ μεράκι, κόπο και αγάπη και περιέχει πολλά απ΄ όσα πραγματοποίησε αλλά και συμμετείχε ο Δήμος Λευκονοίκου αυτά τα δύο έτη.

9 Μαΐου

Στις 9 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα η παρουσίαση του Λευκώματος «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2017-2018», Παράλληλα, έγινε και η παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ μας «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν».

11 Μαΐου

Πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα, στις 11 Μαΐου 2019, το 4ο Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κοινότητα Μηλιάς, το Σωματείο και το Συμβούλιο Νεολαίας Μηλιάς Αμμοχώστου, σε συνεργασία με τον Δήμο μας.

18 Μαΐου

Στις 18 Μαΐου 2019, έγινε Παρουσίαση του Λευκώματος «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2017 – 2018»,  στο Σωματείο μας στη Λάρνακα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κ. Ιωσηφίνας Αντωνίου. Την εκδήλωση παρουσίασε η νεαρή φιλόλογος από την κωμόπολή μας, κ. Φλώρα Κιμήτρη-Λούη. Η παρουσίαση του Λευκώματος έγινε από τον  Δρα Κυριάκο Ιωάννου, φιλόλογο-ερευνητή.

4-7 Ιουνίου

Η Δήμαρχος μαζί με την Αντιδήμαρχο Σωτηρούλα Ζαννέτου, τη Δημοτική Σύμβουλο Νίκη Χριστοφή, τη Γιούλικα Χούτρη-Γιάσουμα, την κ. Μαργαρίτα Γεωργιάδου αλλά και την κ. Βασούλα Χρυσοστόμου, εκπροσώπησαν τον Δήμο Λευκονοίκου στο γαστρονομικό φεστιβάλ Ανατολικής Κουζίνας στην Ιερισσό, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4-7 Ιουνίου το 2019. Ο γυναίκες του Δήμου μας έφτιαξαν διπλοπισιήδες, απλές πισιήδες και πουρέκκια της σάτσιης τα οποία και πρόσφεραν στους παρευρισκομένους.

9 Ιουνίου

Στις 9 Ιουνίου 2019 η Δήμαρχος κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη μαζί με τις γυναίκες του Δήμου Λευκονοίκου που ζουν στη Λευκωσία πραγματοποίησαν προσκύνημα στην κατεχόμενη γη μας. Επισκέφθηκαν τον Άγιο Ιλαρίωνα, την Κερύνεια, τη Λάπηθο, τον Καραβά, τον Κορμακίτη, τη Μόρφου και τον Άγιο Μάμα.

30 Ιουνίου

Στις 30 Ιουνίου 2019 η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, παρευρέθηκε στο Ι’ Επιστημονικό και Λαογραφικό Συνέδριο Ακανθούς: “Ακανθού: Διαχρονικό Λίκνο Ιστορίας και Πολιτισμού” που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λευκωσία. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου και τελούσε υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Δρος Κώστα Χαμπιαούρη.

06 Ιουλίου

Στις 6 Ιουλίου του 2019, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νισύρου, κ. Χριστοφή Κορωναίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του Ντοκιμαντέρ μας με τίτλο: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ… της Μεσαρκάς καμάριν», στη Νίσυρο.

16 Ιουλίου

Στις 16 Ιουλίου 2019 η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου Δωδεκανήσου.
Η ίδια δήλωσε:
“Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου Δωδεκανήσου. Ένα μικρό νησί που η γη του είναι γεμάτη αρχαία ευρήματα. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί, αν δεν το δει με τα μάτια του, τι σπουδαίο Μουσείο είναι”.

15 – 25 Ιουλίου

Παιδιά από τον Δήμο Λευκονοίκου, με συνοδό την κ. Μαρία Δημητρίου, συμμετείχαν στην Κατασκήνωση του Δήμου Νέας Ιωνίας στο Αλεποχώρι Αττικής και επέστρεψαν πάρα πολύ ευχαριστημένα. Η Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Δήμο Νέας Ιωνίας που δίνει την ευκαιρία κάθε καλοκαίρι σε παιδιά του Δήμου μας να ζουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

27 Αυγούστου

Στις 27 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, η τελετή έναρξης του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

13 Σεπτεμβρίου

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019,  η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, επισκέφθηκε τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια μας στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μαζί με τους Αρχιμανδρίτες μας, π. Αυγουστίνο Καρρά και π. Πανάρετο Κυπριανού, και τους κυρίους Ανδρέα Φλοκκά και Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

27 – 29 Σεπτεμβρίου

Επίσης, στις 27 – 29 Σεπτεμβρίου του 2019 η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη μαζί με τον Δήμαρχο Μόρφου, κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιαννάκη Σιακαλλή, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης του Σαράγιεβο, του κ. Abdulah Skaka, παρευρέθηκαν στο 30ο Συνέδριο των Πόλεων της Ειρήνης στο Σαράγεβο της Βοσνίας.
Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο Λευκονοίκου κ. Γιαννάκη Σιακαλλή επισκέφτηκαν πρώτα την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Σαράγιεβο και ύστερα το Δημαρχείο της πόλης.

03 Οκτωβρίου

Στις 3 Οκτωβρίου του 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ, κ. Κύπρο Κυπριανού, του οποίου πρόσφερε «Τα Πεπραγμένα του Δήμου Λευκονοίκου 2017 – 2018»

5 Οκτωβρίου

Μνημείο Ηρώων και Προτομή Βασίλη Μιχαηλίδη
Έξω από το Οίκημα του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», στη Λάρνακα, ανεγέρθηκε Μνημείο Ηρώων και Προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη. Η Δήμαρχος εκφράζει τα συγχαρητήριά της, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της, πρωτίστως, στον συνδημότη μας Νομικό κ. Σωτήρη Πίττα ο οποίος ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου Ηρώων του 1974 και τη διαμόρφωση του χώρου. Επίσης, συγχαίρει το Σωματείο μας στη Λάρνακα, τον Πρόεδρό του κ. Νίκο Αθανασίου και τα μέλη, όπως και
τους φίλους μας της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας, που από χρόνια έστειλαν χρήματα για αυτόν τον σκοπό. Την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη μάς τη χάρισε ο μ. Φώτος Φωτιάδης, μέσω του Ιδρύματός του.
Τέλος, ευχαριστεί τον εκπαιδευτικό κ. Ανδρέα Πιττάκαρα ο οποίος ανέλαβε όλα τα έξοδα της τοπιοτέχνησης του κήπου έξω από το Σωματείο.

8 – 12 Οκτωβρίου

Επίσκεψη της Δημάρχου Λευκονοίκου στο Μινσκ της Λευκορωσίας

Από τις 8-12 Οκτωβρίου η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, μετά από  πρόσκληση εκλεκτών φίλων της Κύπρου, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη για σκοπούς διαφώτισης στο Μινσκ της  Λευκορωσίας, αλλά και μετά από επιθυμία για σύναψη φιλικών σχέσεων με μια πόλη, τη Valosain, ο κυβερνήτης της οποίας ανταποκρίθηκε με χαρά.

Στη συνέχεια, η Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη(Deputy Governor) της περιοχής του Μινσκ, κ. Ivan Stanislavovits, με τον οποίο συζήτησαν για την κατοχή της Κύπρου, την καταπάτηση των ανθρώπινών μας δικαιωμάτων, το θέμα των αγνοουμένων μας αλλά και τη βεβήλωση των εκκλησιαστικών μας μνημείων και την εν γένει καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τέλος, αντάλλαξαν δώρα φιλίας. Μετά το μεσημέρι, η Δήμαρχος Λευκονοίκου επισκέφθηκε το Μουσείο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, από το οποίο συγκλονίστηκε.
Την επόμενη μέρα, η Δήμαρχος επισκέφθηκε το μεσαιωνικό κάστρο  Nesvizh, με τη συνοδεία του κυβερνήτη της περιοχής Alexander. Μια ευχάριστη έκπληξη τούς περίμενε στην είσοδο του κάστρου: ηθοποιοί ντυμένοι/-ες με τις παραδοσιακές στολές της περιοχής, τους καλωσόρισαν με ποιήματα και τραγούδια, κατασυγκίνησαν τους παρευρισκομένους με τις ευχές και τα όμορφα λόγια της αγάπης τους, και για την ίδια αλλά και για το Λευκόνοικο και τον κόσμο του. Στο τέλος, της πρόσφεραν και το παραδοσιακό στολισμένο ψωμί σε ένα ωραίο υφαντό πετσετάκι, όπως συνηθίζουν σε αυτές τις χώρες.
Η Δήμαρχος την επόμενη μέρα επισκέφθηκε την πόλη Valosain. Στο Δημαρχείο της πόλης είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη και τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη της Βαλόσια, κ.κ. Γεβγένη και  Ιγκόρ, και τους ενημέρωσε για την κατάσταση στην Κύπρο. Μετά από συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές, κατέληξαν ότι υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ τους και εξέφρασαν την επιθυμία τους οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο Δήμων να συνεχιστούν. Τέλος, αντάλλαξαν δώρα και ακολούθησε ξενάγηση στην περιοχή Βαλόσια.

12 Οκτωβρίου

Στις 12 Οκτωβρίου του 2019, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδρομή των συνταξιούχων. Μετά από προσκύνημα στη Μητρόπολη Ταμασού, ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής, όπου ανανεώθηκαν σχέσεις αγάπης και φιλίας μεταξύ των παρευρισκομένων.

15-17 Οκτωβρίου

Η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλα Μπάκα πραγματοποίησαν εκστρατεία διαφώτισης στο Βερολίνο με τη βοήθεια της Κυπριακής Πρεσβείας. Αρχικά, συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Κύπρου στο Βερολίνο, κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, και άλλα μέλη της Πρεσβείας, με τον Δρα Hardy Boeckle στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με εκπροσώπους της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και με λειτουργό της Γερμανικής Καγκελλαρίας.
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, και  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλας Μπάκας συναντήθηκαν με δύο εκπροσώπους της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, με τους οποίους συζήτησαν τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και για θέματα που αφορούν στην Πολιτιστική μας Κληρονομιά και τους αγνοουμένους μας.
Στις 17 Οκτωβρίου 2019,  διοργανώθηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βερολίνο, η εκδήλωση «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ… της Μεσαρκάς καμάριν».
“Στο Νησί των Μουσείων  η Δήμαρχος επισκέφθηκε το Neues Museum το οποίο φιλοξενεί και κυπριακές αρχαιότητες αλλά και αιγυπτιακές, όπως και τα ευρήματα του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία.
Δεν μπορεί να μη νιώσεις περηφάνια, βλέποντας τα εξαίσια εκθέματα από όλο το νησί μας. Είναι πραγματικά πανέμορφα. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει και ένα έκθεμα από το Λευκόνοικο, ένα κεραμικό του 5ου-3ο αιώνα π.Χ, που έχει κείμενο σε συλλαβογραφική γραφή, τη Γραμμική Γραφή Α, γραφή που δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη”.

31 Οκτωβρίου

Την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019,  ο Δήμος Λατσιών και ο προσφυγικός Δήμος Λευκονοίκου συνδιοργάνωσαν συναυλία με τον Μάριο Μελετίου και την ορχήστρα του στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, με την ευκαιρία των 80 χρόνων του Δήμου Λευκονοίκου. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λατσιών, κ. Χρίστος Πιτταράς, η Υπουργός Μεταφορών και Έργων,  κ. Βασιλική Αναστασιάδου, και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη. Τραγούδησαν οι: Έλενα Ανδρέου, Φίλιππος Κτενάς και Ευδοκία Καδή. Επίσης, στην εκδήλωση τραγούδησαν και οι συνδημότισσές μας, κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και κ. Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους. Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους η  Υπουργός Μεταφορών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, με την αντιπροσωπεία του, Δήμαρχοι,  Βουλευτές, Κοινοτάρχες και πλήθος κόσμου.

01 Νοεμβρίου

Την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου 2019, η αντιπροσωπία του Δήμου Δυτικής Λέσβου μαζί με τη Δήμαρχο, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, τον Κοινοτάρχη Λευκονοίκου, κ. Ντίνο Γρηγορίου, και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιανννάκη Σακαλλή, πραγματοποίησαν προσκύνημα στον Αρχάγγελο Μιχαήλ στο Λευκόνοικο και σε άλλα μέρη της κατεχόμενης γης μας.

2 Νοεμβρίου

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, αφού το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε να γίνει Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν .Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Ακολούθησε μνημόσυνο των πεσόντων αλλά και όλων των αποθανόντων στην προσφυγιά Λευκονοικιατών αλλά και κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στους τάφους τεσσάρων ηρώων του Δήμου που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.
Το μεσημέρι, σε κέντρο στην Αραδίππου, ακολούθησε Συνεστίαση με τίτλο: «3ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 2η Γιορτή του Οφτού», υπό την αιγίδα του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Θεοδόση Τσιόλα, ο οποίος στον χαιρετισμό του  αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Δήμου Λευκονοίκου στο νησί μας. Επίσης, στη συνεστίαση απηύθυνε χαιρετισμό η Δήμαρχος Λευκονοίκου, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα αλλά και η Δημοτική Σύμβουλος Δυτικής Λέσβου, κ. Αφροδίτη Βατή.

09–10 Νοεμβρίου

Στις 9 – 10 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η έκθεση για τη Γαστρονομία στη Διεθνή έκθεση. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος των Κατεχόμενων Δήμων, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς. Φέτος, σ’ αυτή την εξειδικευμένη Έκθεση συμμετείχαν τρείς Κατεχόμενοι Δήμοι,  της Μόρφου, της Ακανθούς και του Λευκονοίκου.
Η Δήμαρχος Λευκονοίκου μαζί με την κ. Μαργαρίτα Γεωργιάδου και την κ. Βασούλα Χρυσοστόμου ετοίμασαν τα ζυμαρικά που κέρασαν στους παρευρισκομένους στην έκθεση.

29 Νοεμβρίου

Στις 29 Νοεμβρίου 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Περιστερίου, κ. Αντρέα Παχατουρίδη, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τον ρόλο των Κατεχόμενων Δήμων.
Επίσης, στις 29 Νοεμβρίου η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο είχαν μια πολύ εγκάρδια συνομιλία στο γραφείο του. Η Δήμαρχος τον ενημέρωσε για την κωμόπολή μας, για το έργο των Δημάρχων των Κατεχόμενων Δήμων, αλλά και τον κάλεσε να έρθει να γνωρίσει το Λευκόνοικο. Τέλος, η Δήμαρχος Λευκονοίκου πρόσφερε στον κ. Μπακογιάννη τα “Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2017-19”.

30 Νοεμβρίου

Στις 30 Νοεμβρίου του 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, μετά από πρόσκληση, παρευρέθηκε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και απαθανατίστηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με Υπουργούς αλλά και με στελέχη της πρώτης γραμμής.

04 Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, κ. Χάρη Θεοχάρη, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου του, κ. Κωνσταντίνο Λούλλη, πνευματικό παιδί του Γέροντα Εφραίμ, στους οποίους χάρισε τα Πεπραγμένα του Δήμου μας.

08 Δεκεμβρίου

Στις 8 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε  το εκατοστό δεύτερο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνικού μας Ποιητή, Βασίλη Μιχαηλίδη, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λακατάμια. Το παρόν στο μνημόσυνο έδωσαν, εκ μέρους του Δήμου, η Αντιδήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Σωτηρούλα Ζαννέτου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Κόκκινος και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου Λευκωσίας του Προσφυγικού Σωματείου “Το Λευκόνοικο”, κ. Πιερής Γυψιώτης.

09 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε Τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων μας στην πλατεία Λευκονοίκου στη Μήθυμνα της Λέσβου, με την ευκαιρία της παρουσίας της Δημάρχου στις εκδηλώσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου για την επέτειο της ανεξαρτησίας του. Στο Τρισάγιο μαζί με τη Δήμαρχο ήταν οι πρώην Δήμαρχοι της Μήθυμνας, κ. Δημήτρης Βατής και κ. Στέλιος Καραντώνης. Ο κ. Δημήτρης Βατής υπέγραψε μαζί με τον αείμνηστο Λυκούργο Κάππα το πρωτόκολλο αδελφοποίησης, ενώ με τον τέως Δήμαρχο Λευκονοίκου, Μιχάλη Πήλικο, εγκαινίασαν την πλατεία Λευκονοίκου.

11 Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, συνομολογήθηκε συμφωνία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου-Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας-και του Δήμου Λευκονοίκου, για τη συγγραφή της Ιστορίας του Λευκονοίκου από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, τους Παναγιώτη Στεφάνου και Ανδρέα Χριστοφή.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, και η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη.

16 Δεκεμβρίου

Συνάντηση την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2019, με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, είχε η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, στην οποία χάρισε τον τόμο των Πεπραγμένων μας για το 2017-18, καθώς και το Ημερολόγιο 2020.

20 Δεκεμβρίου

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου για τη βράβευση  των άριστων μαθητών και μαθητριών, απόφοιτων Δημόσιων και Ιδιωτικών  Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Επίσης, δόθηκαν  οι υποτροφίες/βοηθήματα από τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ελένης Θ. Σαββίδου και Κυριακής Θούπα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας, κ. Χριστίνα Παπασολομώντος, η Δήμαρχος Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, και ο Κοινοτάρχης και μέλος της Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου, κ. Ντίνος Γρηγορίου.
C

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: