Ιστορία, Νέα, Φωτογραφίες

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
26 Φεβρουαρίου 2017
“Ο Κρύος ποταμός μάς φέρνει στη μνήμη μας και την όμορφη, τρελή εποχή των Απόκρεων. Τη Δευτέρα της Καθαράς, μετά το «κόψιμο της μούττης» στα γύρω μέρη από τον Άγιο Φωκά μέχρι την Καντάρα, ένας ατόφιος γραφικός τύπος της παλιάς εποχής ο Ασιάς, κατέβαινε μεθυσμένος στους δρόμους, ανεβασμένος σ’ ένα γαϊδούρι, με κέρατα του βού στην πλάτη του και «παλλούρες» στη μέση του,για να καταλήξει στην κοίτη του Κρύου ποταμού, όπου γινόταν το αποκορύφωμα του διασκεδαστικού αυτού τεχνάσματος το οποίο βρήκε για να ξεκαρδίζει τους συγχωριανούς του. Κυλιόταν στην κοίτη του ποταμού σαν το τετράποδο, ενώ τ’ αγκάθια τού τρυπούσαν τις πλάτες.
Μα κι όλη η περίοδος των Απόκρεων είχε μια μαγεία κείνα τα χρόνια. Μασκαράδες γύριζαν τα βράδια στις γειτονιές ανταλλάσσοντας πειράγματα με τους οικοδεσπότες και την παρέα τους που γλεντούσαν και διασκέδαζαν όλοι μαζί, κάνοντας μάλιστα και διάφορα παιχνίδια, όπως το παιχνίδι με το αυγό, που λεγόταν «αυκωτή». Κρεμούσαν το αυγό από μια κλωστή και προσπαθούσαν ν’ αρπάξουν το αυγό στο στόμα τους.
Άλλο πολύ μακάβριο παιχνίδι ήταν το ακόλουθο: έβαζαν σ’ ένα πιάτο υγρό σπίρτο, το άναβαν και με κλειστό φως, φαίνονταν οι σκιές τους κατακίτρινες και είχες την εντύπωση ότι μεταφερόσουν στον Άδη. Πολύ ανατριχιαστικό τούτο το θέαμα και όλοι ένοιωθαν μια ανατριχίλα σ’ όλο το είναι τους”.

  • Κοινοποιήστε: