Απολογισμός 2017-2023

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
11 Μαρτίου 2020
ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΥ
Απολογισμός για την τριετία 2017-2019 του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου
Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε στις ΜΕΡΕΣ, Σεπτέμβρης 1941:
«Ελληνικός πολιτισμός δε θα πει κάτι απομονωμένο, ξένο και αβοήθητο από κάθε ανθρώπινη προσπάθεια που γίνεται γύρω μας.
Θα πει πρώτα απ’ όλα να κρατήσουμε με κάθε τρόπο, να κρατήσουμε ζωντανές και ανοικτές τις ψυχές μας. Κι αν έχουμε αρκετή ζωντάνια (ή επειδή θα έχουμε αρκετή ζωντάνια) να φροντίσουμε ν’ αναπτύξουμε ό,τι πολύτιμο διαφυλάχτηκε από τις περασμένες γενεές, είτε χωρίς να το φροντίσει κανένας , είτε μολονότι όλα τα στοιχεία βάλθηκαν να το χαλάσουν και δεν το κατάφεραν, είτε γιατί βρέθηκαν άνθρωποι που πολέμησαν γι’ αυτό».
Αυτόν τον πολιτισμό που διαφυλάχτηκε από τις περασμένες γενιές, γιατί βρέθηκαν άνθρωποι που πολέμησαν γι’ αυτόν, προσπαθούμε κι εμείς στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκονοίκου, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων μας, να συντηρήσουμε, γιατί μόνο τον πολιτισμό μας έχουμε να αντιτάξουμε στην ύβρη, την ασυδοσία, την ασκήμια, τη δύναμη των όπλων, την οίηση και την αλαζονεία του ισχυρού.
Κι επειδή όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγιάς και της μετοικεσίας μας κρατήσαμε ζωντανές και ανοιχτές τις ψυχές μας, σεμνυνόμαστε ότι κουβαλάμε έναν πολιτισμό που ζυμώθηκε στα χώματα της Μεσαορίας μας από τους «παλιούς ανθρώπους», και έχουμε χρέος και ηθική ευθύνη, εμείς που ζήσαμε στην αγαπημένη γη και είμαστε οι φορείς του, να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές, τους «κατιόντες», για να ζυμώσουν τον δικό τους άρτο ζωής, τροφή της ψυχής μέχρι το «νόστιμον ήμαρ».
Οφείλουμε, λοιπόν, να ακουμπήσουμε το στηθοσκόπιό μας πάνω στο λαβωμένο σώμα της κωμόπολής μας και να αφουγκραστούμε με συγκίνηση τις αγωνίες, τις λαχτάρες και τις ιστορικές τραγωδίες που βίωσαν οι «κουρσεμένες ψυχές» των συνδημοτών και συνδημοτισσών μας, «με επικέντρωση της στόχευσής μας στα συμπαρομαρτούντα της τουρκικής εισβολής». Κι ύστερα να ξεδιπλώσουμε την Ιστορία, τη Μνήμη και τον Πολιτισμό μας μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις, μέσα από τη δική τους κατάθεση ψυχής.
Πέρασαν ήδη σαράντα πέντε χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα που φύγαμε από τον τόπο μας. Σαράντα πέντε χρόνια από «εκείνη τη μελανή κουκίδα στον καμβά της ιστορίας του τόπου μας». Σαράντα πέντε χρόνια μνημοσύνων, κηδειών αγνοουμένων και πένθιμων στεναγμών. Κι εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη δάδα της ελπίδας, της επιστροφής στη γη που μας γέννησε και μας ανάστησε.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οφείλουμε να λειτουργούμε εμείς οι ξεσπιτωμένοι, οι ανέστιοι, οι πρόσφυγες. Αυτή την τριετία, σε αγαστή συνεργασία με το Προσφυγικό μας Σωματείο «Το Λευκόνοικο», εστιάσαμε την προσοχή μας στη διατήρηση του συνεκτικού δεσμού μεταξύ μας, στη συντήρηση του πολιτισμού μας και στη μεταφορά των στοιχείων που συνθέτουν την ιδιοπροσωπία μας, αλλά και στη διατήρηση της ελπίδας για επανένωση της πατρίδας μας, για λύτρωση και επιστροφή.
Την πρώτη χρονιά, 2017, οι κυριότερες δράσεις και εκδηλώσεις μας ήταν οι ακόλουθες:
α)Ετοιμασία ντοκιμαντέρ με τίτλο: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΝ…της Μεσαρκάς καμάριν» με συνεντεύξεις πέραν των 60 ατόμων κάποιας ηλικίας.
β)Ανανέωση της Ιστοσελίδας μας, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά της κ. Μαρίας Ιουλιανού, και οι σελίδες μας στο Facebook :ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου και «Μνήμες Λευκονοίκου» σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ.
γ)Μεγαλειώδης εκδήλωση για τα 100χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη με τη συμμετοχή του διάσημου βαρύτονου, κ. Κύρου Πατσαλίδη, και της χορωδίας της ΠΑΣΥΔΥ με τη μαέστρο της, κ. Μάρω Μήτσα, όπως και της Δρος Ειρήνης Ροδοσθένους. Ταυτόχρονα, συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού για τον Βασίλη Μιχαηλίδη.
δ)Παράδοση της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, η οποία αναστηλώθηκε από τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
ε)Ομιλία Μητροπολίτη Μόρφου, κ. Νεοφύτου, με θέμα: «Ο επίκαιρος βίος του θαυμαστού Χατζηφλουρέντζου».
ζ)Μνημόσυνο Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων Λευκονοίκου και του πρώτου Δημοτικού Δημοτικού Γραμματέα, Μιχάλη Παπαδημητρίου, όπως και Μνημόσυνο πεσόντων του 1974.
η)Γιορτή για την Πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα Μάνα.
θ)Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη, σε συνεργασία με την κοινότητα Μηλιάς.
ι) Αντικατοχική Εκδήλωση στο Λονδίνο.
κ)Επίσκεψη Δημάρχου στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προσκεκλημένη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων μαζί με τη Δήμαρχο Ακανθούς, κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, όπως και επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο.
λ)Επίσκεψη στο Δημαρχείο Λευκονοίκου των Βρετανών Βουλευτών, Rt Hon Theresa Villiers, MP, Mr. David Burrowes, MP, και τον Mr. Matthew Offord, MP.
μ)1ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου, υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη.
ν)Συμμετοχή παιδιών μας στην παρέλαση του αδελφοποιημένου Δήμου Νέας Ιωνίας, όπως και στην κατασκήνωση του ίδιου Δήμου.
ξ)Συμμετοχή σε Φεστιβάλ και στην Εκδήλωση των φοιτητών στην Πάτρα για την Αιμοδοσία προς τιμήν του μ. Νίκου Γυψιώτη, από την κωμόπολή μας.
ο)Παιδικές χριστουγεννιάτικες γιορτές, Διανυκτερεύσεις με το Σωματείο μας στην Πάφο, Συναντήσεις με νέους, συναντήσεις απογευματινού καφέ και εκδρομές γυναικών, εκδρομή συνταξιούχων, προσκύνημα νέων στο Λευκόνοικο, θεατρική παράσταση κ.ά.
π)Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα.
ρ)Ζυμώματα στο Πεντάκωμο.
σ)Ομιλίες της Δημάρχου στη Σαλαμίνα και στη Δράμα.
τ)Εκδήλωση Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου, βράβευση άριστων αποφοίτων και επίδοση βοηθημάτων από τα Φιλανθρωπικά μας Ιδρύματα, όπως και προσφορά υποτροφίας από το Ίδρυμα Letshelp, από τον συνδημότη μας, κ. Σωτήρη Πίττα και τη σύζυγό του, κ. Κωνσταντία.
υ)Συμμετοχή της Δημάρχου σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως και συνεντεύξεις και άρθρα σε εφημερίδες.
φ)Επισκέψεις Δημάρχου σε σχολεία για διαφώτιση κ.ά.
Αξίζει να τονίσουμε ότι τιμήσαμε τον πρώην Δήμαρχο, κ. Μιχάλη Πήλικο, τον πρώην Αντιδήμαρχο και τους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους τους οποίους ευχαριστήσαμε για την προσφορά τους στον Δήμο μας.
Τη δεύτερη χρονιά 2018, πέραν από τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μας ήταν:
α)Η πιο μεγαλειώδης εκδήλωσή μας ήταν η Εκδήλωση Τιμής στους τρεις τελευταίους Γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/ήτριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου Λευκονοίκου που αφυπηρέτησαν μετά το 1988, σε συνεργασία με τον Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και τον Σύνδεσμο Αποφοίτων, Μαθητών και Απογόνων Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου.
β)Συνάντηση Γυναικών στη Λεμεσό για την Ημέρα της Γυναίκας.
γ) Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου.
δ)Επίσκεψη με τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλή Γκότση στα Φυλακισμένα Μνήματα και στην Κερύνεια.
ε)Εκδρομή στην Κρήτη.
ζ)Συναντήσεις Δημάρχου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, όπως και με την Ευρωβουλευτή, κ. Σεσίλια Wikstrom.
η)Συμμετοχή της Δημάρχου στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, μαζί με τον Δήμαρχο Καραβά, κ. Νίκο Χατζηστεφάνου.
θ)Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελο Μιχαήλ Λευκονοίκου
ι)Παρουσίαση ντοκιμαντέρ στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο.
κ)Προσκύνημα γυναικών Λευκονοίκου στον Άγιο Ραφαήλ.
λ)Συμμετοχή της Δημάρχου σε Συνέδριο για τον Βασίλη Μιχαηλίδη στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
μ)Συνεστίαση Αποφοίτων, Μαθητών και Απογόνων Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου.
ν)Συμμετοχή στην εκδήλωση της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
ξ)Εκστρατεία Διαφώτισης του Δήμου Λευκονοίκου σε Αθήνα και Βιέννη με προβολή του ντοκιμαντέρ «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΝ…της Μεσαρκάς καμάριν».
ο)Συμμετοχή της Δημάρχου στο 29ο Συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Πόλεων της Ειρήνης στο Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ), στη Ρωσία.
π)2ο Ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 1η Γιορτή του Οφτού.
ρ)Συναυλία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λευκονοίκου με την κ. Στάλω Πατσιά.
σ)Α΄Φιλολογικό Συνέδριο Δήμου Λευκονοίκου για τον Μητροπολίτη Κιτίου Κυπριανό Οικονομίδη.
τ)Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Θεόδουλος Καλλίνικος, Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Εκκλησίας της Κύπρου».
Το τρίτο έτος 2019 γιορτάσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου.
α)Εκδήλωση για τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν και τρία άτομα από το Λευκόνοικο για την προσφορά τους στην κωμόπολή μας και κυρίως στην έκδοση του περιοδικού μας: Πατήρ Κυριάκος Ρήγας, κ. Γρηγόρης Κλόκκος και κ. Αντρούλα Πασχαλίδου.
β)Διάλεξη για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο Κέντρο Μαστού Κύπρου στις γυναίκες του Λευκονοίκου που ζουν στη Λευκωσία.
γ)Διάλεξη κ. Νάσας Παταπίου «Ιστορικά Στοιχεία για το Λευκόνοικο και τη γύρω περιοχή κατά τη Λατινοκρατία».
δ)Παρουσιάσεις του τόμου «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2017-18» σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Ελεύθερη Αμμόχωστο.
ε)Πασχαλινή Συναυλία προς τιμήν του Άρχοντα Πρωτοψάλτη, μ. Θεόδουλου Καλλίνικου.
ζ)Μνημόσυνο του ευεργέτη μας, αείμνηστου Γεώργιου Καμιντζή.
η)Προσκύνημα του Σωματείου-παράρτημα Λευκωσίας- στο Λευκόνοικο και τον Απόστολο Ανδρέα.
θ) Ο Δήμος Λευκονοίκου παρέθεσε γεύμα στα μέλη της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
ι)Συμμετοχή του Δήμου Λευκονοίκου στο Φεστιβάλ ΚΟΥΖΙΝΑ 2019 στην Ανατολική Χαλκιδική.
κ)Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ μας στη Νίσυρο της Δωδεκανήσου.
λ)Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου στο 30ο Συνέδριο των Πόλεων της Ειρήνης στο Σαράγιεβο της Βοσνίας.
μ)80χρονα Δήμου Λευκονοίκου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και Συναυλία Μάριου Μελετίου.
ν)Αντικατοχική-Διαφωτιστική Εκδήλωση Δήμου Λευκονοίκου στο Βερολίνο.
ξ)Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου στην Εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» στη Λεμεσό.
ο)Συμμετοχή Δήμου Λευκονοίκου σε Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας στον Χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.
π)3ο ταξίδι στις Παραδοσιακές Γεύσεις του Λευκονοίκου και 3η Γιορτή του Οφτού.
ρ)Επίσκεψη Δήμου Λευκονοίκου σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά.
σ)Επίσκεψη της Δημάρχου στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους.
τ)Μνημόσυνο Βασίλη Μιχαηλίδη
Στόχος μας αυτά τα τρία χρόνια ήταν να υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε στον κόσμο μας προεκλογικά και να τον κάνουμε να νιώθει περήφανος για την κωμόπολή του και τον πολιτισμό της.
Επιλογικά, πιστεύουμε ότι αυτά τα τρία χρόνια ανταποκριθήκαμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποσχέσεις μας προς τον κόσμο μας. Δεν φεισθήκαμε χρόνου και κόπου, προκειμένου να αναδείξουμε τον Δήμο μας και να κάνουμε περήφανο τον κόσμο μας.
Ευχαριστώ και ευγνωμονώ όσους και όσες από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», τη Σχολική Εφορία, τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του Γυμνασίου Λευκονοίκου, αλλά και πολλούς φίλους και φίλες μας για την αγαστή συνεργασία και την εθελοντική, ανιδιοτελή τους προσφορά στις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας.
Θεωρώ μεγάλη ευλογία στη ζωή μας το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι και από την Κύπρο και από την Ελλάδα αγαπούν και τιμούν την προσπάθεια που κάνουμε στον Δήμο μας και είναι αρωγοί και συνοδοιπόροι μας στο όμορφο αυτό ταξίδι μας.
Είθε ο Θεός και οι Άγιοι του Λευκονοίκου μας να τους έχουν όλους και όλες καλά, μέχρι την Άγια Μέρα της επιστροφής στη γη των προγόνων μας, εκεί που ανήκουμε και λαχταρά η ψυχή μας να επιστρέψει.

  • Κοινοποιήστε: