«Ζώντας και δημιουργώντας με τον Βασίλη Μιχαηλίδη στη Λεμεσό»
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
Προεδρία τέταρτης συνεδρίας:
Μουσικά Θέματα 4-5μ.μ.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, καλό απόγευμα.
Θα συμφωνείτε, νομίζω, μαζί μου, ότι αυτά τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του ποιητή μας Βασίλη Μιχαηλίδη, που γεννήθηκε στην κωμόπολή μας, τη σιταρομάνα γη του Λευκονοίκου, αλλά έγινε ποιητής στην Θεά-πόλη του, τη Λεμεσό, που, όπως με έχετε κι άλλες φορές ακούσει να λέω «του φέρθηκε σκανδαλωδώς καλά», αυτή, λοιπόν, την εκατονταετηρίδα έχουν εκδοθεί εκατοντάδες εργασίες που αφορούν στην ποίηση του κορυφαίου ποιητή μας.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν με αυτή την εκρηκτική διαδικασία, πάρα πολλοί μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες, γενικά άνθρωποι του πολιτισμού, προσπάθησαν να μελοποιήσουν διάφορα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ποιήματα στην κυπριακή διάλεκτο.
Αναντίλεκτα, το μεγάλο στοίχημα αυτής της «αναμέτρησης» ενός μουσικοσυνθέτη με τον μεγαλύτερο κύπριο ποιητή είναι κατά πόσον οι μελοποιήσεις αυτές είναι πετυχημένες και ανταποκρίνονται στο ανάστημα και την ποιότητα ενός τέτοιου ποιητή, αυτής της ρωμαλέας μορφής της λογοτεχνίας μας που είναι ισάξια και εφάμιλλη, σύμφωνα με τη Ζωή Καρέλλη, με τα άλλα ιερά τέρατα της λογοτεχνίας μας.
Πάντως, εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι 100 χρόνια μετά τον θάνατο του Ποιητή μας, η ποίησή του θριαμβεύει και νέοι μουσικοσυνθέτες μελοποιούν ποιήματά του. Αυτό, ασφαλώς, αποτελεί δικαίωση για τον Βασίλη Μιχαηλίδη, ότι είναι ένας κλασικού τύπου ποιητής, αφού άντεξε τη δοκιμασία του χρόνου και μπόρεσε να αναδειχθεί, κι ακόμη αντέχει.
Το γεγονός ότι η ποίησή του αποτελεί σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για νέους φερέλπιδες μουσικοσυνθέτες, αποδεικνύεται και από τους τρεις καλλιτέχνες που θα μιλήσουν στη συνέχεια για θέματα μελοποίησης στίχων του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη
Δήμαρχος Λευκονοίκου