Φωτογραφίες, Ψηφιακό Αρχονταρίκι

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
13 Σεπτεμβρίου 2021
“Του Αγίου Αριστείδη σήμερα.
Να μας ζήσεις, Αριστείδη μας!
Καλοφώτιστος!”
Aristeidis Viketos
13 Σεπτεμβρίου 2020
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ
Ο Άγιος Αριστείδης ήταν Αθηναίος ευπατρίδης, φιλόσοφος, που έζησε κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα επί αυτοκρατορίας Αδριανού. Σπούδασε κλασική φιλοσοφία στην περίφημη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών.
Έγινε Χριστιανός από τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και τον Άγιο Ιερόθεο και έγραψε στον Αδριανό απολογία υπέρ των διωκόμενων Χριστιανών. Στην συνέχεια εκδιώχθηκε και επειδή έλειπε ο Αδριανός μετέβη στην Ρώμη και απολογήθηκε. Κατόπιν μεταφέρθηκε στην Αθήνα και τον κρέμασαν στην αγορά των Αθηνών, την 13η Σεπτεμβρίου του 120 μ.Χ. Ο Ιερώνυμος έγραψε εγκώμιο για τον Άγιο και τον χαρακτηρίζει Ισαπόστολο.
Το απολογητικό έργο του είχε τον τίτλο «Περί Θεοσεβείας», γράφτηκε το 140, και απευθυνόταν στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αντωνίνο τον Ευσεβή. Θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική απολογία. Η απολογία του Αγίου Αριστείδου επιδόθηκε στον αυτοκράτορα Αδριανό (117 – 138) σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό ιστορικό Ευσέβιο ή στον διάδοχό του, Αντωνίνο τον Ευσεβή (138 – 161) σύμφωνα με τη συριακή μετάφραση της απολογίας.
Στον λόφο του Λυκαβηττού ένα κατανυκτικό σπήλαιο, που σώζεται μέχρι σήμερα πλησίον του Ιερού Ναού των Αγίων Ισιδώρων, αποτέλεσε το πνευματικό καταφύγιο και την αέναη πηγή δυνάμεως για τον ένδοξο Αθηναίο Άγιο στις δύσκολες στιγμές του αγώνα του.
*Στην φωτογραφία τοιχογραφία του Αγίου διά χειρός Νικολάου Μπρισνόβαλη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, στην Πεντέλη της Αττικής.

  • Κοινοποιήστε: