Ιστορία, Φωτογραφίες

Petros Petrides
15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1983, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΝΤΕΚΤΑΣ
Φωτο: Πέτρος Πετρίδης
Φίλες και φίλοι, στις 15 Νοεμβρίου του 1983, με το άκουσμα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντεκτάς, οι ομογενείς μας στη Νέα Υόρκη καθώς και οι Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι φοιτητές και φοιτήτριες μας, υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα,
(ΠΣΕΚΑ), ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μανχάταν με κατάληξη έξω από το κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την τούρκικη πρεσβεία, που βρίσκεται απέναντι από τον ΟΗΕ, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να βροντοφωνάξουν την απόφαση τους για αγώνα ανατροπής των τετελεσμένων και Λευτεριάς της μαρτυρικής μας πατρίδας. Η διαμαρτυρία διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες.
Το πρώτο βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία από το κτήριο του ΟΗΕ, στο Κυπριακό Προξενείο μας, όπου ο τότε Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Θεόφιλος Θεοφίλου, απηύθυνε εμψυχωτικό λόγο στους συγκεντρωθέντες. Ως ανταποκριτής τότε του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης της Ομογενειακής εφημερίδας «Πρωινή», ανέβηκα στον πρώτο όροφο από όπου απαθανάτισα τις ιστορικές στιγμές.
Ο άξιος Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ, ενημέρωνε τα Αμερικάνικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το παράνομο μόρφωμα που έγινε υπό την καθοδήγηση της Tουρκίας, αλλά και για την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας.
Το ψευδοκράτος Ντεκτάς, αναγνωρίστηκε μόνο από την Τουρκία.

  • Κοινοποιήστε: