Τεθνεώτες-Επικήδειοι

Με βαριά θλίψη ήρθαμε σήμερα εδώ στην εκκλησία της Παναγίας της Νεροφορούσας στο Πεντάκωμο για να κηδεύσουμε τον αγαπημένο μας ξάδελφο, Σωκράτη Περικλέους, έναν καλότατο άνθρωπο, πράο, ευγενή, εργατικότατο, που δεν είπε όχι σε κανένα, που όλους τους εξυπηρετούσε με χαρά. Ένας ίλαρος μεσαρίτης ήταν ο Σωκράτης, από εκείνους τους παλαιάς κοπής ανθρώπους του τόπου μας που ήξερε μόνο να προσφέρει, που δεν ζητούσε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του προς τους γύρω του.

Ο Σωκράτης γεννήθηκε το 1938. Ήταν γιος του Θεορή και της Μαρίας του Πανάου, ετεροθαλούς αδελφής του πατέρα μου. Από αυτή τη μητέρα, η οποία ήταν η επιτομή της καλοσύνης και της ιλαρότητας, πήρε ο Σωκράτης όλες τις δωρεές και τα χαρίσματά του. Αδέλφια του ο Κώστας, η Παναγιώτα, ο Αντρέας, η Σοφούλα, η Λουλλού, η Χρύσω και ο Πανίκκος.

Από μικρό παιδί ήταν φρόνιμο, προκομμένο και καλόβολο. Μεγαλώνοντας έμαθε την τέχνη του κτίστη και μάλιστα ήταν και πάρα πολύ καλός. Νυμφεύτηκε τη Μηλιά του Κυριάκου του Τοφή-Ασγάνη. Έκτισε το σπίτι τους και μετά έκτισε από πάνω και δεύτερο το οποίο νοίκιαζε ο αγαπημένος μας καθηγητής των Εμπορικών, ο μ. Αντώνης Πατσιάς με τη σύζυγό του, την κ. Αθανασία.

Μετά την προσφυγοποίησή μας πρώτα εγκαταστάθηκε μαζί με τους γονείς του και τον μ. θείο μας, τον Σωκράτη, στο Πεντάκωμο.

Στη συνέχεια, μαζί με τη Μηλιά πήγαν στον Συν. Στροβόλου 3. Δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια. Δεν ήξερε τι θα πει ξεκούραση. Βοηθούσε πάντα τους συγγενείς και τους φίλους του. Αυτός ήταν ο Σωκράτης μας!

Όμως, εκτός από τη δουλειά του, αγαπούσε και τη θάλασσα, το κυνήγι, τη φύση. Αγαπούσε το Πεντάκωμο. Εδώ ξεκουραζόταν. Ανανεωνόταν. Ξεχνιόταν. Εδώ ήταν οι φίλοι του, κυρίως ο Αντρίκος ο Χοίρας, που πέθανε την προηγούμενη βδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από ένα εγκεφαλικό, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα. Μαζί με τη γυναίκα του, τη Μηλιά, και την κουνιάδα του, τη μ. θεία Παναγιώτα Σάντη, έζησαν σε γηροκομείο, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Ξεκουράστηκε!

Σε όλα τα ανίψια του εύχομαι να ζουν και να τον θυμούνται και να τον μακαρίζουν.

Αγαπημένε μας Σωκράτη,

Καλοτάξιδη να είναι η πορεία σου προς το φως!

Χαιρετίσματα σε όλους τους δικούς μας στον Ουρανό!

Στον παππού μας τον Πανάο, τους γονείς σου, τα αδέλφια σου, τους θείους μας, τον παπά μου… Πολλοί είναι οι δικοί μας εκεί πάνω!

Καλό παράδεισο, Σωκράτη μας!

Καλή αντάμωση.

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα: 11 π.μ.
Ι. Ν. Παναγίας Νεροφορούσας στο Πεντάκωμο


  • Κοινοποιήστε: