Ανακοινώσεις, Απολογισμός 2017-2023, Νέα

Πέρασε και το 2021 μέσα στην πανδημία. Οι πιο πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις μας αναβλήθηκαν για ευθετότερο χρόνο. Ας ελπίσουμε μέσα στο 2022 να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε. Να ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να αγκαλιαστούμε με συγγενείς και φίλους.

Παρόλ’ αυτά, δεν μείναμε αδρανείς. Ετοιμάζαμε εκδόσεις, γράφαμε, διορθώναμε, ρωτούσαμε αυτούς που ξέρουν πιο πολλά από μας, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, για τα γενεαλογικά μας δέντρα, για τις ιστορίες των ανθρώπων μας, για τις γειτονιές μας.

Επικοινωνούσαμε διαδικτυακά, τηλεφωνικά, αλλά και διά ζώσης σε ανοικτούς κυρίως χώρους. Επικοινωνούσαμε και μέσω των Μ.Μ.Ε., παρουσιάζοντας τα πολιτιστικά μας στοιχεία, τις παραδόσεις μας, την Ιστορία μας, τις εκδόσεις μας, τις δράσεις μας, έστω και λιγοστές.

Ιδιαιτέρως, ευχαριστηθήκαμε δύο εμβληματικές μας εκδηλώσεις:

1)τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Ηρώων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων του Δήμου Λευκονοίκου, στις 12 Ιουνίου 2021.

2)Το Επιστημονικό Συμπόσιο «Το Λευκόνοικο από την Αρχαιότητα έως σήμερα», 8-10 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.

Αναλυτικά, τη χρονιά που μας πέρασε, έχουμε να παρουσιάσουμε τα πιο κάτω:

 

1)Τρία στοιχεία του Δήμου Λευκονοίκου συμπεριελήφθησαν στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ: το οφτόν, τα λευκονοικιάτικα υφαντά και η τσιπόπιτα.

 

Γι’ αυτό εκ μέρους όλων των συνδημοτών και συνδημοτισσών μας, εξέφρασα τις άπειρες ευχαριστίες μας στην Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υ.Π.Π.Α.Ν. για τη συμπερίληψη των τριών στοιχείων του Δήμου Λευκονοίκου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Για να φτάσουμε στην εγγραφή αυτών των στοιχείων, ακολουθήθηκαν από το 2017 κάποιες διαδικασίες, και ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φίλους και τις φίλες μας που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του όμορφου στόχου. Το πιο απαιτητικό στοιχείο ήταν τα λευκονοικιάτικα υφαντά, το οποίο ήταν και το πιο πολύτιμο. Έπρεπε, όπως με συμβούλεψαν καλές φίλες και φίλοι, ειδήμονες, να αποδείξουμε ότι αυτή η τέχνη συνεχίζεται και σήμερα. Αυτή η τέχνη που βοήθησε πολλές από τις γυναίκες μας να ορθοποδήσουν στους χαλεπούς καιρούς της προσφυγιάς μας.

Χάρηκα πάρα πολύ αυτό το όμορφο ταξίδι. Όταν έγραφα αυτές τις εργασίες, ένιωθα πολύ ευτυχισμένη. Μεταφέρθηκα νοερά σε όμορφες εποχές και σε άλλους ανθρώπους που τους έζησα ή τους έχω ακουστά. Απόλαυσα τις μυρωδιές, άκουσα τους ήχους, είδα με τα μάτια άλλων τις εικόνες, αλλά και θυμήθηκα δικές μου εμπειρίες.

Οι ευχαριστίες και τα εύγε ανήκουν σε όλους και όλες που με τις διηγήσεις τους έκαναν τις αιτήσεις μας εξαιρετικές και πλουσιότατες, που ευχαρίστησαν όσους τις διάβασαν. Επίσης, ευχαριστώ από καρδιάς την κ. Μαρία Χατζημηνά, Μαθηματικό, εκ μητρογονίας από το Λευκόνοικο, κόρη της Θεολόγου Καίτης Σείσου, που έμαθε την τέχνη του αργαλειού και μας βοήθησε στην αίτησή μας. Είναι μεγάλη η χαρά για τον Δήμο μας. Συντηρούμε τα έθιμά μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα. Αυτά τα στοιχεία που έχουν εγκριθεί, πλέον κατοχυρώθηκαν σε μας. Κληρονομιά στις επόμενες γενεές. «Οι καιροί ου μενετοί». Δεν σηκώνουν άλλη αναβλητικότητα. Να περισώσουμε ό,τι μπορεί να διασωθεί. Όσο ζουν οι άνθρωποι που έζησαν και δημιούργησαν στο Λευκόνοικο.

Ας είναι η τωρινή διάκριση του Δήμου μας ένα μνημόσυνο σε όλους και όλες, τους Λευκονοικιάτες και τις Λευκονοικιάτισσες, που έκαναν τρανή την κωμόπολή μας!

Ας είναι ένα μνημόσυνο στους πρώην Δημάρχους μας και στους πρώην Κοινοτάρχες μας! Σε όλους τους προγόνους μας!

Οι αιτήσεις μας που υποβάλαμε για την έγκρισή μας έχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Δήμου μας, dimoslefkonikou.org  και μπορείτε να τις διαβάσετε. Στην αρχική σελίδα, πάνω δεξιά, στις θεματικές ενότητες, πάτε στα Νέα και μετά στην υποενότητα: Εγγραφές στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 


2) Ανακάλυψη Αρχαίων Αντικειμένων από το Λευκόνοικο

Μετά από ενδελεχή έρευνα που κάναμε στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία, σας ανακοινώνω ότι καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν, με ειδική άδεια της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αντικείμενα που βρέθηκαν στο Λευκόνοικο το 1973 και ανήκουν στην Ελληνιστική Εποχή.

Ως Δήμος Λευκονοίκου εκφράζουμε τη μεγάλη χαρά μας γι’ αυτή την ανακάλυψη και τις ευχαριστίες μας στο Μουσείο και στη Διευθύντριά του, Δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου.

 

3)Υποτροφία στη μνήμη του ήρωα του 1974, Πέτρου Βελούση, από το Λευκόνοικο

Τα αδέλφια του ήρωα Πέτρου Βελούση, αποφοίτου του Γυμνασίου Λευκονοίκου, Χάρης Βελούσης και Άννα Βελούση-Σπιθουράκη, που ζουν στην Αθήνα, προσέφεραν μία υποτροφία στη μνήμη του μ. Πέτρου.

Η υποτροφία ύψους 1000 ευρώ αποφασίστηκε από τους δωρητές να δοθεί στον φοιτητή του Παν. Κύπρου-τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών- Μάριο Ρούσο, εγγονό του Δήμου και της Παναγιώτας Ευσταθίου–Σεκκέ από το Λευκόνοικο, τον οποίο συγχαίρουμε και του ευχόμαστε καλές σπουδές.

 


4)Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου στη διαδικτυακή διάλεξη
«Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική «9η Ιουλίου του 1821…» του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης», με ομιλητή τον Δρα Κυριάκο Ιωάννου, στις 24 Ιανουαρίου 2021.

Συνεργασία Δημάρχου Λευκονοίκου με την ομάδα «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021».

 


5)Επιπρόσθετα, θα ήθελα να προσθέσω και την αγανάκτηση και τον θυμό μας για την έπαρση του νεοσουλτάνου της Άγκυρας για τα drones που βρίσκονται στο αεροδρόμιο το οποίο έκτισαν οι επήλυδες στη γη του Λευκονοίκου.

Ως Δήμος Λευκονοίκου καταδικάσαμε απερίφραστα και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την προκλητική αυτή στάση της κατοχικής δύναμης, η οποία δεν συνειδητοποιεί ότι νέμεται τη γη μας, την οποία πότισαν με τον ιδρώτα τους γενεές γενεών προγόνων μας. Η επηρμένη συμπεριφορά τους στηρίζεται στη δύναμη των όπλων και στην καταλήστευση της γης και της περιουσίας άλλων, που τους κατάντησαν πραμάτεια στα καταχθόνια σχέδιά τους.

Όμως, εμείς ξέρουμε ότι «έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ’ ορά». (Μένανδρος, 4ος αιώνας π.Χ.)

Κι όπως μας θύμισε ο Σεφέρης: «ο μαντατοφόρος τρέχει και… θα φέρει σ’ αυτούς που γύρευαν ν’ αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας…

Νήσός τις έστι».

 


 

6) Ο Οργανισμός Letshelp, μέσα στο πλαίσιο οικονομικής βοήθειας φοιτητών, στηρίζει και φέτος τον Δήμο Λευκονοίκου, με μία (1) χορηγία, ύψους χιλίων (1000) ευρώ, σε προπτυχιακό φοιτητή με καταγωγή από το Λευκόνοικο, εις μνήμην του Κυριάκου και Παναγιώτας Πίττα, από το Λευκόνοικο, γονέων του Ιδρυτή του Οργανισμού.

Ο Δήμος Λευκονοίκου εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Οργανισμό Letshelp, και ιδιαιτέρως στον εξαίρετο νομικό κ. Σωτήρη Πίττα, από το Λευκόνοικο, όπως και στην ερίτιμη σύζυγό του, κ. Κωνσταντία Πίττα, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους, και εύχεται το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλοι συνδημότες τους.


 

7) Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργάνωσε μια υπέροχη διαδικτυακή βραδιά ποίησης. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την τιμή που μου έκαναν να απαγγείλω ποιήματα της αγαπημένης μου φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, του προτύπου της ζωής μου.

 


8) 12 Μαΐου 1427, απαγχονίστηκε από τους Φράγκους ο αρχηγός των επαναστατημένων χωρικών, ο Ρε Αλέξης, από τη Μηλιά Αμμοχώστου, ο οποίος έκανε αρχηγείο του το Λευκόνοικο. Όλες οι αγροτικές οργανώσεις μαζί με τον Έντιμο Υπουργό Γεωργίας, Δρα Κώστα Καδή, τίμησαν τον Ρε Αλέξη και την επανάσταση των αγροτών έξω από τα γραφεία της ΕΚΑ, όπου ο κ. Πανίκκος Χάμπας φρόντισε και έφερε μια μεγάλη πέτρα από την Περιστερώνα Μόρφου, η οποία επίσης έλαβε μέρος στην εξέγερση κατά των Φράγκων. Μαζί μου στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κοινοτάρχης Μηλιάς, κ. Αντώνης Καραντώνης.

 


9) Στις 21 Μαΐου τελέστηκε το μνημόσυνο του μακαριστού Λυκούργου Κάππα. Του καθηγητή των Αγγλικών μας, του Γυμνασιάρχη μας, του Δημάρχου μας εν προσφυγιά, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Του γλυκύτατου ανθρώπου με την ευπρέπεια, την ευγένεια, την αρχοντιά της ψυχής, τη σφαιρική μόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια, την ευστροφία, το χιούμορ, την αγάπη, την καλοσύνη. Του ευπατρίδη που τίμησε το Λευκόνοικό μας, αλλά κατάφερε να σώσει και την ψυχή του!

 


 

10) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 23 Μαΐου 2021, η διαδικτυακή εκδήλωση-αφιέρωμα του ΛτΕ Αγίου Νικολάου  σε συνεργασία με το ΛτΕ Αμμοχώστου-Παράρτημα Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, στη μεγάλη Ελληνίδα της Κύπρου, την πολιτικό, αγωνίστρια, εκπαιδευτικό, λογοτέχνιδα  και ξεχωριστή Λυκειάδα, την Κλαίρη Αγγελίδου, για την οποία μίλησα με θέμα: «Η Αγωνίστρια Κλαίρη Αγγελίδου, η Αταλάντη της Ε.Ο.Κ.Α.»


 

11)Πραγματοποιήθηκε στο Παραλίμνι συνάντηση των μελών της Θρονικής Επιτροπής της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου  μετά από έναν και πλέον χρόνο. Ευχαριστώ τον σεβαστό Μητροπολίτη μας, Πανιερώτατο Βασίλειο Καραγιάννη, για τη μεγάλη τιμή που μου επιφύλαξε να είμαι μέλος αυτής της Επιτροπής, μοναδική περίπτωση στην Ορθοδοξία.

 


 

12)Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 29 Μαΐου 2021, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του προκατόχου μου στη Δημαρχία, Μιχάλη Πήλικου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, στο οποίο προσευχηθήκαμε για τη σωτηρία της ψυχής του. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του και ο καθιερωμένος καφές. Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτού.

Θαυμάζω τη μητέρα του, τη σεβαστή κ. Μαρούλα Γ. Πήλικου, την αγαπημένη μου, η οποία μέσα στον πόνο της δοξάζει τον Θεό και προσεύχεται για την ψυχή του γιου της, δεχόμενη το θέλημα του Κυρίου μας. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αξιοθαύμαστη!

 


 

13) Αποκαλυπτήρια Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου 

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, τελέστηκαν από τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τα Αποκαλυπτήρια Προτομής του Ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, του πρώτου πεσόντα στις μάχες της Τηλλυρίας το 1964, (η προτομή του οποίου από το Λευκόνοικο βρέθηκε το 2017 στις ελεύθερες περιοχές), καθώς και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονημένων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου, μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η οποία συνδύαζε εθνική ανάταση, χριστιανικό ήθος, μνήμες, νόστο πατρίδας, συγκίνηση, ποιητικό λόγο.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, διήρκεσε ακριβώς μία ώρα και ξεκίνησε με άφιξη φλόγας από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και εικονική αφή στις στήλες θυμιάματος από ομάδα καταδρομέων. Στη συνέχεια, καλωσόρισε τους παρισταμένους, επισήμους, συγγενείς των ηρώων και πολλούς Λευκονοικιάτες και φίλους του Δήμου, η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λευκονοίκου, Δρ Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ, εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο», κ. Νίκο Αθανασίου, τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, και τον Έντιμο Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη.

Ακολούθως, έγινε Προσκλητήριο Πεσόντων, τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής και του Μνημείου από τον Έντιμο κ. Υπουργό, κατάθεση στεφάνων από την αδελφή του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού, κ. Μαρούλα Ζαρβού-Μιχαήλ, τον Έντιμο κ. Υπουργό Άμυνας, τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Ταξίαρχο Σολωμό Σολωμού, τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχη Στυλιανό Τίνανα, τον Στρατηγό Χαράλαμπο Λόττα, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εθελοντών Αγωνιστών 1963-64, και τη Δήμαρχο Λευκονοίκου.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Μουσικός κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα, η οποία τραγούδησε το «Ανδρών Ηρώων», υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής της ΣΜΕΦ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ανδρέα Ευσταθίου, μεταφέροντάς μας πίσω στα χρόνια του Λευκονοίκου μας, όπου το τραγουδούσαμε ως χορωδία του Γυμνασίου μας στο Ηρώον στην κεντρική πλατεία της κωμοπόλεώς μας. Η εκδήλωση τελείωσε με μονόλεπτο σιγή στη μνήμη των ηρώων μας και τον Εθνικό μας Ύμνο. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Τιμητικό Άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

Ως Δήμος Λευκονοίκου, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη, καθώς και  τον Συνταγματάρχη Κρίστη Πετρίδη για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους. Η λαμπρότητα και το μεγαλείο της εκδήλωσης οφειλόταν στη δική τους συνέργεια.

Μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας είναι η σύνθεση επιγράμματος από τον Ποιητή και Ακαδημαϊκό Κυριάκο Χαραλαμπίδη για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα», το οποίο απήγγειλε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας στον αγαπημένο Ποιητή!

 


 

14) Η Δήμαρχος Λευκονοίκου παρευρέθηκε σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις και τα Συνέδρια της Μονής Μαχαιρά, του Δήμου Στροβόλου και του Υ.Π.Π. Α.Ν. για την 9η Ιουλίου 1821 του Βασίλη Μιχαηλίδη, του Λευκονοικιάτη Ποιητή.

 


 

15) Ενώσαμε κι εμείς τη φωνή μας με τον Δήμο Αμμοχώστου έξω από το ιδιόκτητο, προσωρινό Οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στη λεωφόρο Κυρηνείας 91, στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Διαμαρτυρόμαστε για τις έκνομες ενέργειες του νεοσουλτάνου και των φερέφωνών του στο νησί μας. Καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την εισβολή και την κατοχή της γενέθλιας γης μας.

 


 

16)Στις 20 Ιουλίου το απόγευμα, τιμήσαμε για άλλη μια χρονιά τους συμμαθητές μας πυροβολητές που έπεσαν στη διάβαση του θανάτου στο Συγχαρί. Στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Ελευθερώτριας, δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς, τιμήσαμε τα παλληκάρια που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα εκείνο τον μαύρο Ιούλιο του 1974. Τιμήσαμε τους συμμαθητές μας, Έκτορα Γιαννάτζη, Πέτρο Βελούση και Βασίλη Χατζησιεγκαλλή της 181 Μ.Π.Π.

Ανάμεσά τους και ο Μαθηματικός μας, Σωτήρης Μιχαήλ, που θυσιάστηκε για χάρη των μαθητών του, ενώ μπορούσε να φύγει και να διασωθεί. Αυτό είναι το Καβαφικό χρέος.

Μαζί τιμήσαμε και τον ηρωομάρτυρά μας, Μιχαλάκη Μηνά Μιχαήλ, της 195 Μ.Ε.Α./Α.Π. ο οποίος τραυματίστηκε στον πόλεμο και πέθανε το 1997.

Αιωνία η μνήμη των παιδιών μας.

Ήταν εκεί όλη η ηγεσία του ΥΠ.ΑΜ. και του Γ.Ε.Ε.Φ. Ο Υπουργός Άμυνας εκφώνησε λόγο εθνικό και πατριωτικό.

Μαζί και η κόρη του ήρωα λοχαγού Καλμπουτζή!

 


 

17) Η Δήμαρχος Λευκονοίκου κατέθεσε στεφάνι στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., στη μνήμη του ήρωα Γεώργιου Ζερβομανώλη, που κατάγεται από τον αδελφό Δήμο της Δυτικής Λέσβου, από τα Παράκοιλα.

 


 

18) Επίσης, στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. συναντηθήκαμε με έναν εκλεκτό δημοσιογράφο των Αθηνών, τον κ. Γιάννη Λοβέρδο, σήμερα βουλευτή της Β’ Αθηνών, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βουλή των Ελλήνων στις επετειακές εκδηλώσεις για την εισβολή.

 


 

19)Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε στις 8 Αυγούστου το μνημόσυνο των πεσόντων στην Αγία Τηλλυρία, στον Ι. Ν. Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου, κ. Γεωργίου. Παρέστησαν ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ε.Φ., Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.Κ., Συνταγματάρχης Στυλιανός Τίνανας, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, και ο Υπουργός Π.Π.Α.Ν., κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Αυγούστου του 1964. Πρώτος πεσών ο Αναστάσιος Π. Ζαρβού εκ Λευκονοίκου! Αθάνατοι!

 


20) Επιστημονικό Συμπόσιο «Το Λευκόνοικο από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Ο Δήμος Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν τριήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Το Λευκόνοικο από την Αρχαιότητα έως σήμερα», από τις 8-10 Οκτωβρίου 2021 στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

 


 

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ο  Υ.Π.Π.Α.Ν., κ. Πρόδρομος Προδρόμου, κήρυξε εκ μέρους του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και κεντρική ομιλία από τη Δήμαρχο Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, η οποία παρουσίασε τις εμβληματικές εκδηλώσεις του Δήμου την τελευταία πενταετία, ανακηρύχθηκαν Επίτιμοι Δημότες Λευκονοίκου, ο Ποιητής και Ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πανεπιστημιακός Κυριάκος Ιωάννου. Στην αντιφώνησή τους οι δύο τιμώμενοι μας εντυπωσίασαν με την ποιότητα του λόγου τους.

 


 

Ο Ποιητής και Ακαδημαϊκός, Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

 

Ο Διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας και Πανεπιστημιακός, Κυριάκος Ιωάννου.

 

Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδια από τις χαρισματικές κυρίες μας, την κ. Μάρω Εξηντάρη- Μήτσα, μουσικό και τέως γυμνασιάρχη, και τη Δρα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Πολιτιστική Λειτουργό του Δήμου Λευκονοίκου, οι οποίες συνεπήραν με τις φωνές τους το ακροατήριο. Στο τελευταίο τραγούδι, το παραδοσιακό «Γιασεμίν», τραγούδησαν μαζί με τον αγαπημένο φίλο του Δήμου μας, βαρύτονο κ. Κύρο Πατσαλίδη, και ξεσήκωσαν όλες τις ψυχές που μέθυσαν με το νέκταρ της μουσικής και της ποίησης. Η εκδήλωση ήταν εξαιρετική και από απόψεως προσέλευσης κόσμου, επιπέδου αλλά και συγκινησιακής φόρτισης.

Οι επόμενες δύο μέρες του Συνεδρίου ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες με πρωτότυπες παρουσιάσεις από εκλεκτούς/-ές και έγκριτους επιστήμονες, οι οποίοι/-ες άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνέδρους. Φύγαμε όλοι και όλες σοφότεροι. Μορφωθήκαμε. Φορτιστήκαμε συναισθηματικά. Μάθαμε πολλά νέα στοιχεία για την κωμόπολή μας, στοιχεία τα οποία για πρώτη φορά έρχονται στην επιφάνεια. Καταληκτικά, ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο Συμπόσιο από όλες τις απόψεις. Ένα ταξίδι ψυχής και μνήμης! Ένα νοσταλγικό ταξίδι γνώσης!

Άπειρες ευχαριστίες οφείλουμε στους ομιλητές/-τριες, στους συνεργάτες μας, στους επισήμους, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους φίλους αλλά και στους συνδημότες και συνδημότισσές μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαιτέρως, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών με την οποία συνεργαστήκαμε, στον Πρόεδρό της, Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και στον Αντιπρόεδρο Δρα Ιωάννη Ηλιάδη, όπως και στους επίσημους χορηγούς μας, στο ΡΙΚ, στον κ. Λύσανδρο Νίκου Ιωάννου, με καταγωγή από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της Pizza Hut και του καφέ Nero, για τη γενναιόδωρη προσφορά του σε όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, αλλά και στη διαδικτυακή τηλεόραση Pemptousia TV της Μονής Βατοπαιδίου για τη ζωντανή μετάδοση του Συμποσίου μας και τις τρεις ημέρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον συμμαθητή μου, Ηγούμενο της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, τη δημοσιογράφο κ. Μαρία Γιαχνάκη και την κ. Πέπη Οικονομάκη για τη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους.

 


 

 

21) Στις 10 Οκτωβρίου τελέσαμε μνημόσυνο των ηρώων μας, επιφανών συνδημοτών μας καθώς και κατοίκων του Λευκονοίκου που πέθαναν στην προσφυγιά.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός και αγαπημένος μας συνδημότης, κ. Δημήτρης Ηλιάδης, και μας φόρτισε συναισθηματικά. Τον ευχαριστώ για την τιμή που μας έκανε.

 


 

 

22) Ο Δήμος Λευκονοίκου, το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» και η οικογένεια του Εθνικού μας Ποιητή, σήμερα Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, τέλεσαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Λακατάμεια, το ετήσιο μνημόσυνο του Βασίλη Μιχαηλίδη ο οποίος γεννήθηκε στο Λευκόνοικο το 1849 και πέθανε στη Λεμεσό το 1917.

Ταυτόχρονα, έγινε και το μνημόσυνο των δύο εκλεκτών εκπαιδευτικών, της Ελένης Θ. Σαββίδου και της Κυριακής Ν.  Θούπα, οι οποίες με κληροδότημά τους συνέβαλαν στη δημιουργία των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του Λευκονοίκου.

 


 

23)Επισκέφθηκα πολλές συνδημότισσές μας προχωρημένης, κυρίως, ηλικίας.

 


 

24)Επίσης, γιορτάσαμε τον Σωτήρα μας στο ξωκκλήσι του Χρυσοσώτηρα της Ακανθούς, την Παναγία μας τον Δεκαπενταύγουστο στο ξωκκλήσι της Παναγίας της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά, τον Άγιο Φωκά στην εκκλησία του Αγίου Φωκά στην Αθηαίνου, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργηθούμε στις δικές μας εκκλησίες στο Λευκόνοικο.

 


 

25) Παρόλα τα προβλήματα, επισκέφθηκα κάποια σχολεία και μίλησα για το Λευκόνοικο και την κατεχόμενη γη μας, όπως το Γυμνάσιο Κιτίου, το Α΄ Δημοτικό σχολείο Αραδίππου, το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού, το Δημοτικό Σχολείο Περιστερώνας και το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο «Ιαματική» κοντά στην Εφταγώνια.

 


 

 

26)Συμμετείχα σε όλες τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων μαζί με τους συναδέλφους μου Δημάρχους, όπως σε συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρέσβυ, με Άγγλους βουλευτές, σε εκδήλωση καταδίκης της εισβολής στον Τύμβο και καταδίκης του ψευδοκράτους κ.ά΄.

 


 

 

27)Περάσαμε ένα διήμερο στο ξενοδοχείο στην Πάφο με Λευκονοικιάτες και φίλους, που διοργάνωσε το Επαρχιακό Συμβούλιο Λεμεσού του Σωματείου μας, του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο». Λόγω της κατάστασης, η προσέλευση δεν ήταν όπως άλλες χρονιές.

 


 

28)Μεγάλη χαρά και συγκίνηση ένιωσα, γιατί στις 9  Νοεμβρίου βρέθηκα ανάμεσα σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ευχαριστώ και την Καθηγήτριά τους και τους φοιτητές/-τριες που με κάλεσαν να παρακολουθήσω τις εργασίες τους για τον ΟΗΕ και την Ουνέσκο. Ο λόγος της πρόσκλησης είναι η εγγραφή τριών στοιχείων του Δήμου μας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Τα παιδιά μού πήραν συνέντευξη και ετοίμασαν ένα εξαίρετο ντοκιμαντέρ το οποίο μάς υπεράρεσε. Εύγε στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας για την πρωτότυπη εργασία τους. Ο Άγιος Νεκτάριος να τους ευλογεί!

 


 

29)Ετοιμάσαμε το Ημερολόγιό μας για το 2022, το οποίο αφιερώσαμε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Λευκόνοικό μας και κόμισαν στοιχεία ενός ανώτερου πολιτισμού.

 


 

 

30) Μετά από εισήγηση της Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη, ο Δήμος Λευκονοίκου αποφάσισε, και είναι καταγεγραμμένο στα Πρακτικά, να τιμήσει την πιο μεγάλη σε ηλικία συνδημότισσά μας, τη γιαγιά Μηλιά Παίδιου, 109 ετών, η οποία ζει στην Επισκοπή μαζί με τον γιο και τη νύφη της, Σάββα και Άννα Παίδιου.

Το θέμα το είχαμε συζητήσει και με τον ιερέα της Επισκοπής, Οικονόμο Πέτρο Ανδρέου, με σκοπό να διοργανώσουμε μια εκδήλωση τιμής, η οποία λόγω της πανδημίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προς το παρόν.

Έτσι, τιμήσαμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» την αγαπημένη μας γιαγιά, Μηλιακκού Παίδιου, στο σπίτι της.

Η γιαγιά Μηλιακκού έχει πλήρη διαύγεια πνεύματος και γερή μνήμη. Δυστυχώς, όμως, δεν βλέπει και δεν ακούει καλά! Είμαι πολύ χαρούμενη κάθε φορά που τη συναντώ.

 


 

31) Εκδόθηκαν τα «Πεπραγμένα Δήμου Λευκονοίκου 2019» και διανέμονται στους συνδημότες και στις συνδημότισσές μας, όπως και σε φίλους του Δήμου μας.

 


 

32)Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Δήμαρχος συνεχίζει να κάνει τους επικηδείους στους συνδημότες και στις συνδημότισσές μας που αποδημούν εις Κύριον, γράφοντας έτσι τις ιστορίες των ανθρώπων μας.

 


 

33)Ταυτόχρονα, παρουσιάζει το Λευκόνοικο, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την Ιστορία του στον Τύπο, όπως και στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση αλλά και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 


 

34)Τέλος, η Ιστοσελίδα του Δήμου μας εμπλουτίζεται και ανανεώνεται και μπορεί ο καθένας και η καθεμιά από όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκεται να παρακολουθεί τη δράση και τις επιτυχίες του Δήμου μας. Επίσης, έχουν αναρτηθεί όλες οι συνεντεύξεις που πήραμε από συνδημότες μας το 2017, για τις ανάγκες παραγωγής του ντοκιμαντέρ μας, «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν».


Επιλογικά, παρά τα προβλήματα που μας δημιούργησε ο κορωνοϊός, εμείς εξακολουθούμε να γράφουμε, να διαβάζουμε, να διορθώνουμε, να εκδίδουμε τα βιβλία μας, να καταγράφουμε ιστορίες και γεγονότα, γενεαλογικά δέντρα, γειτονιές, προφορικές γενικά μαρτυρίες, να βρισκόμαστε κοντά στον κόσμο μας, τηρώντας όλες τις προφυλάξεις, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τις ανησυχίες του, να τον παρηγορούμε στις θλίψεις και να τον ενθαρρύνουμε στις δυσκολίες, να χαιρόμαστε με τη χαρά του, να τον κάνουμε να είναι περήφανος για τη γενέτειρά μας, να χαίρεται με τις επιτυχίες του Δήμου μας, κι ακόμα να του εμπνεύσουμε την πίστη στο θαύμα, την ελπίδα της επιστροφής.

Γιατί εμείς οραματιζόμαστε την επιστροφή στη γη που μας γέννησε, πιστεύουμε στο θαύμα και προσπαθούμε να μεταγγίσουμε στις νέες γενιές κάτι από το ρίγος της ψυχής μας, για να αγαπήσουν την πατρώα και μητρώα γη μας και να είναι περήφανοι/-ες γι’ αυτή, ώστε να θέλουν να γυρίσουν και σαν αφέντες να τη δρασκελίσουν. Αυτό είναι το μέγιστο έργο μας, η πρώτιστη οφειλή μας. Να υπάρξει συνέχεια στην κωμόπολή μας.

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε άλλους τόπους, μέσα σε άλλα ήθη, έθιμα, πολιτιστικά στοιχεία. Δεν πρέπει να αλλοτριωθούν. Μέσα τους είναι ανάγκη επείγουσα να σκιρτά η καρδιά τους στο άκουσμα της λέξης Λευκόνοικο. Να καμαρώνουν για τη γενέθλια γη των παππούδων τους. Να μεγαλώνουν με τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις ιστορίες, τις παραδόσεις μας, τον ηθικό και αξιακό μας κώδικα.  Γι’ αυτό πρωτίστως πρέπει να ακούσουν, να μάθουν, να αγαπήσουν.

Έχουμε πολλά παραδείγματα νέων παιδιών που συγκινούνται και σεμνύνονται για το Λευκόνοικό μας. Είναι αυτά προπαντός που μεγάλωσαν με γιαγιάδες και παππούδες, που τους νανούρισαν με ιστορίες και τραγούδια του τόπου μας, που αγάπησαν τα ζυμώματά μας, τις γεύσεις μας, τα χρώματα των υφαντών μας, τις συνήθειές μας. Το modus vivendi μας. Πόσο με συγκινούν αυτά τα παιδιά!

Χρειαζόμαστε τη Μνήμη. Μνήμη της γης μας. Μνήμη των προγόνων μας και της παρακαταθήκης τους. Μνήμη που θα νικά τη λησμοσύνη.

Μνήμη που είναι φορέας εθνικής συνείδησης και ταυτότητας ελληνικής.

«Εὰν ἐπιλάθωμαί σου, ῾Ιερουσαλήμ, ἐπιλησθείη ἡ δεξιά μου·  κολληθείη ἡ γλῶσσά μου τῷ λάρυγγί μου, ἐὰν μή σου μνησθῶ»


  • Κοινοποιήστε: