Ιστορία, Φωτογραφίες

Ανταπόκριση σε εφημεριδα της εποχής αναφέρει πως «σύμπασα η φιλοπρόοδος κοινό της Τρικώμου παρηκολούθησε το διδαχθέντα από σκηνηλς πατριωτικών Δράμα ΕΣΜΕ  υπό λίαν φιλοτίμων ερασιτεχνών».

Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη (συγγραφέα της Γκόλφως) που αναφέρεται στον έρωτα του Ελληνοπούλου Δρόσου και της Τουρκοπούλας Εσμέ σε ένα χωριό των Καλαβρύτων το 1821 λόγο πριν από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο διδάσκαλος Νικηφόρος Θεοχαρίδης αναφέρει η ανταπόκριση μίλησε για το έργο και αναφέρθηκε στον σκοπό της παράστασης οι εισπράξεις από την οποία θα διετίθοντο αποκλειστικά για την ίδρυση Γυμναστηρίου.

Η επόμενη ανταπόκριση από την ίδια εφημερίδα πιστοποιεί πως διάφορα αθλητικά όργανα παρηγγέλθησαν ήδη από την Αθήνα.

Δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς ερμήνευσαν τους ρόλους στην παράσταση. Ξέρουμε μόνο πως ένας από τους ερμηνευτές ήταν ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΝΙΑΣ . Αν και δεν υπάρει αναφορά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τηλς Εσμέ πολύ πιθανόν ο ερμηνευτής να ήταν ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΞΙΡΗΣ (Μιρτής) παππούς του Μιχαλάκη Μιλτιάδους ο οποίος ήταν και ο πιο δημοφιλής ερμηνευτής γυναικείων ρόλων στον Όμιλο μια και ήταν αδύνατο τότε να ανεβάσουν γυναίκες στη σκηνή.

Ο Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος του Τρικώμου ιδρύθηκε το 1922. Στις 3 Μαΐου 1925 ο Όμιλος παρουσίασε το θεατρικό έργο Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ στο ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ με είσοδο 6 γρόσια για άνδρες , 4 1/2 για γυναίκες και 3 γρόσια για παιδιά. Ανάμεσα στους ηθοποιούς ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ, ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΚΕΠΑΡΝΙΔΗΣ, ο ΒΑΣΟΣ  ΖΑΚΟΥ, ο ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΤΤΟΥΚΑ και τα αδέλφια ΟΔΥΣΣΕΑΣ και ΛΑΕΡΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ( Ζευκαλάτη) Στους γυναικείους ρόλους ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΟΥ, ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΕΝΟΙΚΟΥ (Ουστα), ο ΛΙΑΣΗΣ ΜΕΝΟΙΚΟΥ και ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Καραίσκος).


  • Κοινοποιήστε: