Ανακοινώσεις

Το Μουσείο δημιουργήθηκε από την αγάπη και το μεράκι του Κοινοτάρχη, των κατοίκων και φίλων της Πάχνας, οι οποίοι δώρισαν κειμήλια και οικογενειακά αντικείμενα, με στόχο τη διάσωση, διατήρηση και προβολή της λαογραφικής κληρονομιάς της κοινότητας κι ευρύτερα της Κύπρου. Παράλληλα, επιτελώντας ακόμη ένα σημαντικό σκοπό, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, τον κινηματογραφιστή Τάσος Δημητριάδης και την Κάκια Δημητρίου, φιλοξενεί φωτογραφικό και άλλο υλικό από τους κατεχόμενους Δήμους μας, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και της μεταλαμπάδευσή της στους νεότερους.

Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος και ακολούθως τελέστηκαν τα εγκαίνια από τον τέως Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Δρα Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος στήριξε την όλη προσπάθεια.

Τη σημασία του Μουσείου εξήραν στους χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάχνας κ. Ανδρέας Αριστοτέλη Σάββα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Δρ Πέτρο Καρεκλά και ο τέως Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Δρ Κώστας Χαμπιαούρης.

Το Μουσείο, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων δράσεων κι έργων που υλοποιούνται στην Πάχνα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) και των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά και στη διατήρηση, ανάδειξη και προαγωγή του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

 

Ευχαριστίες Δημάρχου Λευκονοίκου

”Μεγάλες ευχαριστίες οφείλουμε όλοι οι Κατεχόμενοι Δήμοι στον Πρόεδρο και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάχνας οι οποίοι αποφάσισαν με την προτροπή του αγαπητού μας Κώστα Χαμπιαούρη, τέως Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών, να αναπαλεώσουν το Δημοτικό Σχολείο τους και να δημιουργήσουν Μουσείο Κατεχόμενων Δήμων μαζί με Μνήμες της Πάχνας. Τους ευγνωμονούμε, όπως και τον φωτογράφο Τάσο Δημητριάδη ο οποίος ετοίμασε τρισδιάστατες φωτογραφίες της Αμμοχώστου. Όλοι οι κατεχόμενοι δήμοι στείλαμε φωτογραφίες στο Μουσείο. Καμαρώσαμε σήμερα. Συγκινηθήκαμε. Ένα ορεινό χωριό της Λεμεσού, ένα από τα κρασοχώρια, μάς τίμησε. Αξίζει να το επισκεφθείτε αυτό το Μουσείο σε αυτό το όμορφο χωριό με τους φιλόξενους ανθρώπους του. Σας πληροφορώ, τέλος, ότι μία γλυκύτατη κοπέλα ετοίμασε και παλουζέ τον οποίο ασφαλώς απολαύσαμε. Ήταν υπέροχος!”


  • Κοινοποιήστε: