Εκδηλώσεις, Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου στη Διάλεξη της Δρος Νάσας Παταπίου

«Ιστορικά στοιχεία για το Λευκόνοικο και τη γύρω περιοχή κατά τη Λατινοκρατία»

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019, Ώρα: 7μ.μ.

 

Σας καλωσορίζω και απόψε στο Σπίτι του Λευκονοίκου στην προσφυγιά, στο Οίκημα του Δημαρχείου μας, για να ακούσουμε τη φίλη Ιστορικό-Ερευνήτρια, Δρα Νάσα Παταπίου, η οποία θα μας παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία για το Λευκόνοικο και τη γύρω περιοχή κατά τη Λατινοκρατία», μια περίοδο σκοτεινή, δουλείας, καταπίεσης και κατατρεγμών του δύσμοιρου λαού μας, που είχε, όμως, και τις φωτεινές εξαιρέσεις της, όπως την επανάσταση του Κατωμηλιώτη Ρε-Αλέξη στην κωμόπολή μας, το 1426.

Η Φραγκοκρατία διήρκεσε από το 1192 μέχρι το 1489. Την Κύπρο κυβερνά η δυναστεία των Λουζινιανών που την αγόρασαν από τον Ριχάρδο, και το νησί διοικείται με το φεουδαρχικό σύστημα που επικρατούσε τότε στην Ευρώπη, με ευγενείς και ιππότες που ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια και την κραιπάλη, ενώ ο λαός, οι δουλοπάροικοι πωλούνταν ή ανταλλάσσονταν με άλογα και γαϊδούρια.

Αξίζει να τονιστεί ότι  η Λατινική Εκκλησία άσκησε φοβερές πιέσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία, με αποκορύφωμα το μαρτύριο των 13 μοναχών της Καντάρας το 1222, μια από τις μελανότερες σελίδες της Ιστορίας μας. Δυο είναι  οι χρονογράφοι της εποχής από τους οποίους αντλούμε πληροφορίες: Λεόντιος Μαχαιράς και Ιωάννης Βουστρώνιος.

Μα μου επιτρέψετε να θυμηθώ και δυο σπουδαίες γυναικείες μορφές αυτής της περιόδου, την Ελένη Παλαιολογίνα, που ενίσχυσε την  Ορθόδοξη Εκκλησία, και την Αικατερίνη Κορνάρο, την οποία οι Βενετοί πειθανάγκασαν το 1489, στις 14 Μαρτίου, να τους παραδώσει  το βασίλειο. Κι έτσι άρχισε η Ενετοκρατία στο νησί.

Μέλημά των Ενετών να εκμεταλλευτούν το νησί μας. Γι’ αυτό, όταν εμφανίζεται ο τουρκικός κίνδυνος, σπεύδουν να οχυρώσουν τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο με ισχυρά τείχη. Η Λευκωσία υποκύπτει σε σύντομο χρονικό διάστημα στον αρχιστράτηγο του τουρκικού στρατού, Λαλά Μουσταφά, ενώ η Αμμόχωστος μετά από 11 μήνες πολιορκίας, και αφού προηγήθηκε σθεναρή αντίσταση από τον Μαρκανώνιο Βραγαδίνο και  τους άντρες του. Έτσι, το 1571 αρχίζει η περίοδος της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο.

 

Αξίζει, ακόμη, να αναφέρουμε και τις «υπέρογκες αρχιτεκτονικές, σχεδόν σκηνικά» που λέει ο Σεφέρης, τις εκκλησίες γοτθικού τύπου, όπως την Αγία Σοφία στη Λευκωσία, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο και το Αββαείο του Πέλλαπαϊς.

Αυτούς, λοιπόν, τους αρχόντους, που καλωσορίζει στην Κύπρο ετεροχρονισμένα ο Γιώργος Σεφέρης, αποκαλώντας τους «τράγους και μαϊμούδες», είχαμε κι εμείς στην πεδιάδα της Μεσαορίας μας. Πολλά από τα στοιχεία που θα μας παραθέσει απόψε η κ. Παταπίου, είναι εν πολλοίς άγνωστα. Γι’ αυτό την ευχαριστούμε που αποδέκτηκε την πρόταση του Επαρχιακού Συμβουλίου Λευκωσίας του Προσφυγικού μας Σωματείου «Το Λευκόνοικο», να μας μιλήσει για την περίοδο αυτή στην κωμόπολή μας και τη γύρω περιοχή.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τον Πρόεδρο, φίλο Πιερή Γυψιώτη, και τα μέλη του Επαρχιακού μας Συμβουλίου για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία τους να παρουσιαστούν και στη Λευκωσία κάποια από τα στοιχεία που πριν από δύο χρόνια είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε στη Λάρνακα στο Φιλολογικό Μνημόσυνο, που συνδιοργανώσαμε με τους γείτονές μας Μηλιώτες, για τον Ρε-Αλέξη.

Σας εύχομαι καλή ακρόαση!

 

.

 


  • Κοινοποιήστε: