Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

Χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη.

Συνεχίζουμε την Ιστορία, την Παράδοση, τον Πολιτισμό μας

Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Δημάρχου Λευκονοίκου

Ο μεγάλος λαϊκός ποιητής μας, Αντώνης Αντωνίου, «το Σιοιρούιν», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ύμνησε με πάθος την κωμόπολή μας. Οι στίχοι του έγιναν ύμνος του Λευκονοίκου στα χείλη μας, σύμβολο της λαχτάρας μα και της πίστης μας στο θαύμα που όλοι προσμένουμε.

Του γυρισμού στη γη που μας γέννησε,

στα χώματα που πρωταντικρίσαμε το φως του ήλιου,

στον μέγα κάμπο της Μεσαορίας.

 

«Η Μεσαρκά ΄τουν ξακουστή μέσα στην Κύπρον ούλη

εγιώρκαν δημητριακά πο ΄ν βασικόν μαξούλι

τζι όσοι ΄χασιν τ΄αμπάρκα τους ήταν γεμάτα φούλι.

Προ πάντων που ερκούντασιν ευνοϊκά τα χρόνια,

που τα πολλά γεννήματα γεμώννασιν τ’ αλώνια

τζι έβκαλλεν εις την εποχήν παττίσιες τζιαι πιπόνια…

Για σεν΄ λαλούσαν, Μεσαρκά, τρώαν μανάες

τζιαι παιθκιά, καλογρονιές πο΄ρκούντα…».

 

47 χρόνια τώρα ν’ ατενίζουμε τον τόπο μας από μακριά…

Τον τόπο μας που σε καλοχρονιές «τρώαν μανάες τζιαι παιθκιά».

Να λαχταρούμε να μυρίσουμε λεμονανθό από την αυλή μας.

Να κόψουμε καρπούζια και πεπόνια άνυδρα από τα μποστάνια μας, χρυσόμηλα από τα περιβόλια του Άη Φουκά, που λόγω κλίματος ήταν πρώιμα, πριν από τους Αϊγροσίτες, (Άγιος Αμβρόσιος) που ήταν φημισμένα τα χρυσόμηλα και τα καϊσιά τους.

Να χορτάσουμε από τις ευωδιές που ξεχύνονταν από τα ευτυχισμένα σπιτικά μας.

Να ανταμώσουμε στη γειτονιά μας με φίλους παιδικούς.

Να διοργανώσουμε εκδηλώσεις στη μεγαλοπρεπή Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου μας, δωρεά κι αυτή του μεγάλου ευεργέτη μας, του Γεώργιου Καμιντζή!

Να λειτουργηθούμε ελεύθερα στις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια μας.

Να ανάψουμε ελεύθερα τα καντήλια των κεκοιμημένων μας. Να στήσουμε τους σπασμένους σταυρούς τους.

Να…να…

Έχουμε χρέος μέγιστο στην πεφιλημένη γενέθλια γη. Τη φιλτάτη, αυτήν που έχει αγαπηθεί πολύ. Έχουμε χρέος να κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της λαχτάρας για επιστροφή στην αγκαλιά της. Αυτός είναι ο προορισμός μας.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε χρέος να θυμίζουμε σε όλους, δικούς μας και ξένους, και κυρίως στις νέες γενιές που μεγάλωσαν στης προσφυγιάς τις στράτες, τι πολιτισμό αφήσαμε πίσω φεύγοντας από τη βλογημένη γη μας. Να διδάξουμε την ιστορία μας, τις παραδόσεις, το «ήθος και το ύφος» του βίου μας. Την ειδοποιό διαφορά μας, όσα μας χαρακτήριζαν και μας έκαναν να ξεχωρίζουμε. Τις ξεχωριστές, πεπαιδευμένες προσωπικότητες, άνδρες και γυναίκες, στις οποίες χρωστάμε το ευ ζην μας οι νεότερες γενεές, και η κωμόπολή μας την ευδοκίμησή της.

Γιατί εμείς έχουμε όραμα. Και με βάση αυτό πορευόμαστε. Παρά τους σκοπέλους και τα αγκάθια.

Έχουμε στόχους μεγάλους. Χρέος βαρύ και αξεπλήρωτο. Σ’ αυτούς που ήρθαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί…

Χρέος μέγιστο έχουμε και απέναντι στους ήρωές μας!

Αυτούς που με τις πράξεις τους σφράγισαν το πιστεύω της ζωής τους.

Αυτούς που ξεχώρισαν ανάμεσά μας τιμημένοι, φωτεινοί, ολόλαμπροι, και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, αυτοί μπροστά κι εμείς ν’ ακολουθούμε.

Ο Τούρκος, θρονιασμένος στα σπίτια μας, μας απειλεί με τα ντρόουνς τα οποία έστειλε στο παράνομο αεροδρόμιο που έκτισαν στη γη μας για να κατασκοπεύουν κι εμάς και τους γείτονές μας στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να  μας αξιώσει ο Αρχάγγελος και ο Σωτήρας μας να μπορέσουμε η δική μας γενιά που ζήσαμε τα πιο όμορφά μας χρόνια στον τόπο μας, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι θυμούνται πιο πολλά, να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές τα στοιχεία της ιδιοπροσωπίας μας. Αυτά που συγκροτούν την ταυτότητά μας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του οράματος, συνδιοργανώνουμε ο Δήμος και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», μαζί με την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το τριήμερο συνέδριο για την Ιστορία του Λευκονοίκου μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρόεδρο της Εταιρείας, τον αγαπημένο μου κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, και τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη, για την άψογη συνεργασία και αρωγή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή του Συνεδρίου μας.

Πρωτίστως, ευχαριστούμε και οι δύο φορείς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του το Συνέδριό μας, και τον Έντιμο Υπουργό Π.Π.Α.Ν. ο οποίος τον εκπροσωπεί για την παρουσία και τον χαιρετισμό του.

Αναντίρρητα, χάριτας οφείλουμε και σε όλους και όλες, τους/τις καταξιωμένους/-νες επιστήμονες για την ευγενική τους χειρονομία να αποδεχτούν την πρόσκλησή μας και να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους και να συμβάλουν έτσι στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας για την κωμόπολή μας και τους ανθρώπους της.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε και στην Πεμπτουσία, τη διαδικτυακή τηλεόραση της Ιεράς και Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, για την κάλυψη του Συνεδρίου μας. Ιδιαιτέρως είμαστε ευγνώμονες στον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ για όλη τη συμπαράστασή του στο έργο μας.

Ευγνώμονες ευχαριστίες αξίζουν και στον συγγενή μου κ. Λύσανδρο Ιωάννου, με πατέρα από το Λευκόνοικο, ιδιοκτήτη της πίτσας «Pizza Hut», ο οποίος ασμένως ήρθε αρωγός μας και μας στηρίζει, προσφέροντάς μας πίτσες και καφέδες.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες της Οργανωτικής Επιτροπής, που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, που συμμετέχουν στο Προεδρείο, που συμπαρίστανται με μεγάλη χαρά και συμμετέχουν απόψε, όπως τις αγαπημένες μου συνεργάτιδες, στυλοβάτες του Δήμου μας από πολλά χρόνια, την κ. Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα και την Δρα Ειρήνη-Παρασκευά Ροδοσθένους, οι οποίες μαζί με τον πιανίστα κ. Μάριο Ιωάννου, θα μας ψυχαγωγήσουν.  Ευχαριστώ και όλες τις φίλες οι οποίες όπως πάντα είναι πρόθυμες να συνδράμουν και σε αυτή την εκδήλωσή μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία αποδέχτηκαν εισήγησή μου να ανακηρύξουμε επίτιμους δημότες Λευκονοίκου τους αγαπημένους μας φίλους, τον Ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας και πανεπιστημιακό Κυριάκο Ιωάννου, για τη συνολική προσφορά τους στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εν ζωή ποιητής όχι μόνο της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στην Ελλάδα εκπονούνται για το ποιητικό έργο του αρκετές διδακτορικές διατριβές, κάτι που χωρίς αμφιβολία καταδεικνύει την τεράστια αξία του. Να τι μου απάντησε ο αγαπημένος Ποιητής, μόλις έμαθε την απόφασή μας:

Kyriakos Charalambides

Κυρ 26/9/2021 3:29 μ.μ.

Προς:

Εσείς

Αγαπητή μου Ζήνα,

 

Τιμή μου να χριστώ ομοαίματος με το ματωμένο Λευκόνοικο! Θα είμαι εκεί, όλοι θα είμαστε εν πνεύματι εκεί, να ζωντανέψουμε τον χώρο!

 

Καλή δύναμη κι ευχές προς όλους,

 

Με την αγάπη μου

 

Κυριάκος

Από την άλλη, ο Δρ. Κυριάκος Ιωάννου έχει μέχρι σήμερα συγγράψει ή επιμεληθεί δώδεκα βιβλία, από τα οποία τα έξι αφορούν εξ ολοκλήρου τον ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη. Επίσης, για τον λευκονοικιάτη ποιητή μας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εξήντα επιστημονικές μελέτες του και έχει φέρει στο φως περισσότερα από σαράντα άγνωστα ποιήματα του ποιητή της Ρωμιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή, μέσω της χειρόγραφης μορφής της επικής σύνθεσης “Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)”, έχει διορθώσει και αποκαταστήσει τα νοηματικά συμφραζόμενα του εμβληματικού αυτού ποιήματος.

Να μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω όλως ιδιαιτέρως απόψε τον τέως Γραμματέα μας κ. Λούη Αθανασίου για την πολύχρονη προσφορά του στον Δήμο μας

Αναμφίβολα, ευχαριστώ από καρδιάς και όλους και όλες που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Εκλεκτοί φίλοι και φίλες.

Το Συνέδριο τούτο είναι η φυσική συνέχεια πολλών εκδηλώσεων στα χρόνια της μετοικεσίας μας. Πολλές και σημαντικές οι εκδηλώσεις μας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί Δήμος και Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο», θωρακίζουμε τον κόσμο μας για να αντέχει και να θυμάται…

Ανάμεσα στις εμβληματικές εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και του Σωματείου μας είναι οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη, η τιμή προς την πολύτεκνη Λευκονοικιάτισσα μάνα, τρία ταξίδια στις παραδοσιακές γεύσεις και δύο γιορτές του οφτού, η Εκδήλωση Τιμής προς τους τρεις τελευταίους γυμνασιάρχες, τους Καθηγητές/-τριες και το Γραμματειακό Προσωπικό του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν μετά το 1998, μαζί με τη Μονή Βατοπαιδίου και τον Γέροντα Εφραίμ που χάρισε στους τιμώμενους από μια μεγάλη, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας.

Επιπρόσθετα, τιμήσαμε τα 80χρονα του Δήμου Λευκονοίκου, με τις Ημέρες Μνήμης Λευκονοίκου, με συναυλία, τιμήσαμε τον τέως Δήμαρχο, μ. Μιχάλη Πήλικο, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Θεόδουλο Καλλίνικο, τον ευεργέτη μας Γεώργιο Καμιντζή, τους ήρωές μας και τους πρώην Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς συμβούλους και τον Πρώτο Δημοτικό Γραμματέα μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ: «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ…της Μεσαρκάς καμάριν», με συνεντεύξεις εξήντα σχεδόν συνδημοτών/-τισσών μας, την καταγραφή των κειμηλίων μας, τα μαθήματα υφαντικής, το Α΄ Φιλολογικό Συνέδριο για τον Μητροπολίτη μας Κυπριανό Οικονομίδη και την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου, την έκδοση διαφωτιστικής μπροσούρας για το Λευκόνοικο, την έκδοση των Πεπραγμένων του Δήμου μας, τις διαφωτιστικές εκστρατείες μας σε Λονδίνο, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο, Νίσυρο, κ.α΄., τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα κ.ά.

Μια αναγνώριση του Δήμου μας που μας γέμισε περηφάνια είναι η καταγραφή των λευκονοικιάτικων υφαντών μας, του οφτού και της τσιππόπιτάς μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 2020.

Η τελευταία εκδήλωσή μας για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι/-ες ήταν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Αναστασίου Π. Ζαρβού και του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Δήμου Λευκονοίκου. Είμαστε, όμως, περήφανοι/-ες και για το Μνημείο Ηρώων, με πρωτοβουλία του συνδημότη μας νομικού κ. Σωτήρη Πίττα, και την προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, δωρεά του μ. Φώτου Φωτιάδη, που τοποθετήθηκαν έξω από το Οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα.

Έντιμε κ. Υπουργέ,

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε απόψε.

Τιμάτε το Λευκόνοικό μας. Τους προγόνους μας και τους ταγούς τους, τους προκατόχους μας, για τους οποίους αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, γιατί μεγάλωσαν την κωμόπολή μας και την εμπότισαν με τις αρχές τις οποίες κι εμείς σήμερα έχουμε χρέος ιερό να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους βλαστούς μας.

Έχουμε χρέος να ξαναβρούμε τις πηγές της ψυχής μας στις ακένωτες πηγές της δικής μας παράδοσης.

Εκ μέρους του Δήμου Λευκονοίκου και του Σωματείου «Το Λευκόνοικο», για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ.

Ευχή μας στο επόμενο Συνέδριό μας να σας φιλοξενήσουμε στην επιβλητική Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου!

Να μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια ευχή της αγαπημένης μας φιλολόγου, Πρεσβυτέρας Κυριακής Παρασκευά, της πρώτης μαθήτριας από το Λευκόνοικο η οποία σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1953 ως το 1957:

«Έρρωσθε και ποιείτε εύ!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: