Απολογισμός 2017-2023

Ως αμματόπετρα χαρακτηρίζει ο λαϊκός ποιητής του Λευκονοίκου Αντώνης Αντωνίου την κωμόπολή μας, και καμάρι της Μεσαορίας.

Όντως ήταν το καμάρι της Μεσαορίας, το ομολογούν τα έργα και οι άνθρωποι. Σε καιρούς δίσεκτους για το νησί μας, το Λευκόνοικο μεγαλουργούσε σε όλους τους τομείς.

Αυτής της κωμόπολης με αξίωσε ο Θεός και οι συνδημότες/τισσές μου, κατά τρόπο θαυμαστό, να εκλεγώ Δήμαρχος πριν ακριβώς από έναν χρόνο.  Η  αγαπημένη μου φιλόλογος και πρότυπο της ζωής μου Πρεσβυτέρα Κυριακή Παρασκευά μού είχε πει ότι αν είναι για το καλό της ψυχής μου, θα εκλεγώ. Θέτει τα πάντα σε  πνευματικές σφαίρες. Πέρα από τα ανθρώπινα.

Όντως, εδώ και έναν χρόνο, βιώνω το θαύμα, την ευλογία τη μεγάλη να είμαι συνεχώς κοντά στον κόσμο μας, να προσφέρω και να παίρνω αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό. Οι Δήμαρχοι κατεχόμενων Δήμων έχουμε χρέος και ιερή υποχρέωση να στηρίξουμε τον κόσμο μας να αντέξει την προσφυγιά, τον ξεριζωμό, να συντηρήσουμε τη Μνήμη και να μιλήσουμε για τα θαυμαστά που ζήσαμε στη γενέθλια γη μας, κυρίως στη νέα γενιά που πρέπει να ξέρει την Ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους αγαπημένους μου Λευκονοικιάτες και τις αγαπημένες μου Λευκονοικιάτισσες για τη συμπαράστασή τους, τη συνέργεια και τη συνεργασία τους, την ανιδιοτελή και απροκάλυπτη αγάπη τους που με δυναμώνει για να βρίσκομαι σε κάθε εκδήλωση χαράς ή λύπης τους, να συμμερίζομαι και  να νιώθω τους κραδασμούς της καρδιάς τους, να εγκύπτω με αγάπη στα προβλήματά τους, να προβάλλω συνεχώς την κωμόπολή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, και όχι μόνο.

Πιστεύω ότι όσα υποσχέθηκα στις 2 Ιανουαρίου 2017 στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Δημαρχείου μας, σε μια πολύ φορτισμένη ατμόσφαιρα, προσπάθησα να τα υλοποιήσω, και ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες του κόσμου μας, πέραν και από τις δυνάμεις μου.

Αναμφίβολα, το σπουδαιότερο έργο της πρώτης χρονιάς είναι το ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε με τίτλο ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ «…της Μεσαρκάς καμάρι», με συνεντεύξεις από δεκάδες συνδημότες και συνδημότισσές μας, με τη μεγάλη βοήθεια του κινηματογραφιστή κ. Μιχάλη Γεωργιάδη, το οποίο συγκίνησε όλους και όλες.  Οπωσδήποτε, είναι ένα κομμάτι από την Ιστορία και τον πολιτισμό μας, με το οποίο παραδίδουμε στη νέα γενιά αξίες, ιδανικά και στάσεις ζωής που εμείς βιώσαμε στην κωμόπολή μας, και έχουμε χρέος και ιστορική ευθύνη να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.

Δύο άλλες αξιόλογες δράσεις μας είναι η ανανέωση της ιστοσελίδας του Δήμου μας, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά της Μαρίας Ιουλιανού (Σαρρή), στην οποία δημοσιεύονται όλες οι δράσεις μας, όπως και οι σελίδες του Δήμου μας στο Facebook :ΔΗΜΟΣ Λευκονοίκου και  «Μνήμες Λευκονοίκου», σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ κ. Μάριο Ζέρβα, όπου δημοσιεύονται φωτογραφίες από τη ζωή μας στη γενέτειρά μας, και έχει αγγίξει τις ψυχές πολλών από μας. Είναι σαν ένα διαδικτυακό καφενείο, ένας τόπος συνάντησης φίλων και αγαπημένων προσώπων, όπου ανταλλάζουν απόψεις, πειράγματα, γνώσεις και βιώματα.

Φέτος, συνέπεσε η πρώτη χρονιά της Δημαρχίας μου με τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ποιητή μας,  του βάρδου της ρωμιοσύνης, του Βασίλη Μιχαηλίδη, του οποίου το έργο τώρα θα αρχίσει να γίνεται γνωστό. Τον τιμήσαμε και εμείς, με τη μεγαλειώδη εκδήλωσή μας στη Λευκωσία, την 1η Νοεμβρίου 2017, με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο κ. Κύρο Πατσαλίδη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι αδελφοί μας από την Ελλάδα, από τους αδελφοποιημένους Δήμους της Νέας Ιωνίας και της Μυτιλήνης. Επίσης, η θεατρική ομάδα «Δημιουργείν» μας παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο «Ρωμιοσύνη» στο Σωματείο μας στη Λάρνακα.

Επιπλέον, το ΡΙΚ βράβευσε τον Δήμο μας ως γενέτειρα του Βασίλη Μιχαηλίδη στις 30 Ιουνίου 2017. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος μού επέδωσε τιμητική πλακέτα, την οποία έχω στο γραφείο μου στο Δημαρχείο μας.

Όμως, η Θεά Πόλις του είναι η Λεμεσός. Τον τίμησε δεόντως φέτος με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, στις οποίες πάντα ο Δήμος Λευκονοίκου είχε την τιμητική του, ή με χαιρετισμό μου ή με Προεδρία συνεδρίας Ημερίδας, γι’ αυτό και η ευγνωμοσύνη μας για τον Δήμο Λεμεσού και τον Δήμαρχό του είναι απεριόριστη. Μάλιστα, στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βασίλη Μιχαηλίδη προσκλήθηκα ως Δήμαρχος Λευκονοίκου για να μιλήσω για τα σχέδια του Δήμου μας. Φέτος, αγάπησα τη Λεμεσό και τους ανθρώπους της, λόγω της αγάπης που έχουν για τον Βασίλη  Μιχαηλίδη.

Το 2017, είχαμε και ένα συγκλονιστικό γεγονός. Βρέθηκε η προτομή του ήρωα της Τηλλυρίας Αναστάσιου Ζαρβού, η οποία μετά από πολλές περιπέτειες, παραδόθηκε από την Αστυνομία στην αδελφή του κ. Μαρούλα Μιχαήλ, και θα τοποθετηθεί έξω από το Δημαρχείο Λευκονοίκου στη Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017, το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ δώρισε στον Δήμο Λευκονοίκου και το Προσφυγικό Σωματείο «Το Λευκόνοικο» προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη, για να τοποθετηθεί έξω από το οίκημα του Σωματείου μας στη Λάρνακα, γι΄

αυτό και τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Παράλληλα, ο συνδημότης μας κ. Σωτήρης Πίττας, Νομικός, ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του κ. Χρίστο Πίττα την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974, το οποίο θα τοποθετηθεί, μαζί με τον ανδριάντα του Βασίλη Μιχαηλίδη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το Σωματείο μας στη Λάρνακα.  Ταυτόχρονα, ο κ. Σωτήρης Πίττας πρόσφερε μέσω του Ιδρύματος Letshelp και μια υποτροφία για έναν φοιτητή από το Λευκόνοικο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, και πιστεύουμε ότι η ενέργειές του θα βρουν μιμητές.

Ευχαριστώ τον Αρχάγγελό μας που στις 12 Οκτωβρίου 2017, μάς βοήθησε, ώστε να παραδοθεί από τον εργολάβο του έργου, μεγαλόπρεπος και  επιβλητικός. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία πνευματικής ανάτασης και μυσταγωγίας, σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Εξάλλου, φέτος, τιμήσαμε τις πολύτεκνες μάνες του Λευκονοίκου, τον Ρε-Αλέξη(μαζί με τις κοινότητες Μηλιάς και Μανδρών), τον Γέροντα Χατζηφλουρέντζο, ενώ τελέσαμε Μνημόσυνο των πρώην Δημάρχων μας, του πρώτου Δημοτικού Γραμματέα και των ηρώων μας του 1974. Επίσης, μίλησα και στο Μνημόσυνο του Ηρωομάρτυρα Μιχαλάκη Μιχαήλ από το Λευκόνοικο, αλλά και στο μνημόσυνο του ήρωα του 1974 Νίκου Μανδρίτη, τότε τελειόφοιτου της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών,  στα Κελιά Λάρνακας.

Αναμφίβολα, προβάλαμε το Λευκόνοικο με την επίσκεψή μας στην πρωθυπουργική κατοικία, το Αγγλικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τις συνεντεύξεις μας στον ραδιοφωνικό σταθμό LGR , όπου μίλησαν, εκτός από τη Δήμαρχο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Μπάκας και Θεόδωρος Πόππος, μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Πιερή Γυψιώτη, ενώ στην αντιπροσωπεία του Δήμου συμμετείχε και η κ. Νίκη Χριστοφή. Επίσης, παραβρεθήκαμε στη συνεστίαση της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας, στις 24/9/2017,  στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων κ. Γρηγορίου, όπου προβλήθηκε ημίωρο ντοκιμαντέρ για το Λευκόνοικο, με αγγλικούς υποτίτλους, και παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών για την κωμόπολή μας, που προξένησαν μεγάλη συγκίνηση. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λευκονοικιατών Αγγλίας κ. Κυριάκος Παττίχης μάς υποσχέθηκε ότι θα μάς συνδράμουν στο έργο της συντήρησης των εκκλησιαστικών μνημείων της κωμόπολής μας.

Ως Δήμαρχοι Κατεχόμενων Κωμοπόλεων, προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων Μεγάλης Βρετανίας, επισκεφθήκαμε, μαζί με τη Δήμαρχο Ακανθούς κ. Ελένη Χατζημιχαήλ, το Αγγλικό Κοινοβούλιο, όπου σε παρέμβασή μας προβάλαμε το πρόβλημά μας, απαντώντας σε Άγγλους βουλευτές. Κατά η διάρκεια της παραμονής μας είχαμε συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη, τον κ. Χρίστο Καραολή, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Σωματείων Μεγάλης Βρετανίας, όπως και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο.

Μια άλλη σημαντική συνάντηση έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η  επιτροπή των κατεχόμενων Δήμων, συναντηθήκαμε με την εκπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα τη Γενεύη, κα Tay. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της συστηματικής και κατάφωρης παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Τουρκικό καθεστώς, καθώς και γύρω από τη σύληση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας μνημείων. Η κα Tay έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη ευαισθησία, ιδιαίτερα στο θέμα των αδικαιολόγητων απαγορεύσεων των λειτουργιών στις εκκλησίες μας, καθώς και της σύλησης και καταστροφής των θρησκευ- τικών μνημείων και κοιμητηρίων.

 

 

Θα ήθελα να αναφέρω ότι με πρωτοβουλία του συνδημότη μας κ. Μιχαλάκη Τακούσιη, την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017, τρεις Άγγλοι βουλευτές, φίλοι της Κύπρου, ο Mr David Burrowes, MP, o Mr Matthew Offord, MP, και η Rt Hon Theresa Villiers, MP, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο μας, όπου τους ενημερώσαμε για την ιστορία και τον πολιτισμό της κωμόπολής μας, αλλά και για τα σχέδιά μας για τον Δήμο μας. Ταυτόχρονα τους ενημέρωσα για την πορεία των εργασιών της αναστήλωσης της εκκλησίας του Αρχαγγέλου μας και τους κάλεσα να επισκεφτούν μαζί μας το Λευκόνοικο.

Αξίζει να τονιστεί ότι συμμετείχαμε στον εσπερινό του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής στην Κοφίνου, προσκεκλημένοι του Γέροντα Εφραίμ, ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου και συμμαθητή μου, και του Αγίου Φωκά στην Αθηένου, προσκεκλημένοι του φίλου Δημάρχου Αθηένου κ. Κυριάκου Καρεκλά, στην παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής του Δρος Κυριάκου Ιωάννου για τον Βασίλη Μιχαηλίδη, που ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου μας, στην παρουσίαση ενός θεατρικού έργου της κ. Τούλας Κακουλλή, στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του νομικού κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ενώπιον όλης της πολιτικής εξουσίας, στην οποία ο Δήμος Λευκονοίκου εκπροσωπήθηκε πέραν από τη Δήμαρχο στην παρουσίαση του βιβλίου, και στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τις κυρίες Μάρω Μήτσα και Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, σε εκδηλώσεις στη Σαλαμίνα και τη Δράμα, όπου μίλησα για τον Βασίλη Μιχαηλίδη και το Λευκόνοικο, αλλά και σε διάφορα σχολεία της Κύπρου, όπως και σε πολλές εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, όπου μίλησα για τον Ποιητή μας αλλά και παρουσίασα τη μεγάλη προσφορά της κωμόπολής μας τα χρόνια της ακμής της.

Μια πολύ σημαντική ενέργεια ήταν η προσπάθεια να φέρουμε κοντά τους νέους του Λευκονοίκου, γι΄ αυτό και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, όπου μιλήσαμε μαζί τους και ακούσαμε τις απόψεις τους. Ανασυστήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λευκονοίκου με Πρόεδρο τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Βίκη Κτίστη, και πραγματοποιήσαμε με τη χορηγία του Οργανισμού Νεολαίας επίσκεψη-προσκύνημα στο Λευκόνοικο στις 2 Δεκεμβρίου, στην οποία έλαβαν μέρος πέραν των 55 παιδιών και νέων. Ήταν ένα μάθημα πατριδογνωσίας που τους έκανε να έρθουν πιο κοντά στη γενέθλια γη τους. Στην επίσκεψή μας κάποια παιδιά που ασχολούνται με τη φωτογραφία, όπως η Χρυστάλλα Κιαφκιουλλή και ο Μάριος Πίττας έβγαλαν ωραίες φωτογραφίες τις οποίες συμπεριλάβαμε στην Έκθεση Φωτογραφίας που ετοιμάσαμε στις 28 Δεκεμβρίου 2017, πάλι με επιχορήγηση του Οργανισμού Νεολαίας, στο πλαίσιο της εκδήλωσής μας «Ταξίδι στις γεύσεις του Λευκονοίκου»,

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαθητές και μαθήτριες από τον Δήμο μας συμμετείχαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον αδελφοποιημένο Δήμο της Νέας Ιωνίας, όπου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε μας, ενώ από τις 17-29 Ιουλίου 2017 παιδιά μας συμμετείχαν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.

Ταυτόχρονα, τιμήσαμε τον πρώην Δήμαρχο φίλο Μιχάλη Πήλικο και το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο, στους οποίους εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για την προσφορά τους. Παράλληλα, συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, με τους Μητροπολίτες Μόρφου, Λεμεσού, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μαζί με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, με βουλευτές, με άλλους Δημάρχους, όπως και  με κοινοτάρχες της επαρχίας μας. Εδώ, θέλω να αναφέρω ότι ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, φίλος Χαράλαμπος Πετρίδης μού έκανε πρόταση να περιλαμβάνεται μια σελίδα με νέα του Δήμου Λυκονοίκου στην εφημερίδα του Δήμου στον οποίο κτίστηκε και το οίκημα του Δημαρχείου μας, γι΄ αυτό και τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τις χριστουγεννιάτικες παιδικές γιορτές, όπου ο Δήμος προσφέρει τα δώρα στα παιδιά μας, τις καθιερωμένες εκδρομές-διανυκτερεύσεις στην Πάφο, την εκδρομή των συνταξιούχων μας στη Μονή Παναγίας Αμιρούς, τις Σήκωσες στο Σωματείο μας στη Λάρνακα, τις συναντήσεις για απογευματινό καφέ των γυναικών μας στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, αλλά και τη συμμετοχή της Δημάρχου μαζί με το ζεύγος Ανδρέα και Γεωργίας Γυψιώτη στην 30η Αιμοδοσία που διοργάνωσαν οι φοιτητές μας στην Πάτρα, μεταξύ των οποίων και Λευκονοικιάτες φοιτητές Ιατρικής, τα  ανίψια μου Αντώνης και Μέμνονας Λυσάνδρου, εις μνήμην του Νίκου Ανδρέα Γυψιώτη.  Επίσης, μαζί με συγγενείς των ηρώων μας της 181 ΜΠΠ συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις για τις θλιβερές επετείους.

Παράλληλα, ως Δήμος Λευκονοίκου συμμετείχαμε στο φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στην Κοφίνου, όπου παρουσιάσαμε τα υφαντά και τα κεντήματα των γυναικών της κωμόπολής μας, τα οποία προξένησαν μεγάλη εντύπωση σε όλο τον κόσμο.

Αξιοπρόσεκτη ήταν και η συμμετοχή μας στο 1ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, «Η Αθηένου στο πιάτο σας», όπου κεράσαμε τσιπόπιτες, πουρέκκια και διπλοπισιήδες που ετοιμάσαμε με αρκετές κοπέλες από την κωμόπολή μας, και έγιναν ανάρπαστα, προξενώντας τον θαυμασμό.

Όμως, εκείνο που μας καταξίωσε ως γυναίκες του Λευκονοίκου ήταν η εκδήλωσή μας «Ταξίδι στις γεύσεις του Λευκονοίκου» στο οίκημα του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα, υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος και επιχορήγησε την εκδήλωση.

Αρχικά, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που ετοιμάστηκε για την πλούσια κωμόπολη της Μεσαορίας από τον Δήμο Λευκονοίκου, και ύστερα ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, ο δικός μου και του κ. Υπουργού ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της κωμόπολής μας. Στον χαιρετισμό μου τόνισα ότι είναι μια γιορτή της παράδοσής μας την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και αναφέρθηκα στα λόγια του Ποιητή Γιώργου Σεφέρη που είπε ότι «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνεις, ταυτόχρονα, και ένα κομμάτι από το μέλλον». Στη συνέχεια,  τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος του Σωματείου «Το Λευκόνοικο» Λάρνακας Αμμοχώστου τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα, σε διδασκαλία της Μουσικού κ. Μάρως Μήτσα και συνοδεία στο πιάνο της κ. Πόλυς Ρούσου Τριανταφυλλίδου, και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, σε διδασκαλία του χοροδιδασκάλου κ. Λουκά Πάρτου, ενώ η κ. Ειρήνη Ροδοσθένους τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια. Ακολούθησαν τσιαττιστά από τους κυρίους Χρίστο Τζιαλλή, Σωτήρη Χούτρη και Ξενή Παντελή.

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι, δοκίμασαν, πέραν των φαγητών, τα παραδοσιακά ζυμαρικά που ετοίμασαν οι χρυσοχέρες κυρίες σε μεγάλες ποσότητες, για να ευχαριστήσουν τους συνδημότες και τις συνδημότισσές τους και να τους θυμίσουν τις γεύσεις της κωμόπολής τους, όπως την τσιπόπιτα, τα πουρέκκια, τις διπλοπισιήδες, τα δάκτυλα, τα κουλούρια, τις γρισταρκές, τις χαλλουμωτές, ακόμη και τιτσιριόπιττα, τουμάτσια, κ.ά. , ενώ η κ. Ελένη Ξενοφώντος έφτιαχνε στον χώρο της εκδήλωσης τσιπόπιτα για να μάθουν και οι νέες κοπέλες την παράδοση της κωμόπολής τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε σε όλες τις φίλες μας, αλλά και στην αγαπημένη μας φίλη κ. Μαργαρίτα Γεωργιάδου η οποία μαζί με την αδελφή της κ. Χριστίνα από την Περιστερωνοπηγή, μας βοήθησαν στην ετοιμασία των ζυμαρικών μας.

Ήταν μια ομολογουμένως εξαιρετική εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ενθουσίασε τους δημότες του Λευκονοίκου αλλά και τους φίλους της ξακουστής κωμόπολης της Μεσαορίας.

Επίσης, την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, η Σχολική Εφορία Λευκονοίκου βράβευσε τους αριστούχους μαθητές και μαθήτριες που κατάγονται από το Λευκόνοικο. Η Πρόεδρός της Δρ Χριστίνα Παπασολομώντος παρουσίασε σε μια εξαίρετη ομιλία της την ιστορία της Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου, ενώ η Δήμαρχος, με αφορμή το ρητό «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», ( φράση που αναφέρεται στην Ιλιάδα, Ζ208, από τον Όμηρο ότι την είπε ο Ιππόλαχος στον γιο του Γλαύκο, όταν τον έστελλε στην Τροία να πολεμήσει τους Έλληνες) μίλησε στα παιδιά για την αξία που δίναμε στην αριστεία στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου, και κάλεσε τα παιδιά να είναι κοντά στον Δήμο τους και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λευκονοίκου.

Στην εκδήλωση της Σχολικής Εφορίας Λευκονοίκου δόθηκαν και τα βοηθήματα σε φοιτητές/φοιτήτριες από τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματά Λευκονοίκου, Ελένης Θ. Σαββίδου και Κυριακής Θούπα . Προσωπικά, ως Δήμαρχος Λευκονοίκου είμαι Πρόεδρος του Ιδρύματος της Κυριακής Θούπα, δασκάλας, ενώ ο κ. Μιχαλάκης Παπαρίδης είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος της καθηγήτριας Ελένης Θ. Σαββίδου.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε την έκδοση των Ενημερωτικών Δελτίων του Δήμου μας, του Ημερολογίου για το 2018, με φωτογραφίες από την κατεχόμενη κωμόπολή μας και σχετικά κείμενα, όπως επίσης, και την έκδοση Δελτίων Τύπου του Δήμου Λευκονοίκου  προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για τις δραστηριότητες του Δήμου μας. Αξιοπρόσεκτη είναι η πρόταση του φίλου Δημάρχου Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπου Πετρίδη να περιλαμβάνεται στο περιοδικό του Δήμου Αγλαντζιάς και μια σελίδα για τα Νέα του Δήμου Λευκονοίκου με έγχρωμες φωτογραφίες από τις διάφορες εκδηλώσεις μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας για άλλη μια φορά, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη του Σωματείου μας, τις φίλες και τους φίλους που είναι πάντα δίπλα μου σε κάθε εκδήλωσή μας, αλλά όλως ιδιαιτέρως οφείλω να ευχαριστήσω το Προσωπικό του Δήμου μας, τον κ. Λούη Αθανασίου και την κ. Έλενα Δημητρίου για την ανυπολόγιστη βοήθεια και συμπαράστασή τους στο έργο που επιτελείται στον Δήμο μας. Επιπλέον, οφείλω να ευχαριστήσω τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, όπως και κάποιους αγαπημένους φίλους μου για τη χορηγία τους σε εκδηλώσεις μας, τους φίλους Δημάρχους Αγλαντζιάς και Αθηένου για τη συμπαράστασή τους, αλλά κυρίως τον αδελφοποιημένο Δήμο Νέας Ιωνίας για τη μεγάλη προσφορά του στα παιδιά του Δήμου μας.

Επιλογικά, θα επιθυμούσα να τονίσω ότι πυξίδα μου είναι η αγάπη μου για το Λευκόνοικό μας και τον κόσμο του αλλά και η αρχαία ελληνική φράση

«Αρχής τετευχώς, ίσθι ταύτης άξιος», δηλαδή, αν σου τύχει αξίωμα, να είσαι αντάξιός του.

 

Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη

Δήμαρχος Λευκονοίκου

 

 

 

 

 

 


  • Κοινοποιήστε: