Μνημόσυνο ευεργέτη, Γεώργιου Καμιντζή
Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Λεμεσός
Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη
Δημάρχου Λευκονοίκου
Σεβαστόν Ιερατείον,
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Θυμούμαστε σήμερα και μνημονεύουμε ένα άξιο τέκνο της κωμόπολης του Λευκονοίκου, στον οποίο όλοι μας χρωστούμε το «ευ ζην» μας, τον Γεώργιο Καμιντζή του Μάρκου και της Μυροφόρας, που γεννήθηκε στην κωμόπολή μας το 1895 στις 18 Νοεμβρίου, και πέθανε στη Λεμεσό, στις 25 Μαΐου του 1984 στα 88 του χρόνια.
Σήμερα οι πλούσιοι χτίζουν παλάτια και αγοράζουν κότερα. Ο μακαριστός Γεώργιος Καμιντζής, που απέκτησε τα χρήματά του ως μετανάστης στη Χιλή, δουλεύοντας σκληρά, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του Έθνους μας, έκανε δωρεές για να μορφωθούν τα Ελληνόπουλα του νησιού μας. Πρώτα, έδωσε στην κωμόπολη της Μόρφου, όπου εγκαταστάθηκε, το 1926, όταν γύρισε από την ξενιτειά και παντρεύτηκε την Πηνελόπη Θεοχάρη Ιωαννίδη, τη γνωστή μας Πηλού. Η προσφορά του στα εκπαιδευτήρια της Μόρφου, το 1943, ήταν αξίας 2,000 λιρών, ενώ στη συνέχεια, αγόρασε με 3,000 λίρες από την Αγγλική κυβέρνηση το κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου στο Λευκόνοικο, στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, για να στεγαστεί το Γυμνάσιο. Ξόδεψε, όμως, και 2000 λίρες για να διαμορφώσει τον χώρο, καθώς και για προσθήκες και επιδιορθώσεις. Γι’ αυτό, το Γυμνάσιο ονομάστηκε προς τιμήν του, «Καμίντζειος Ανωτέρα Σχολή».
Μετά από κάποια χρόνια, όταν το Γυμνάσιό μας αναγνωρίστηκε ως ισότιμο με τα Ελλαδικά Γυμνάσια, το 1962, ο τότε Γυμνασιάρχης, αείμνηστος Σοφοκλής Σοφοκλέους, σκέφτηκε ότι χρειαζόταν μια Αίθουσα Τελετών. Έτσι, επισκέφτηκαν στη Μόρφου τον Γεώργιο Καμιντζή, μαζί με τον τότε Δήμαρχο, μ. Μάρκο Σπανό, και τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορίας, μ. Νικολή Χριστοφή, και τον παρακάλεσαν να κάμει μια μεγάλη δωρεά για να αποκτήσει το Γυμνάσιό μας Αίθουσα Τελετών. Με βάση τους υπολογισμούς που έκαναν, θα στοίχιζε 10,000 λίρες, και ο Καμιντζής προσφέρθηκε να δώσει τις 7,000 και η Σχολική Εφορία τις 3,000. Τελικά, μαζί με την επίπλωση, εκείνες τις υπέροχες δερμάτινες καρέκλες που καθόμασταν, στοίχισε 15,000, από τις οποίες έδωσε τις 10,000 ο Γεώργιος Καμιντζής.
Τα εγκαίνια της μεγαλοπρεπούς Αίθουσας τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ στις 26 Μαΐου 1968. Χωρίς τη μεγάλη δωρεά του Γεώργιου Καμιντζή, δεν θα απολαμβάναμε στα μαθητικά μας χρόνια τέτοια επιβλητική και αριστοκρατική Αίθουσα Τελετών για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι στην κωμόπολή μας, αφού δεν υπάρχει τέτοια πουθενά αλλού. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι στην Κύπρο θα μπορούσε να κάνει παραστάσεις σε δύο θέατρα, το θέατρο της Σαλαμίνας και το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, αλλά και στην Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου.
Όλοι εμείς χρωστάμε το ευ ζην μας στον αείμνηστο Γεώργιο Καμιντζή, γι’ αυτό και τον τιμάμε ως τον μεγάλο ευεργέτη μας που χωρίς αυτόν αρκετές εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες, όχι μόνο από το Λευκόνοικο, αλλά και από όλη τη γύρω περιοχή, δεν θα απολάμβαναν το αγαθό της μόρφωσης.
Ο μακαριστός Γεώργιος Καμιντζής εφάρμοζε στην πράξη τη φράση του Χριστού μας, «Μακάριον το διδόναι μάλλον ή λαμβάνειν».
Αιωνία η μνήμη του μεγάλου ευεργέτη μας, και μακάρι το παράδειγμά του να βρει μιμητές. Θα είμαστε αιωνίως ευγνώμονες.