“Κυριακή Θεοδώρου, η πρώτη δασκάλα του Λευκονοίκου. Γεννήθηκε το 1891 και πέθανε το 1956. Ήταν αδελφή της θείας μου της Χρυσής Λυσάνδρου(του Κάκου), της πεθεράς του Ττόμα, της Αθασούς, της Χαρίκλειας, της Μαρίτσας Κύρου, των τριών χρυσοχών Φώτη, Βασίλη και Γρηγόρη και του Μιχάλη που ήταν ρολογάς. Χρυσοχός ήταν και ο πατέρας της ο Θεορής, ξακουστός για την τέχνη του, παππούς του Θεορή Φωτίου, του γνωστού μας Ττόττορου.
Το 1903, η Κυριακή, που διακρινόταν για την εξυπνάδα της, φοίτησε στο Διδασκαλικό Παρθεναγωγείο Φανερωμένης, όπου αρίστευσε. Διορίζεται το 1908 στο Παρθεναγωγείο Λευκονοίκου, όπου διδάσκει τις λιγοστές μαθήτριές της γράμματα αλλά και την τέχνη του εργόχειρου, ασπροκεντήματα, πλέξιμο, κοπτική και ραπτική. Η συμβολή της στην ανύψωση της θέσης της γυναίκας του Λευκονοίκου ήταν ανυπολόγιστη.
Μετά από 15 χρόνια, μετατίθεται σε άλλες περιοχές του νησιού μας, ενώ από το 1936 ως το 1940 ήταν διευθύντρια του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης.
Για περισσότερες πληροφορίες για αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα του Λευκονοίκου, μπορείτε να βρείτε στο τεύχος του περιοδικού μας 1993-1998, σελ.171ως 177, σε μια εξαίρετη εργασία του μ. δασκάλου μας Κυριάκου Νικολαίδη”.
ΥΓ. Οι τρεις χρυσοχοί του Λευκονοίκου δημιουργούσαν θαυμαστά έργα. Έργα τους υπάρχουν στη Μονή Μαχαιρά, στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα κ.α.