Η Δήμαρχος Λευκονοίκου, θέλοντας να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις του Λευκονοίκου, και συγκεκριμένα την υφαντική τέχνη- την τέχνη του Αργαλειού, επισκέφθηκε την Υπηρεσία Χειροτεχνίας, στο Εργαστήριο Υφαντικής όπου εκεί πρόκειται να μάθουν την τέχνη αυτή μαζί με όσες νέες του Λευκονοίκου επιθυμούν, για να εγγραφούμε στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ίδια ανέφερε:
“Θυμήθηκα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στο Λευκόνοικο, όταν πήγα χθες το μεσημέρι στην Υπηρεσία Χειροτεχνίας στο Εργαστήριο Υφαντικής. Τα μεσημέρια που η μάμα μου ξεκουραζόταν μού άρεσε να κάθομαι στον αργαλειό και να υφαίνω. Πολλές φορές της χάλασα το πανί, αλλά το απολάμβανα, όπως το απόλαυσα και τώρα που μεγάλωσα. Μεγάλη συγκίνηση. Από μάνα σε κόρη πήγαινε αυτή η τέχνη με την οποία γέμιζαν τα ερμάρια και τα σεντούκια μας με τραπεζομάντιλα, κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες, πετσετάκια για τις προίκες μας που ήταν ξακουστές. Αυτά τα πολύχρωμα υφαντά μας στόλιζαν και ζέσταιναν τα όμορφα και νοικοκυρεμένα σπιτικά μας. Η μητέρα μου συνέχισε και στην προσφυγιά μας να υφαίνει και μας άφησε πολύτιμα κειμήλια της τέχνης της κωμόπολής μας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Πολύτιμα θυμητάρια της κατεχόμενης κωμόπολής μας που από τις αρχές του 19 ου αιώνα, σύμφωνα με τους κώδικες της Αρχιεισκοπής, ήταν το πιο μεγάλο και το πιο πλούσιο χωριό της Κύπρου”.
“Μια νέα κοπέλα, με καταγωγή από το Λευκόνοικο, κόρη της Θεολόγου Καίτης Σείσου, η Μαθηματικός Μαρία Χατζημηνά, αγαπημένη μου μαθήτρια, μου έκανε το χατίρι και πήγε στη Χειροτεχνία για να μάθει να υφαίνει τα λευκονοικιάτικα υφαντά. Ενθουσιάστηκε. Μαγεύτηκε. Άπειρες ευχαριστίες στις εκπαιδεύτριές της, Αντρούλα Νεοκλέους και Στέλλα Αντωνίου, , και στον κ. Φίλιπο Χριστοφή της Υπηρεσίας Χειροτεχνίας”.
“Σήμερα το μεσημέρι πέρασα πάλι από την Υπηρεσία Χειροτεχνίας, όπου η Μαρία Χατζημηνά μαθαίνει να υφαίνει λευκονοικιάτικα υφαντά. Όπως μου είπε, λάτρεψε την υφαντική. Σήμερα, μου έδειξε τα καινούργια έργα της. Σιγά- σιγά θα βάλει τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν στο Λευκόνοικο οι υφάντριές μας. Συγχαρητήρια στη Μαρία μας που θα συνεχίσει την παράδοσή μας. Αναμένω κι άλλα νέα κορίτσια μας να μάθουν την τέχνη των γιαγιάδων μας. Η Υπηρεσία Χειροτεχνίας με τις εξαίρετες εκπαιδεύτριές της και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της, κ. Φίλιππο Χριστοφή, Αμμοχωστιανό, μάς έχουν σκλαβώσει με την ευγένεια και την προθυμία τους να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για αναβίωση της τέχνης μας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς”.