Του Άθου Τηλλυρή
ΕΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ
Εγιναν σήμερα μετά από πολλές προσπάθειεςτης Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού, και αφού εξασφαλίστηκε Δικαστκή Απόφαση, οι εκσκαφές στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Λεμεσού, στο χώρο που σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες έθαψαν τον Εθνικό μας Ποιητή οι τότε Δημοτικές Αρχες το 1917.
‘Κατά τη διάρκεια της εκταφής εντοπίστηκαν τα οστά δυο σκελετών, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν σε γυναίκα και παιδί, ενώ η διαδικασία τερματίστηκε όταν εντοπίστηκε μέρος και από τρίτο σκελετό.”
Ο Βασίλης μας απεβίωσε το Πτωχοκομείο Λεμεσού στις 8 Δεκεμβρίου 1917. Εκει πέρασε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο του, αφου ήταν πολύ ταλαιπωρημένος και ψυχικά και σωματικά και δεν μπορούσε να εργαστεί, ως Δημοτικός Υπάλληλος.
Ο Βασίλης μας με ένα επίδομα 10 σελίνια, από τον Δήμο Λεμεοού, περνούσε τις μέρες του παρέα με του τρόφιμους τον Πτωχοκομείου (πτωχούς σαν εκείνο αλλά και τρελλούς). που τον περιέλαβαν με μεγάλη Αγάπη.
Ευτυχώς που η διευθύντρια του Πτωχοκομείου Στυλιανή Πισιήρη τον αγαπούσε πολύ και τον φρόντιζε,
Ο Βασίλης πέθανε μόνος ένα “Σαββάτο Βράδυ”, όπως άλλωστε ήταν και η επιθυμία του για να πετάξει σε ένα καλύτερο κόσμο αυτόν που άφησε.
Τον έθαψαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου, “εν χορδαίς και οργάνοις” τη παρουσία των Δημοτικών Αρχών, των Σχολείων με κάθε επισημότητα. Εκτοτε ξεχάστηκε από τις Αρχες.
Ξέχασαν όμως να αγοράσουν ή απλά δεν τους ενδιέφερε αφου έπραξαν το καθήκον τους… η αγορά του τάφου. Τότε το Κοιμητήριο ηταν μικρό και όχι όπως το γνωρίζουμε σήμερα και σίγουρα τάφηκε κάπου κοντά στην Νότια Εισοδο, κοντά στο μικρό Eκκλησάκι.
Οπως και σήμερα έτσι και τότε φυσικά….έπρεπε να αγοράσεις τον τάφο, διαφορετικά στα 3 χρόνια σε ξέθαβαν για να θάψουν άλλο ατυχή φτωχό, που δεν είχε το αντίτιμο ή δεν το πλήρωσε κάποιος άλλος, για να το δώσουν στον βαρκάρη για να τον πάει στα Ηλύσια Πεδία…..
Ετσι σύμφωνα με την δική μου έρευνα, ο Λευκονιτζιάτης ποιητής που τίμησε την Λεμεσό, την Κύπρο και τον Ελληνισμό, όσο λίγοι, στα τρία χρόνια από τον θάνατο του, ξεθάφτηκε και τα οστά του πετάχτηκαν. όπως όπως, στην μικρή καμαρούλα του Κοιμητηριου, το λεγόμενο Χωνευτήριο, (υπαρχει κσι σήμερα) για να λιώσουν, ή να γίνουν βορά των αδέσποτων σκύλων. Οπως γίνεται φυσικά και σήμερα, αν δεν αγοράσεις τον τάφο, (σε πανάκριβες τιμές).
Ας μην γελιόμαστε, και ας μην προσπαθούμε να εξιλεωθούμε σαν Λεμεσός, για την κακή μας συμπεριφορά προς τον Βασίλη που κυριολεκτικά τον πετάξαν στο Πτωχοκομείο ξεχασμένο, προσπαθώντας να βρουν μετά από 106 χρόνια, τα ανύπαρκτα οστά του. Αν με αμφισβητείτε διαβαστε το άρθρο του Eυθύμιου Ζυγαδινού από την Λάρνακα, λίγες μέρες μετά που τον επισκέφτηκε στο Πτωχοκομείο, τρεις μέρες πριν τον θάνατο του Ποιητη, οπου περιγράφει τις κακές συνθήκες διαβίωσης του Βασίλη., στην Εφημερίδα Κήρυξ.
Ο Ζυγαδινός γράφει “Εμεινα μισή ώρα παρά το στρώμα του ετοιμοθάνατου ποιητή…..Μόλις μου έδειξαν τον άρρωστον φτωχόν ποιητήν, κρύος με εκυρίευσε, γιατί είδα στην έκφραση του την αγωνίαν του θανάτου….Και εις τον βασανισμό του ακόμα έλαμπαν τα στολίσματα της ποιητικής του ψυχής…..Για την ζωήν του την κακή, ας είναι αρκετά τα διαμαρτυρητήρια του”. Κλείνει το άρθρο του “Το μέρος που θ’ αφήση την μεγάλη ψυχήν του θα γίνη μιά μέρα προσκύνημα ευλαβές και δεν θ’ αργήσει” Λεμεσός 23 Νοεμβ. 1917 Ν.Ε.Ζ.” (απο το αρχειο του επίσης σπουδαιου Λεμεσιανου Ιστοριοδίφη Αριστείδη Κουδουνάρη – Αντίγραφο του Αρχείου υπάρχει στην Αθώνειο Βιβλιοθήκη www.athonios.org),
Απόδειξη της αγάπης… των Αρχών προς τον Βασίλη ακόμα κσι στις μέρες μας,
η κατασκευή ενός πρόχειρου και καθ όλα υποτιμητικού κενοτάφιου, στη Νότια είσοδο με πλαστικές φωτογραφίες, με χορηγία μιας γνωστής πολυ μεγάλης βιομηχανιας, που κόλησε και την διαφημιστική της ταμπέλλα της πάνω στο κενοτάφιο, για να γνωρίζουμε την προσφορά της…. Ποια προσφορά ; …. Ενα τέτοιο φτωχικό κενοτάφιο θα μπορούσε να το πληρώσει ο καθένας μας. Ντροπή…..
Σημειώστε ότι τα εγκαίνεια του Κενοταφίου έγιναν στις 10/12/2017, 100 χρόνια από τον θάνατο του, αφου προηγήθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Παρόντες η Δήμαρχος Λευκονοίκου φίλη Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη . ο Δήμαρχος Λεμεσού και άλλες Αρχές και κάποιοι από εμάς που τιμούμε το έργο του. Θα ξαναθυμίσω τις έντονες διαμαρτυρίες μου ότον είδα αυτην την Προχειρότητα και τις έντονες διαβεβαιώσεις ότι θα το φτιάξουν γιατι δεν είχαν τον χρόνο όπως δικαιολογήθηκαν…, και να το κάνουν καλύτερο. Δυστυχώς εις μάτην…. Πέρασαν ήδη 6 χρόνια από τότε.
Κύριοι δεν χρειάζεται να βρείτε τα οστά του ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΣ, για να φτιάξουμε ενα μεγαλοπρεπές Κενοτάφιο που να είναι αντάξιο του Ποιητή της 9ης Ιουλίου, της Χιώτισσας και της Ανεράδας που ειναι Παγκοσμίου κάλλους αριστουργήματα,
Εκανα ξανα την πρόταση αυτή οταν ανακοινώθηκε πως θα γινόταν εκταφή κάποιου άγνωστου τάφου, ώστε αν αδυνατεί ο Δήμος, να συνεισφέρουμε όλοι, οσοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε το Εργο του και τον ίδιο τον Ποιητή, ωστε να ανεγείρουμε ενα περίλαμπρο Κενοτάφιο αντάξιο στα όσα πρόσφερε με το έργο του στη Λεμεσό μας. Ο Βασίλης δεν το εχει ανάγκη. αφου έζησε φτωχός και ταπεινός. Το έχουν όμως ανάγκη οι μελλοντικές Γενιές για να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ.
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΆΦΟΥΣ.
Ανθρωποι σαν τον Βασίλη, άφησαν αυτόν τον μάταιο και φιλοχρήματα κόσμο (αφου χαθηκαν όλες οι αξιες και μετρά μόνο το χρήμα) που ακόμα και για να σε θάψουν πρέπει να πληρώσεις. ΝΤΡΟΠΗ. Κανένας σεβασμός προς τους νεκρούς, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από την Εκκλησία.
Θα μπορούσαν να μακρυγορίσω, αλλά τα έχω πει τόσες πολλές φορές που κουράστηκα αφου τα λέω σε ώτα μη ακουόντων.
Σε έξη μήνες έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Εύχομαι να είμαι καλά στην υγεία για να επαναφερω το θέμα στο Νεο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αθως Τηλλυρής
Τιμητής του Βασίλη Μιχαηλίδη
Λεμεσός 20-1-2024
Σημείωση. Στις φωτος 1) Εργασίες από την σημερινή εσκαφή
Στην 2η φωτο το σημείωμα που έγραψε πίσω από την μικρή φωτογραφία που έστειλε στον φίλο του και μετέπειτα δημαρχο Λεμεσό, αλλά και αδελφό της “αγαπημένης” Ευτέρπης, Μιχαηλ Ηρακλή Μιχαηλίδη το 1882 με την φράση “ΜΗ ΜΕ ΛΙΣΜΟΝΙΣΗΣ”.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΝ
ΥΓ. ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΧΑΘΗΚΑΝ, ΟΜΩΣ Η ΡΩΜΙΟΣΎΝΗ ΌΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΠΟΤΕ. !
“Η ΡΩΜΙΟΣΎΝΗ ΕΝ ΦΥΛΗ ΣΥΝΟΤΖΙΑΙΡΗ ΤΟΥ ΄ΚΌΣΜΟΥ….
Η ΡΩΜΙΟΣΎΝΗ ΕΝ ΝΑ ΧΑΘΗ ΟΝΤΑΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΕΙΨΗ”