Ανακοινώσεις

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022, το απόγευμα στο Χίλτον, συνάντηση με Δημάρχους μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Δρα Πέτρο Καρεκλά, καθώς και εκπροσώπους των Κατεχόμενων Κοινοτήτων. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Άννα Μαρία Μπούρα, καθώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου.

Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις κύριες θέσεις μας επί του Κυπριακού, καθώς και να ενημερώσουμε για τα δεινά που υφίσταται ο προσφυγικός κόσμος, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και μακροχρόνιας κατοχής. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο προσφυγικός κόσμος ουδέποτε θα δεχθεί λύση δύο Κρατών ή Συνομοσπονδίας, και ζήτησε όπως η Ελλάδα συνδράμει ενεργά στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στην Κύπρο, λόγω των εντεινόμενων τουρκικών απειλών. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην καταδίκη του επιχειρούμενου εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ο Πρωθυπουργός, με τη σειρά του, διαβεβαίωσε ότι για την Ελλάδα αποτελεί πάγια εθνική θέση ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του προς τους εκτοπισμένους, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέφρασε ταυτόχρονα και την ευγνωμοσύνη του για την «ευγενική και υψηλού συμβολισμού» εισφορά της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για τις περσινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες, τόσο προς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τον χρόνο που διέθεσε όσο και προς την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο που διευθέτησε τη σημαντική αυτή συνάντηση.


  • Κοινοποιήστε: