Νέα

Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη
5 Σεπτεμβρίου 2016
Βαρβαρισμοί και σολοικισμοί
“Σήμερα το πρωί άκουσα σε τηλεοπτικό σταθμό κάποιον ειδικό να μιλά, και έπαθα παράκρουση. Ωραία, είναι επαΐων και ειδήμων σε θέματα τεχνικής φύσεως το παιδί, και το πιθανότερο αγγλοθρεμμένος, αλλά τι φταίω εγώ η κακομοίρα να ακούω όλους τους βαρβαρισμούς και τους σολοικισμούς μαζεμένους;
Είπε, λοιπόν, με ύφος πενήντα καρδιναλίων ο ειδικός: “Υπάρχουν πολλοί μεθόδοι ασφαλή”. Σε τέσσερις λέξεις, οι τρεις λάθος. Το σωστό: “Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ασφαλείς”. Η μέθοδος, οι μέθοδοι, όπως οι άνθρωποι, οι δήμαρχοι, οι έξοδοι, κ.ά. Ο ασφαλής, η ασφαλής, το ασφαλές, επίθετο τριγενές και δικατάληκτο, που στον πληθυντικό γίνεται:οι ασφαλείς, οι ασφαλείς, τα ασφαλή.
Αυτά είναι τα σωστά ελληνικά, και όποιοι θέλουν να βγαίνουν στο γυαλί, πρέπει πρώτα να ξέρουν να μιλούν σωστά, γιατί τους ακούει ο κόσμος και διαμορφώνουν το γλωσσικό αισθητήριό του.
Δεν ξέρω, ειλικρινά, αν δεν πρέπει ο δημοσιογράφος να τους διορθώνει, και εδώ εγείρεται το ερώτημα, βέβαια, αν ο δημοσιογράφος ξέρει περισσότερα, για να μπορεί να διορθώσει. Γι’ αυτό χρειάζεται σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας πρωτίστως από τους δημοσιογράφους, γιατί έχουν μεγάλη ευθύνη για την κακοποίηση της γλώσσας μας.
Ο συγκεκριμένος σήμερα που άκουσα να διευθύνει τη συζήτηση είναι μορφωμένος, ξέρει να χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα, έχει σωστή παιδεία, άρα θα μπορούσε να τον διορθώσει. Η ζημιά που γίνεται είναι μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε. Ασφαλώς, η διόρθωση θα γίνεται με ευγένεια. Επιτέλους, ας δώσουμε σε τούτο τον τόπο τη θέση που πρέπει στην ελληνική γλώσσα! Είναι η ταυτότητά μας, ο πολιτισμός μας! Είναι η ίδια η ψυχή μας!”.
«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου» μας παραγγέλλει ο νομπελίστας ποιητής μας!

  • Κοινοποιήστε: