Νέα, Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Χαιρετισμός Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, στο Συνέδριο της ΠΕΦ στο Σπίτι της Κύπρου

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018, 6:30-8:30 μ.μ.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, λαμπροί ομιλητές, αγαπητοί σύνεδροι,

θεία προνοία βρίσκομαι στο κλεινόν άστυ για να χαιρετίσω το  συνέδριο της ΠΕΦ το αφιερωμένο στη μνήμη του αγαπημένου ποιητή μας, αυτού του γίγαντα που τώρα αρχίζει να ξυπνά, όπως πολύ προσφυώς ένας καλός φίλος τον χαρακτήρισε.

Καταρχάς συγχαίρω την ΠΕΦ και το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, την καλή μου φίλη Μαρία Παναγίδου, για την όμορφη πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον ελληνολάτρη ποιητή μας, τον βάρδο της ρωμιοσύνης και λάτρη της αιώνιας Ελλάδας, αυτόν που έδειξε και εμπράκτως την αγάπη του για τη Μάνα Ελλάδα μας με τη συμμετοχή του στους αγώνες για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, στη μάχη της Μακρυνίτσας.

Ως Δήμαρχος Λευκονοίκου, της τρανής κωμόπολης της Μεσαορίας που γέννησε αυτή τη ρωμαλέα μορφή της λογοτεχνίας μας, εφάμιλλη των μεγάλων ποιητών της Μητροπολιτικής Ελλάδας, αλλά και ως φιλόλογος, χαίρομαι ιδιαιτέρως για την τιμή που αποδίδεται στον Β. Μιχαηλίδη απόψε, γιατί είναι η απαρχή για να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο του έξω από τα σύνορα του μικρού νησιού μας.

Στο Λευκόνοικο πριν από την εισβολή και την προσφυγιά ετοιμάστηκε προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη η οποία τοποθετήθηκε σε στήλη, στην οποία, μετά από παράκληση του Δημάρχου Μάρκου Σπανού, γράφτηκαν στίχοι του Νικόλαου Ξιούτα, τους οποίους είχε την ευγενή καλοσύνη να μου στείλει η κόρη του. Το επίγραμμα είναι το εξής:

ΕΛΕΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

«ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΕΔΕΙΞΕΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κ’ ΕΙΣΑΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΥΡΣΟ ΦΩΣ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣΣΟΥ.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗΣΑΜΕΝ ΕΔΩ ΤΡΑΝΟ ΑΝΑΘΥΜΗΤΑΡΙ,

ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΑΙΩΝΙΑ ΤΗ ΔΟΞΑ ΣΟΥ ΝΑ ΥΜΝΗ».

Σας ευχαριστώ για την τιμή που κάνατε στον Δήμο Λευκονοίκου απόψε, και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.


  • Κοινοποιήστε: