Γυμνάσιο Λευκονοίκου, Ομιλίες- Χαιρετισμοί

Το 2020, λόγω της πανδημίας, δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε τα 80 χρονα της Ανωτέρας Σχολής- Γυμνασίου Λευκονοίκου. Ευελπιστούμε ότι φέτος θα τα καταφέρουμε!

1938: «Εμπορικόν Κολλέγιον Λευκονοίκου

Το 1940 η σχολή έγινε κοινοτική και μετονομάστηκε σε «Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου.

Με δωρεά 5,000 λιρών του Λευκονοικιάτη Γεώργιου Μάρκου Καμιντζή το κτήριο συμπληρώθηκε και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον ευεργέτη της, το 1947 που θα γίνουν τα εγκαίνια του ιδιόκτητου πλέον συγκροτήματος, η Σχολή θα ονομαστεί «Καμίντζειος Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου».

Σε αυτήν φοιτούν μαθητές και μαθήτριες από το Λευκόνοικο και τα γύρω χωριά, την Περιστερωνοπηγή, τη Γύψου, τη Μηλιά, τα Γέναγρα, τον Άγιο Νικόλαο Λευκονοίκου, την Τρυπημένη, την Ακανθού, το Λάπαθος, τη Βιτσάδα, τον Μαραθόβουνο, όπως ο τέως Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, μ. Γρηγόριος, ο οποίος πάντα ευγνωμονούσε την Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου για την ευκαιρία που του έδωσε να μορφωθεί.

Με την ανεξαρτησία το 1960-61 θα ονομαστεί «Ελληνικόν Γυμνάσιον Λευκονοίκου» και το 1966-67 «Γυμνάσιον Λευκονοίκου».

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά των μαθητών/-τριών του σχολείου μας κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Η Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου αποτέλεσε φυτώριο αγωνιστών με πλούσια δράση.

Με την ανεξαρτησία, ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε και έπρεπε να κτιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Μέχρι το 1962 κτίστηκε νέα πτέρυγα διώροφη, που περιλάμβανε επτά αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φυσικής και Χημείας, Βιβλιοθήκη και γραφείο καθηγητών.

Αίθουσα Τελετών

Ασφαλώς, και πάλι ήρθε αρωγός στη γενέτειρά του ο ευεργέτης μας, Γεώργιος Καμιντζής. Τελικά, η Αίθουσα στοίχισε 15 χιλιάδες λίρες με τον εξοπλισμό της, από τις οποίες έδωσε τις 10,000 λίρες ο Γεώργιος Καμιντζής.

Τα εγκαίνια της μεγαλοπρεπούς Αίθουσας Τελετών του Γυμνασίου Λευκονοίκου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, στις 26 Μαΐου 1968.

Αναμφίβολα, η πλειοψηφία των καθηγητών μέχρι την Ανεξαρτησία, και λίγα χρόνια μετά, προέρχονταν από την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου έχουμε ιδρύσει Σύνδεσμο και μαζί με τον συμμαθητή μας Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό τιμήσαμε σε δυο εκδηλώσεις, το 1998 και το 2018, 100 καθηγητές/-τριες του Γυμνασίου μας που αφυπηρέτησαν, στους/στις οποίους/οποίες η Μονή Βατοπαιδίου χάρισε μια εξαιρετική εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας. Στην τελευταία εκδήλωση, ο Γέροντας Εφραίμ ανακοίνωσε ότι η Μονή θα εκδώσει τα οκτώ τεύχη του εξαίρετου περιοδικού του Γυμνασίου μας «Φωτεινή Πορεία» που εκδιδόταν από το 1966 ως το 1973. Το 1974 δεν πρόλαβε να εκδοθεί το περιοδικό.

Αναντίλεκτα, εμείς οι μαθητές/-τριες και απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ μπρος στη θυσία των 13 μαθητών του σχολείου μας  και ενός καθηγητή μας, του Μαθηματικού Σωτήρη Μιχαήλ, που πέρασαν στην αθανασία, υπερασπιζόμενοι το 1974 τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.


  • Κοινοποιήστε: