Λευκονοικιάτες/-ισσες

Λευκόνοικο 1929- η είδηση στη εφημερίδα τής εποχής ( βλέπε ανάρτηση) αναφέρει-
« Πλήρης ημερών εν ηλικία 98 ετών μετέστη προς Κύριον κατά την 19ην Νοεμβρίου εν Λευκονοίκω και εκηδεύθη μετά μεγάλης σεμνοπρεπείας ο ΧατζηΠολύδωρος ΧατζηΑντώνη….

Ο αοίδημος ΧατζηΠολύδωρος κατείχε μεταξύ των πρεσβυτών τού χωρίου του τα πρεσβεία, υπήρξε δε εκ των ολίγων εγγραμάτων τής εποχής του, και διήγαγε τον βίον εν αρετή και χρησιμότητι, δί ο και ετύγχανε τού απολύτου σεβασμού των κατοίκων.

Και επέρανε τον βίον ευτυχής περιστοιχούμενος από τους πολυαρίθμους της πατριαρχικής του οικογενείας βλαστούς μεταξύ των οποίων 54 εγγονοί και δισέγγονοι».
Υπάρχει όμως και σύνδεση τής οικογένειας με το Τρίκωμο.

Η κόρη τού μακαριστού ΧατζηΠολυδώρου, η Μαρία, παντρεύτηκε τον καλλίφωνο ιερέα τού Λευκονοίκου τον γνωστόν Παπαιάκωβο με τον όποιον απέκτησε τρία παιδιά.

Πρώτο παιδί ο γνωστός Γεωργικός Επιθεωρητής Μιχάλης Παπαιακώβου (1898-1976).

Ακολούθησε ο ΠολύδωροςΠαπαιακώβου (1900-1982) ο ακούραστος δάσκαλος που υπηρέτησε στο Τρικωμο στην περίοδο 1944-1941 μαζί με την δασκάλα σύζυγο του τη Σοφία, εγγονή του γνωστότατου πρωτομάστορα Μάστρε Γιακουμή (1865-1929) που εργάστηκε σαν κτίστης στην οικοδόμηση τής εκκλησίας τού Αγίου Γεωργίου στο Τρίκωμο. Παιδιά τού Πολύδωρου και τής Μαρίας η Μαργαρίτα ( μητέρα του τέως βουλευτού και παράγοντα τής Ανόρθωσης Ευγένιου Χαμπουλλα) και ο γνωστός ζωγράφος Μάγιος Παπαιακώβου.

Το τρίτο παιδί τού Παπαιάκωβου ήταν η Μαργαρίτα γεννημένη το 1901. Το 1926 παντρευτηκε τον Τρικωμιτη Χρίστο Αντώνη Γιωργάκη. Μια κοπέλα εξαιρετικού φυσικού κάλλους που δικαιολογημένα έγινε γνωστή ως « Καρυδκιά» ( από το αρίστης ποιότητας ξύλο της καρυδιάς με το οποίο έφτιαχναν τα « κάρενα» έπιπλα της αριστοκρατίας). Απέκτησαν δυο παιδιά τον Αντώνη (Τωνή) Γιωργάκη (1927-2004) που υπηρέτησε ως Κοινοτάρχης Τρικωμου 1970-1977 και τον Ιάκωβο (Γιάκουμο) Γιωργάκη (1929-1988).

Ο Χρίστος με την ωραία του Καρυδιά δεν χάρηκαν το γάμο τους. Η Μαργαρίτα /Καρυδια έφυγε από τη ζωή τον Απρίλη τού 1939 προτού κλείσει τα 39 της χρόνια.

Πηγή:George Pericles Athanasiades


  • Κοινοποιήστε: