Άρθρα, Πανίκκος Χατζηκακού

Ο διακεκριμένος ξενοδοχειακός, ευρύτερα, τουριστικός, οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας, Πανίκος Χατζηκακού, από το κατεχόμενο Λευκόνοικο, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Είχε προσφυγοποιηθεί με τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα και εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο, όπου δημιούργησε σημαντικές ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες. Ο Πανίκος Χατζηκακού άφησε πλούσιο έργο και σημαντική προσφορά, προς όφελος και για το καλό της Κύπρου και της Κρήτης.

Ο Πανίκος Χατζηκακού του Σωτήρη και της Κυριακής, το γένος Κλόκκου, γεννήθηκε στο Λευκόνοικο Αμμοχώστου. Στα γυμνασιακά του χρόνια έζησε τη δίνη του αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου. Μπήκε αν και έφηβος στις τάξεις της ΕΟΚΑ. Η δράση του δεν άργησε να γίνει γνωστή. Οι Άγγλοι τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν απάνθρωπα. Εκείνος δεν λύγισε. Δεν πρόδωσε. Ήταν μικρός, αλλά η καρδιά του ήταν μεγάλη τόσο που να χωρά το όραμα της λευτεριάς. Από τύχη σώθηκε από την αγχόνη. Τις τραγικές αυτές εμπειρίες τις θυμίζει η διάκριση που έχει από την ΕΟΚΑ: Το αργυρούν μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Οι σπουδές που έκανε στη συνέχεια, καλύπτουν σελίδες. Θα κρατήσουμε μόνο τις άριστες επιδόσεις που του επέτρεψαν να σπουδάσει σε διεθνούς φήμης τουριστικές σχολές με υποτροφία όχι μόνο της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας. Τελειομανής καθώς είναι, συμπλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονομικά – Διοίκηση Επιχειρήσεων, αποκτώντας παράλληλα και τα ανώτατα πτυχία των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών που μιλούσε απταίστως.

Με αυτό το βιογραφικό από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα «κολύμπησε» στα βαθιά ως στέλεχος μεγάλων τουριστικών μονάδων, στη Ρόδο και στην Κύπρο. Νέες ιδέες που αποκτούσε μελετώντας τις ανάγκες του κλάδου, τον έκαναν να αφιερωθεί με περισσότερη αγάπη στο γνωστικό του αντικείμενο.

 

Καινοτόμες δράσεις

Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν και με το πάθος να μεταδίδει τις γνώσεις του ίδρυσε την ξενοδοχειακή Σχολή «Ξενία» στην Κύπρο, την καλύτερη στο είδος της. Είχε κάθε χρόνο 250 – 300 σπουδαστές που εξελίχθηκαν αργότερα σε ικανά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.

Ονομαστό παραμένει ένα ακόμα δημιούργημά του στην Κύπρο με διεθνή ακτινοβολία, το Τουριστικό Αγροτόσπιτο Λευκόνοικου. Αυτό είχε γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλο το νησί. Λειτούργησε ως παραδοσιακό εστιατόριο αναβιώνοντας ήθη και έθιμα με μεγάλη επιτυχία.

Προχώρησε και στον τομέα της ποιοτικής ψυχαγωγίας ιδρύοντας κέντρα πολυτελείας για απαιτητικούς θαμώνες μεγάλου κύρους στην κοινωνία που ζούσαν. Κάθε του επαγγελματικό βήμα τον έφερνε κοντά σε ένα αποτέλεσμα που ούτε ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί. Σε ηλικία μόλις 23 ετών εξέδωσε το πρώτο στο είδος του βιβλίο «Τουριστική και ξενοδοχειακή Βιομηχανία». Το 1969 εξέδωσε τον πρώτο τουριστικό οδηγό «Get to know Famagusta & Cyprus» («Γνωρίστε την Αμμόχωστο και την Κύπρο») που απέσπασε θριαμβικές κριτικές και διακρίσεις).

 

 

 

Στη δίνη της προσφυγιάς

Κι ήρθε ο Αττίλας να γκρεμίσει τα πάντα. Ο Πανίκος πόνεσε μα δεν γονάτισε. Ήταν η Λίτσα του που του έδινε θάρρος. Μια σπάνια γυναίκα με δυναμισμό και πίστη. Μια γυναίκα βράχος θέλησης και αποφασιστικότητας που μόλις ήρθαν οι δίσεκτες μέρες δεν έπαψε να δίνει δύναμη στον άνδρα της να ξεκινήσει από την αρχή. Και τα κατάφεραν. Από το «El Creco» o Πανίκος Χατζηκακού συνέχισε και σε άλλα μεγάλα ξενοδοχεία όπως το «Elounda Beach/ Elounda Bay» και στο «Ρίθυμνα» μέχρι το 1981.

Όπως θα ομολογήσουν οι ειδικοί ο ευρηματικός νους του Πανίκου έσβησε την εικόνα μιας περιοχής μαρτυρίου από τη συνείδηση των επισκεπτών κι έτσι έγινε η Ελούντα τουριστικό θέρετρο περιωπής.

Στο μεταξύ, ξεκινά από το 1980 τη δική του επιχείρηση, η οποία από «Σαλαμίς ΕΠΕ» μέσα σε τέσσερα χρόνια μετετράπη σε Α.Ε. Τον ίδιο χρόνο ξεκινά η ανέγερση του πρώτου ξενοδοχείου «Litsa’s Lefkoniko Beach», με παράλληλη μίσθωση και πρακτόρευση τουριστικών συγκροτημάτων στην περιοχή Ρεθύμνου. Τον Απρίλιο του 1997 ίδρυσε την «Ελλάς Εξπρές Α.Ε.», η οποία ανήγειρε τουριστικά συγκροτήματα επιπλωμένων διαμερισμάτων και άλλων σπουδαίων δραστηριοτήτων στον τομέα αυτό και το 1984 ίδρυσε τον Οργανισμό Συνεδρίων. Αυτό που χρειάζεται μια πόλη έδρα πανεπιστημίου που επενδύει πάντα το μέλλον της στον τομέα του τουρισμού.

Είναι αναρίθμητες οι δραστηριότητες και πάντα σε τομείς που κάλυπταν τα κενά υποδομών δημιουργώντας προδιαγραφές περαιτέρω ανάπτυξης του νομού ολόκληρου.

 

Καταρτισμένος επαγγελματίας με αναρίθμητες διακρίσεις

 

4430278787756648 image

 

Αυτόν τον άνθρωπο δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναξιοποίητο θεσμικοί φορείς και να μη ζητήσουν την εμπειρία του στον συμβουλευτικό τομέα κορυφαίες ξενοδοχειακές μονάδες. Όσο για τις διακρίσεις αντάξιες της προσφοράς του ήταν ξεχωριστές όπως η τιμητική διάκριση από τον Ζακ Σιράκ, τότε Δήμαρχο Παρισίων και μετέπειτα Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, με παράλληλη ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη για τη συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης. Τιμήθηκε επίσης από την ΕΟΚΑ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.

Σπουδαίο και το συγγραφικό του έργο, ενώ έχει δημοσιεύει και πολλά άρθρα σε διεθνούς εμβέλειας τουριστικά περιοδικά και εφημερίδες. Ήταν μια σοφή κίνηση από πλευράς του να ξεδιπλώσει την εμπειρία μιας ζωής σε μια εξαιρετική έκδοση με τον ευρηματικό τίτλο «Ο πεντάλογος των εικόνων της ζωής μου». Ένα ταξίδι στο χρόνο με σταθμούς το ΛευκόνΟικο, την Αμμόχωστο, τη Ρόδο, το Ρέθυμνο και την Ελούντα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2013 και κρίνεται μνημειώδης έκδοση γιατί μέσα από την πορεία του Πανίκου Χατζηκακού αναδεικνύονται και στιγμές από τον αγώνα του Ρεθύμνου να ενταχθεί σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από τον τουρισμό.

Για τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο έχει γυριστεί και ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του που θα προβληθεί το καλοκαίρι του 2023 στην Κρήτη και στην Κύπρο.

* Της Εύας Λαδιά 

Δημοσιογράφος, Ρέθυμνο Κρήτης 

Πηγή: philenews.com


  • Κοινοποιήστε: