Άρθρα, Φωτογραφίες

«Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος έχει μεγάλη δύναμη μέσα του και μπορεί να καταφέρει ό,τι θέλει εάν το βάλει στόχο» λέει και καλεί όσους δεν κατάφεραν να τελειώσουν το σχολείο και σκέφτονται να επιστρέψουν στα θρανία, να επισκεφθούν κάποιο εσπερινό δημόσιο σχολείο.

Δεν μιλά εκ του ασφαλούς, έχει ως βάση τη δική του εμπειρία. Η απόφασή του να φοιτήσει στα 21 του στο Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρνακας, καθώς και το πείσμα που επέδειξε προκειμένου να καταφέρει να σπουδάσει, άλλαξε ολόκληρη την πορεία της ζωής του.

Πλέον είναι ένας πετυχημένος πολιτικός μηχανικός με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. Το παιδί που στα 14 του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο έχοντας σχεδόν σε όλα τα μαθήματα «Ε», έχει καταφέρει αυτό που θεωρείτο από πολλούς ακατόρθωτο.

Ο Κυριάκος Μιχαήλ 42 χρόνων από το κατεχόμενο Λευκόνοικο και την κατεχόμενη Μηλιά, μίλησε στον «Φ» για τη διαδρομή του προς τη γνώση, που δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Παρόλα αυτά δεν άφησε τίποτα να μπει εμπόδιο στο όνειρο του να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, με την ιστορία του ν’ αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους.

«Μεγάλωσα στο Καλό Χωριό Λάρνακας. Όταν ήμουν στο σχολείο ουδέποτε άνοιξα βιβλίο. Ήμουν ατίθασος και αρέσκαν μου οι μηχανές. Στα 14 μου, όταν τέλειωσε η χρονιά της Β’ Γυμνασίου έπιασα τον έλεγχο και από τα 11 μαθήματα, στα 8 είχα «Ε». Δεν υπήρχε περίπτωση να πάω τρίτη τάξη. Είπα στον πατέρα μου πως θέλω να βγω από το σχολείο και μου είπε να πάω σιδεράς. Ο ένας μου αδελφός ήταν εργολάβος, ο άλλος καλουψιής και ο άλλος ηλεκτρολόγος. Μου είπε να γίνω σιδεράς για να στήσουμε ομάδα.

Όταν τέλειωσα το στρατό επέστρεψα ξανά στη δουλειά. Τότε άρχισα να νιώθω πως τούτη η δουλειά δεν ήταν για μένα. Ξεκίνησα να έχω μια πάλη με τον εαυτό μου και ήρθε μου μια φώτιση, έτσι την ονομάζω. Είπα, θέλω να μάθω γράμματα. Στα 21 μου ξεκίνησα να φοιτώ στο Εσπερινό Σχολείο Λάρνακας. Ξεκίνησα από την Γ’Γυμνασίου και αρίστευα κάθε χρόνο. Στο εσπερινό είχε πολλά καλούς καθηγητές, ήταν πρώτα άνθρωποι και μετά καθηγητές. Αυτό ήταν που μου άρεσε πάρα πολύ».

Παράλληλα με τη φοίτηση του στο Εσπερινό ο Κυριάκος συνέχιζε να εργάζεται και στα 22 του χρόνια, δημιούργησε εταιρεία μαζί με φίλο του, που αναλάμβανε την τοποθέτηση σίδερων σε οικοδομές.

«Αυτό έγινε σε μια περίοδο που είχε πολλές δουλειές και πολλά έσοδα η εταιρεία, αλλά ορκίστηκα πως δεν θα με επηρεάσουν τα λεφτά για να σταματήσω το σχολείο. Είχαμε 12-13 υπαλλήλους στη δουλειά τότε, αλλά ο στόχος ήταν στόχος. Όταν πήγαινα στο εσπερινό πούλησα τη μοτόρα μου και σταμάτησα να βγαίνω έξω. Το μόνο που έκανα ήταν να πηγαίνω κάθε Κυριακή στο Σταυροβούνι για να παίρνω δύναμη. Σκέψου ξεκινούσα από τις 6 το πρωί από σπίτι τις καθημερινές, επέστρεφα στις 3:30 και στις 5 το απόγευμα πήγαινα στο νυκτερινό. Σχόλανα από το σχολείο, πήγαινα σπίτι και διάβαζα. Έκανα ξανά το ίδιο την επόμενη ημέρα και κάθε Κυριακή στο Σταυροβούνι.

Τον τελευταίο χρόνο του σχολείου χωρίσαμε τις δουλειές. Έβαλα υπαλλήλους και δούλευαν και ξεκίνησα μαθήματα ενισχυμένα, επειδή αποφάσισα πως θέλω να σπουδάσω πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Άρχισα να κάνω ιδιαίτερα μαθηματικά, φυσική, νέα Ελληνικά και αρχιτεκτονικό σχέδιο, που δεν διδάσκονταν στο νυκτερινό. Θυμούμαι όταν ζήτησα από ένα καθηγητή να μου κάνει φυσική, του είπα πως θέλω να δώσω προεισαγωγικές και ο Θεός εν μεγάλος. Είπε μου “για σένα εν πολλά μεγάλος”. Αυτό έδωσε μου μεγάλη ώθηση. Στο νυκτερινό έκανα άλλα μαθήματα και αποφοίτησα με βαθμό 19,5».

Οι σπουδές και η επιστροφή στην Κύπρο

Οι κόποι του Κυριάκου έπιασαν τόπο στα 25 του χρόνια όταν το 2006 κατάφερε να εξασφαλίσει τη θέση που επιθυμούσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Όταν βγήκε το αποτέλεσμα αυτό που ένιωσα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ήμουν από τους πρώτους που πέρασε από εσπερινό σχολείο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Για να πάω στο Πανεπιστήμιο άφησα στη δουλειά μου άτομο με ποσοστό και επέβλεπα όποτε μπορούσα. Τον πρώτο χρόνο ζορίστηκα πάρα πολλά, αλλά επάλεψά το. Το πρώτο μάθημα ήταν Αγγλικά. Εγώ ήξερα μόνο το yes και το no. Βρήκα τον καθηγητή και του είπα να μου δίνει περισσότερη ύλη για να γίνω καλύτερος. Το εκτίμησε πολύ και μου έδινε σημειώσεις και διάβαζα. Δυσκολεύτηκα όμως και σε άλλα μαθήματα. Μπορεί να πέρασα, αλλά είχα κενά. Εδιάβαζα πάρα πολλές ώρες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Μετά από ενάμιση χρόνο ξεκίνησα να βγαίνω λίγο έξω. Στα τέσσερα χρόνια τελείωσα με γενικό σχεδόν 7 που ήταν ένας καλός βαθμός».

Στην πορεία ο Κυριάκος έκλεισε την επιχείρησή του και όταν αποφοίτησε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που είχε φυλάξει για να μάθει καλά αγγλικά. Ήθελε να δώσει εξετάσεις προκειμένου να κάνει μάστερ σε ένα καλό πανεπιστήμιο στη Βρετανία.

«Για να μάθω τη γλώσσα πήγα σε ένα πανεπιστήμιο στην Οξφόρδη. Στο σχολείο που πήγα είχε μαθητές απ’ όλο τον κόσμο που ήθελαν να μάθουν Αγγλικά. Αυτό που έκανα εν το μετανιώνω ποτέ, επειδή άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Όταν ήρθα Κύπρο ξεκίνησα να διαβάζω για τα IELTS. Έπρεπε να πάρω 6,5 από τα 9, για να μπορέσω να κάνω μάστερ στο πανεπιστήμιο του Sheffield, στις μεταλλικές κατασκευές. Έδωσα εξετάσεις τρεις φορές σε διάστημα λίγων μηνών, μέχρι να πάρω το βαθμό που έπρεπε. Ήμουν τότε 31 χρόνων. Έκανα φοιτητικό δάνειο και πήγα να κάνω το μάστερ στην Αγγλία. Δεν δυσκολεύτηκα επειδή το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει φοβερές γνώσεις».

Όταν επέστρεψε γεμάτος όνειρα στην Κύπρο το 2012, δεν έβρισκε δουλειά λόγω της οικονομικής κρίσης, που είχε διαλύσει τότε τον τομέα τον κατασκευών. Ούτε τότε τα έβαλε κάτω όμως. Αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό, προκειμένου να εξοφλήσει τα δάνειά του.

«Το 2013 πήγα στο Ερμπίλ στο Βόρειο Ιράκ σε μια κυπριακή εργοληπτική εταιρεία, που έκτιζε ένα ουρανοξύστη. Έμεινα έξι μήνες και το 2014 πήγα στη Σαουδική Αραβία και έκατσα τέσσερα χρόνια. Εξόφλησα τα δάνειά μου, φύλαξα λίγα λεφτά και ήρθα πίσω. Όταν επέστρεψα άρχισα να δουλεύω σε εργοληπτική εταιρεία ως πολιτικός μηχανικός και είμαι project manager. Εν τω μεταξύ παντρεύτηκα και με τη σύζυγό μου έχουμε ένα αγοράκι 21 μηνών και τώρα είναι έγκυος.

Όταν γυρίζω πίσω, νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου. Εάν δεν ήμουν ανήσυχο πνεύμα, θα ήμουν στάσιμος. Η μόρφωση είναι πολύ σημαντική. Ακούω πολλούς που λένε, “καλά θα γίνουν όλοι επιστήμονες;”. Δεν είναι όμως μόνο το χαρτί, είναι και το τι περνάς για να το πάρεις. Η Ιθάκη…».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Το πιο σπουδαίο μάθημα του εσπερινού

Το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρνακας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Κύπρου, έχει να επιδείξει πολλές περγαμηνές, αφού έχει συμβάλει στην αλλαγή της πορείας της ζωής πολλών συνανθρώπων μας, που αναγκάστηκαν για διάφορους λόγους να παρατήσουν το σχολείο. Οι μαθητές του το ονομάζουν «το σχολείο της ανθρωπιάς», επειδή πολλοί εκπαιδευτικοί δουλεύουν και εκτός των ωρών εργασίας τους για να τους προετοιμάσουν.

Το λειτούργημα που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί και η Γραμματεία του σχολείου έχει αναδείξει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του ο «Φ». Μέσα από ιστορίες όπως του Κυριάκου, ωστόσο, γίνεται αντιληπτό πως το πιο σπουδαίο μάθημα στο συγκεκριμένο σχολείο, παραδίδουν οι ίδιοι οι μαθητές του, με τη δύναμη της θέλησης που επιδεικνύουν.

Πηγή: philenews.com


  • Κοινοποιήστε: